• Weboodi

Outi Kugabin suhdetta pohjoiseen määrittää kiirettömyys. Kuvat: Elli Alasaari

Minun Lappini

8.4.2019

"Minun Lappini alkaa vasta noin sata kilometriä Rovaniemeltä ylöspäin. Tarkemmin sanoen siitä pisteestä, jossa puusto alkaa harveta, nyppylät suureta ja maisema muuttaa muotoaan. Lappi ja pohjoisuus merkitsevät minulle tilaa elää, olla ja hengittää.

Minun Lappini on paikka, jossa luonto on aina lähellä tarjoten mahdollisuuksia voimaantumiseen, inspiroitumiseen ja rauhoittumiseen. Myös pohjoiselle tunnusomainen kiireettömyys määrittää elämääni ja suhdettani pohjoiseen.

Lappi on työni ja tutkimukseni keskiössä. Meille matkailualalla työskenteleville Lappi on mitä mahtavin testilaboratorio, joka mahdollistaa uusien juttujen testaamisen ja tiedon tuottamisen eri näkökulmista. Täällä matkailututkijan on hyvä temmeltää.

Tällä hetkellä työskentelen kahdessa Lappiin suuntautuvassa hankkeessa, joista ARCTISEN-hanke kehittää kulttuurisensitiivistä matkailua ja Lapista käsin -hanke pyrkii edistämään lappilaisten käsityöntekijöiden ja -yrittäjien matkailuosaamista. Samalla neulon kasaan väitöskirjaani, jossa tutkin matkailijoiden kokemusten muodostumista, kun käsitöitä tehdään itse osana matkailuaktiviteetteja. Tutkimusaineistoni olen kerännyt Lapissa.

Sekä oma arkeni että työni kietoutuvat vahvasti pohjoisuuden ympärille, ja mikä olisikaan antoisampaa! En keksi parempaa paikkaa elää ja työskennellä. Tai no, jos tarkkoja ollaan, niin paukkupakkasilla tuulen tuivertaessa olisi mukavaa maata auringossa. Mutta sekin kuuluu asiaan. Sekin on osa minun Lappiani."

Outi Kugapi
väitöskirjatutkija, yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Kide_1_2019_kolmetarinaa_jukka.jpg
Jukka Kiviniemen Lappi on myös urbaani.

"Lapillani on kahdet, kontrastiset kasvot. On arvoituksellinen ja kiehtova Lappi, jonka puhtaan luonnon mystisessä hiljaisuudessa saan olla ihan yksin. Se suhde on hyvin henkilökohtainen. Toisaalta, rovaniemeläisenä näen myös Lapin toiset kasvot: työn ja ihmissuhteiden määrittämän urbaanin Lapin.

En rakastunut Lappiin ensisilmäyksellä. Kun aikoinaan muutin Rovaniemelle työn ja opintojen perässä, paikka vaikutti karulta ja kitukasvuiselta. Mutta aika teki tehtävänsä ja Lapista tuli konkreettinen osa minua. Nyt Lappi muodostaa kehykset, joiden sisällä elän elämääni.

Parhaimmillaan koen Lapin tavalla, jossa aika menettää merkityksensä. Joskus pohdin, että tällainen Lappi oli sata vuotta sitten: karu, kesyttämätön, koskematon ja täynnä arvoituksia, jotka odottavat etsijäänsä.

Opetustyöni kautta Lappi avautuu minulle arkisena ja käytännönläheisenä. Opetan graafista suunnittelua, jossa Lappi on läsnä paitsi opetusympäristönä, myös opetukseen integroituna. Myös työn alla oleva väitöskirjatutkimukseni liittyy olennaisesti Lappiin. Tutkimuksessani pohdin sitä, miten alueellisiin voimavaroihin lukeutuvat aiheet, myytit ja tarinat abstrahoituvat organisaatioiden visuaalisessa identiteetissä. Lapin kuvastot ja visualisointi kiinnostavat minua.

Urbaanin Lapin käsitteeseen kuuluu myös turismi, jonka räjähdysmäinen kasvu on huolestuttavaa. Onko Lapin parhaisiin ominaisuuksiin kuuluva ainutlaatuinen luonto vaarassa kadota massaturismin myötä? Muuttuuko myös minun Lappini? Sitä pohdin paljon."

Jukka Kiviniemi
graafisen suunnittelun yliopisto-opettaja, taiteiden tiedekunta

Kide_1_2019_kolmetarinaa_anne.jpg
Anne Tuomivaara uskoo, että etsivä löytää.

"Joskus suutun Lapille. Niin voi käydä silloin, jos kesällä on liian kylmä tai niin paljon sääskiä, ettei voi hengittää. Mutta annan nämä viat Lapille anteeksi. Minun ja Lapin välinen suhde on kuin rakastettujen. Rakastan Lapin puhdasta luontoa, lunta, väljyyttä, kesäöitä ja ihmisten mentaliteettia.

Elämä Lapin maaseudulla on opettanut luonnon kunnioittamista ja sen antimien arvostusta. Liikun paljon luonnossa ja eksyn usein. Luotan siihen, että metsän haltiat ja muut olennot pitävät minusta huolta ja opastavat minut eksymään hienoihin paikkoihin ja takaisin kotiin. Mottonikin kuuluu: eksyvä löytää!

Olen syntyperäinen lappilainen, mikä näkyy myös luonteessani. Perusluonteeltani olen kiivas ja nopea, mutta ikä ja ympäristö ovat hioneet persoonaani rauhallisempaan suuntaan. Monet asiat hoituvat lappilaisella asenteella ”elä hättäile, keitämmä potut” ja ”solekko tehä” -tyyliin.

Tämänhetkinen työni liittyy uhanalaisen, lappilaisen lehmärodun suojeluun ja kannan elvyttämiseen. Lapinlehmän suojelutyö on lappilaisen kulttuurihistorian vaalimista. Se on osa sitä lappilaisuuden tarinaa, jonka eteen haluan tehdä työtä. Oman koulutusyritykseni kautta teen töitä Lapin luonnon antimien kuten yrttien ja marjojen hyödyntämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi.

Asun, elän ja työskentelen Lapissa. Lappi on kotini ja sielunmaisemani. Se on tuttu ja turvallinen elinpiