Taiteiden tiedekunnan uutiset
Tähti-Ahmasalo_Ilmestys_550px.jpg
Tähti Ahmasalo: Ilmestys. 2025. Digitaalinen maalaus, Adobe Photoshop, Wacom Cintiq Pro 24. 100 x 70 cm. Galleria Seinässä avautuvan graafisen suunnittelun opiskelijoiden digimaalauskurssin lopputyönäyttelyn teemana ovat unet.

Maaliskuun loppupuolen näyttelyt taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

14.3.2025

Kahdeksan uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa osana ADW goes Campus -tapahtumaviikkoa maanantaina 17. maaliskuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin!

Galleria Seinään tulee esille graafisen suunnittelun opiskelijoiden digimaalauskurssin lopputöitä esittelevä, unia kauniin ja kauhean kohtaamispaikkoina visualisoiva näyttelykokonaisuus. Galleria Hämärässä avautuu Rilla Talvion läsnäolon ja todellisuudesta irtaantumisen tematiikkaa suhteessa ympäristöön ja maisemaan pohtiva valokuvanäyttely.

Galleria Kilossa nähdään Halla Kuusimäen henkilökohtaista suhdetta kehoon tarkastelevia valokuvateoksia. Galleria Lyhdyssä avautuu Tanja Korvan näyttely, jonka tuftatut teokset ovat osa lastenhuoneeseen suunniteltua palamattoa.

Galleria Kajossa nähdään muodin ja tekstiilisuunnittelun ensimmäisen vuoden opiskelijoiden suunnittelemia vaateprototyyppejä esittelevä yhteisnäyttely. Galleria Kopiossa avautuu valtakunnanrajaa taiteilijoiden inspiraationlähteenä tarkastelevan tutkimuksen aineistoa esittelevä Alisa Huhtalon näyttely.

Galleria Kellarissa nähdään Venja Vitikan pimeydestä, unista ja mielikuvituksesta ammentavia valokuvateoksia. Lisäksi E- ja F-siiven välissä sijaitsevassa Galleria Yhdyskäytävässä avautuu opiskelijoiden henkilökohtaisia Lappi-mielikuvia esittelevä graafisen suunnittelun skanografiatyöpajan kurssitöiden näyttely.

Näyttelyt ovat esillä 3. huhtikuuta asti.




Galleria Seinä

Unet – kauniin ja kauhean kohtaamisia ja yhteenkietoutumisia
18.3.–3.4.2025
Avajaiset maanantaina 17.3.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Helmi_Kemppainen_Cotton-Candy-Clouds_web.jpg
Helmi Kemppainen: Cotton Candy Clouds. 2025. Digitaalinen maalaus, Adobe Photoshop, Huion GT-220 V2. 100 x 70 cm.

Unet – kauniin ja kauhean kohtaamisia ja yhteenkietoutumisia -näyttely esittelee graafisen suunnittelun koulutusohjelmassa alkuvuodesta 2025 järjestetyn Digimaalaus-workshopin lopputöitä. Kysymyksessä on jo toista kertaa graafikko-opiskelijoille järjestetty digitaaliseen maalaamiseen keskittynyt kurssi, jonka aikana tutustuttiin digimaalauksen historiaan, ilmaisutekniikalle ominaisiin työskentelytapoihin, konseptitaiteilijoiden hyödyntämiin tekniikoihin sekä hahmosuunnittelun perusteisiin erilaisia harjoitustehtäviä tekemällä.

Kurssin päätteeksi kukin opiskelijoista toteutti lopputyönä ison digitaalisen maalauksen, jonka lähtökohtana olivat unet kauniin ja kauhean kohtaamispaikkoina. Unet voivat olla selkeitä tarinoita tai hajanaisia välähdyksiä, joissa logiikka pettää. Osa teoksista ammentaa tekijöidensä omista unista. Osa töistä häilyy unen ja valvetilan rajamailla, heräämisen hetkessä, jossa unimaailma ja valvemaailma ovat silmänräpäyksen verran yhtä todellisia.


Miia-Riikka_Karvonen_In-Memoriam-Pater_web.jpg
Miia-Riikka Karvonen: In Memoriam Pater. 2025. Digitaalinen maalaus, Adobe Photoshop, Wacom One, Wacom Cintiq Pro 24. 70 x 100 cm.


Teoksissa saatetaan liikkua niin utuisen seesteisissä päiväunissa kuin uhkaavan painostavissa painajaisissa – utopiassa tai dystopiassa – tai molemmissa yhtä aikaa. Utopiassa kaikki voi olla kaunista ja harmonista, mutta pinnan alla piilee jotain häiritsevää. Dystopia voi olla synkkä ja lohduton, mutta silti samanaikaisesti oudolla tavalla lumoava.

Osa teoksista lähestyy teemaa sekoittamalla arkitodellisuutta ja unimaailmaa surrealistisesti keskenään. Teokset huokuvat David Lynchin tuotannolle ominaista unenomaista ja häiritsevää tunnelmaa vääristyneiden hahmojen, epätodellisten valojen ja selittämättömien yksityiskohtien täyttämissä oudoissa ympäristöissä.


Emma_Peltonen_Ears-eyes-and-velvety-smiles_web.jpg
Emma Peltonen: Ears, eyes and velvety smiles. 2025. Digitaalinen maalaus, Adobe Photoshop, Wacom Cintiq Pro 24. 100 x 70 cm.

Näyttelyyn osallistuvat teoksillaan opiskelijat Aino Aarnio, Tähti Ahmasalo, Ida Apilainen, Enni Hakala, Emma Heikka, Miia-Riikka Karvonen, Helmi Kemppainen, Sohvi Kuusitunturi, Kaisa Päkkilä, Emma Peltonen, Joni Pyhäjärvi, Jasmin Sipola ja Sini Välikangas. Digimaalaus-workshopin ohjaavana opettajana toimi graafisen suunnittelun yliopisto-opettaja Lasse Paldanius.

Lisätietoja:
Graafisen suunnittelun yliopisto-opettaja Lasse Paldanius, lasse.paldanius(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Rilla Talvio:
Toisaalla
18.3.–3.4.2025
Avajaiset maanantaina 17.3.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Rilla-Talvio_web2.jpg
Rilla Talvio: yksityiskohta teoksesta, 2025.

Toisaalla pohtii läsnäolon ja todellisuudesta irtaantumisen tematiikkaa suhteessa ympäristöön ja maisemaan. Näyttelyn teoksissa maisemien olemus visualisoi asteittaista paluuta hetkeen ja läsnä olemiseen.

Rilla Talvio on soveltavan taiteen maisteriopiskelija ja taiteilija. Talvio työskentelee mieluiten analogisen valokuvan parissa tutkien ihmismieltä ja luonnonympäristöä.

Näyttelyssä yhdistyy valokuvauksen traditioista inspiroituva maisemaestetiikka ja taiteilijan halu koetella valokuvan esittämisen tapoja. Toisaalla yhdistää analogisen valokuvauksen perinteisiä menetelmiä sekä digitaalisen kuvankäsittelyn mahdollistamaa kokeellisempaa ilmaisua.
Näyttely on valokuvauksen sivuaineopintoihin sisältyvä taiteellinen produktio.

Lisätietoja:
Rilla Talvio, rtalvio(at)ulapland.fi
rillatalvio.com



Galleria Kilo

Halla Kuusimäki:
Carnal
18.3.–3.4.2025
Avajaiset maanantaina 17.3.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Unna-Kuusimäki_web.jpg
Halla Kuusimäki: Vortex. 2025. Digivalokuva.


Keho, ruumis, kroppa, kuori… Miten koet kehosi?
Joskus se tuntuu hyrräävältä koneelta, jota on hoidettava, vaikka vasten tahtoaankin.
Joskus se tuntuu ihmemaalta, josta löytää loputtomasti uusia puolia.
Joskus se tuntuu vankilalta, jonka seinät kaatuvat päälle.


Carnal on valokuvanäyttely, joka tarkastelee kehoa ja etenkin taiteilija Halla Kuusimäen henkilökohtaista suhdetta omaan kehoonsa valokuvan keinoin. Abstraktilla lähestymistavallaan Kuusimäki haastaa katsojan pohtimaan, mikä keho oikeastaan on, ja kutsuu katsojan oman ihonsa alle. Kaikki kuvat ovat Kuusimäen omasta kehosta.

Kuusimäen teokset eivät tarjoa valmiita vastauksia, vaan avaavat kysymyksiä, joita kehon kokemus herättää. Näyttelyn töissä korostuu kehon esittäminen groteskeilla tavoilla aihepiirin keskittyessä kehon lihallisuuteen sekä dysmorfiseen kehonkuvaan. Kuusimäki käsittelee ihmiskehoa fyysisenä rakenteena, tunnetilana ja henkilökohtaisena kokemuksena. Kuusimäki ei pyri kuvaamaan kehoa kauniin täydellisenä, vaan tuo esiin kehon haavoittuvuuden, inhimillisyyden ja ristiriitaisuuden.

Kehonkuvan jatkuva liike muotoutuu ja muokkaantuu ajan, kokemusten ja tunteiden myötä. Se voi murtua, voimaantua, revetä – eheytyä. Kuusimäen kuvissa yhdistyvät vahva kontrastisuus pehmeyden ja raakuuden välillä heijastaen taiteilijan omaa kokemusta kehossaan ja sitä kohtaan. Näyttely toimii Kuusimäen valokuvauksen sivuaineen opintojen loppuproduktiona.

Lisätietoja:
Halla Kuusimäki, ukuusima(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Tanja Korva:
Taide tuli leikkiin
18.3.–3.4.2025
Avajaiset maanantaina 17.3.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Tanja-Korva_web2.jpg
Tanja Korva: Palamaton prototyyppi. 2023. Tuftaus.


Taide tuli leikkiin -näyttely kertoo taiteen käytöstä lastenhuoneen matoissa. Teokset ovat syntyneet tarpeesta luoda lastenhuoneeseen helposti muunneltava matto, joka on esteettisesti kaunis. Inspiraationa on toiminut kuluttajille teetetty kyselytutkimus ja siitä poimitut toiveet. Taiteilija on valinnut kyselyn tuloksista teoksiin värejä ja aiheideoita. Teokset ovat toteutettu tuftaamalla.

Näyttely on osa pro gradu- tutkimusta, jonka tavoitteena on selvittää kuluttajien tarpeita ja toiveita lastenhuoneen matoille ja suunnitella niiden pohjalta palamatto. Palamatto on paloista koostuva, matto, josta voidaan irrottaa osa pesuun tai vaihtoon. Teokset näyttävät, miten erilaisia paloja mattoon voisi tulla ja kuinka vain mielikuvitus on niissä rajana.

Tutkimus on saanut alkunsa taiteilijan edellisessä ammatissa varhaiskasvattajana. Pitkän uran tuoma empiirinen kokemus sai pohtimaan, miten päiväkodissa voitaisiin parantaa mattojen pesumahdollisuuksia. Samankaltaisia haasteita on myös lapsiperheissä ja tämän ajatuksen pohjalta muotoutui tutkimus, jossa keskitytään kuluttajien toiveisiin. Keskittyminen lapsiperheisiin, antaa enemmän vapautta taiteilijana kokeilla palamattoideaa.

Tanja Korva (s. 1987) on pohjoisessa syntynyt ja koko elämänsä viettänyt. Hän on taiteen kandidaatti sisustus- ja tekstiilimuotoilusta ja tällä hetkellä opiskelee taiteen maisteriksi. Sisustussuunnittelu on aina ollut lähellä sydäntä, mutta opintojen aikana kiinnostus tekstiilitaiteeseen on herännyt. Työskentelyn pohjana toimii kiinnostus kestävään muotoiluun ja siihen liittyvät opinnot.

Lisätietoja:
Tanja Korva, takorva(a)ulapland.fi



Galleria Kajo

Forma Modus
18.3.–3.4.2025
Avajaiset maanantaina 17.3.2025 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Forma-Modus_web.jpg
Elina Koistisen ja Saara Pöystin ideointia. Kuva: Jani Wathén, 2025


Muodin ja tekstiilisuunnittelun ensimmäisen vuoden opiskelijoiden näyttely Forma Modus esittelee Muotostudio-opintojaksolla suunniteltuja ja toteutettuja vaateprototyyppejä. Suunnittelun ja muodon tutkimuksen teemana oli tänä vuonna epäsymmetria. Muodonannon lähtökohtana toimi puvun peruskaava.

Vaateprototyypit on toteutettu valkoisesta joustamattomasta puuvillakankaasta, mikä mahdollistaa vaatteen muodon selkeän tarkastelun. Muodon tutkimuksen pohjana toimi runsas luonnostelu, jonka avulla opiskelijan tutkivat ja ideoivat vaatteen muotoa teeman kautta. Näyttelyn vierailija pääsee näkemään vaatteen luovan prosessin alkulähtökohdista kohti konkreettista tuotetta.

Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Inka Mikkonen, Mette Ylikorva, Kira-Sofia Manninen, Joakim Aikioniemi, Laura Viirtelä, Katariina Myllyaho, Mimosa Tapaninen, Anzelika Skvortsova, Sanni Pulkkinen, Elina Koistinen, Siiri Vepsäläinen, Anni Haarala, Kiia Kumpulainen, Emma Valkama, Saara Pöysti, Olivia Alapuranen, Aurora Repola, Iisa Pelkonen, Maisa Kärki, Christian Haapaniemi, Roosa Koivukangas ja Anna Korpi.

Näyttelyn ovat kuratoineet muodin ja tekstiilisuunnittelun yliopisto-opettaja Jani Wathén sekä muodin ja vaatetuksen yliopistonlehtorit Karoliina Laxström ja Johanna Oksanen.

Lisätietoja näyttelystä:
Muodin ja tekstiilisuunnittelun yliopisto-opettaja Jani Wathén, jani.wathen(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Alisa Huhtalo:
Meän raja – Valtakunnanraja Tornion ja Haaparannan
taiteilijoiden inspiraationlähteenä
18.3.–3.4.2025
Avajaiset maanantaina 17.3.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Alisa-Huhtalo_web.jpg
Alisa Huhtalo: Näkymä Ruotsiin. 2024. Digitaalinen valokuva.


Alisa Huhtalon (s. 2000) Meän raja -näyttely on osa samannimistä pro gradu -tutkielmaa, joka tutkii valtakunnanrajaa Tornion ja Haaparannan taiteilijoiden inspiraationlähteenä. Tutkimuksen aineisto koostuu sekä teoriataustasta että haastatteluista kolmen taiteilijan kanssa.

Meän raja -näyttelyn tarkoitus on avata tutkimusprosessia ja sen lopputulosta, taiteellista osaa. Näyttelyssä on esillä haastatteluissa mukana olleet kuvat, pätkiä haastatteluista sekä haastattelujen pohjalta toteutettu tekstiilitaideteos.

Alisa Huhtalo on sisustus- ja tekstiilimuotoilun kandidaatti ja opiskelee muodin ja tekstiilitaiteen maisteriksi Lapin yliopistossa. Hän on syntyperäinen torniolainen ja kokee kotinsa olevan aina väylänvarressa. Kaipuu kotiin sekä rajaseutuun kytköksissä oleva vahva paikkaidentiteetti vahvistuivat Rovaniemelle muuton myötä, mikä toimi alkusysäyksenä aiheeseen liittyvälle pro gradu -tutkielmalle.

Lisätietoja:
Alisa Huhtalo, alihuhta(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

Venja Vitikka:
Metsä Unessa
18.3.–3.4.2025
Avajaiset maanantaina 17.3.2025 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Venja-Vitikka_Portaali_web.jpg
Venja Vitikka: Portaali. 2025. Valokuva.


Näyttelyssä on esillä Venja Vitikan valokuvauksen sivuaineen loppuproduktio. Produktion teosten teemana on pimeys, uni ja mielikuvitus.

Kuvissa esiintyy pimeä, talvinen ja unenomainen metsämaisema, joka saa katsojan mielikuvituksen laukalle. Kuvissa on pääelementtinä pimeys. Katsoja voi kuvitella pimeyden keskelle jotakin, sillä pimeys antaa tilaa kuvitella. Myös lumisten puiden oksien muodot voivat muodostaa kuvioita katsojan silmissä. Kuvien unenomainen tunnelma ja hiukan epätavallinen värimaailma lisäävät vaikutusta, joka saa katsojan kuvittelemaan pimeään maisemaan lähes mitä vain.

Vitikkaa ovat inspiroineet muun muassa valokuvaajat Sasha Elage ja Nona Limmen, joiden tyyleistä hän on ottanut vaikutteita. Tyylivaikutteet näkyvät produktion valokuvissa.

Lisätietoja:
Venja Vitikka, venvitik(at)ulapland.fi



Galleria Yhdyskäytävä

Lappi: Mielikuvista kuviksi
– Lapland: From mental images to images
18.3.–3.4.2025
Avajaiset maanantaina 17.3.2025 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Lappi-Mielikuvista_Tytti_Maenpaa_web.jpg
Tytti Mäenpää: Vuodenkierto. 2024. Skanografia, A2 -juliste.


Galleria Yhdyskäytävässä on esillä graafisen suunnittelun skanografiatyöpajan kurssitöiden näyttely. Vuoden 2024 marras–joulukuussa toteutettuun kurssiin osallistui sekä kansainvälisiä että suomalaisia opiskelijoita. Kurssin tavoitteena oli tuottaa visuaalisia esityksiä opiskelijoiden henkilökohtaisista Lappi-mielikuvista. Minkälaisena opiskelija on kuvitellut Lapin ennen tänne saapumistaan? Entä minkälaisena Lappi näyttäytyy jo tutumpana paikkana?

Kurssi toteutettiin osana Lappi-Brändi 2.0 -hanketta, jossa Lapin yliopisto toimii osatoteuttajana. Hankkeessa testataan Lapin olemassa olevaa aluebrändiä, sekä kehitetään, pilotoidaan ja jalkautetaan päivitettyä aluebrändiä. Brändiin sitoutumisen taustalla ovat tunnekokemukset, joita on usein hankala tavoittaa. Näyttelyssä niitä kartoitetaan visuaalisuuden keinoin.


Lappi-Mielikuvista_Stella_Gayde_web.jpg
Stella Gayde: osa sarjasta Guessing Game. 2024. Skanografia, A3 -juliste.


Opiskelijoiden mielikuvissa Lappi näyttäytyy monitulkintaisena paikkana. Teoksissa esiintyvät esineet ja asiat muodostavat visuaalisia kertomuksia, joiden tulkinnat saavat vapaasti kehittyä katsojan mielessä. Opiskelijoiden mielikuvat Lapista ovat monisävyisiä, mutta sekä arkiset että luontoon liittyvät teemat korostuvat. Lappi on jokaiselle henkilökohtainen kokemus: tuttu ja arkinen tai ennakkoluuloista irtautunut yllättäjä.

Toteutettu kurssi tuo esille graafisen suunnittelun luovia ja innovatiivisia työskentelytapoja. Skanografia eli skannerivalokuvaus on digitaalinen kollaasitekniikka, jossa skanneria hyödynnetään esineiden ja erilaisten materiaalien kuvaamiseen digitaalista jatkokäsittelyä varten.

Lappi-Brändi 2.0 -hanke järjestää näyttelyn avajaisviikon yhteydessä Lapin yliopistolla brändipöytätapahtuman torstaina 20.3., sekä tutkijoiden ja lappilaisten yhteisenä keskustelufoorumina toimivan brändipaneelin perjantaina 21.3. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, tervetuloa!

Lisätietoja:
Leena Raappana-Luiro, leena.raappana-luiro(at)ulapland.fi
Jutta Rinne-Kanto, jutta.rinne-kanto(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP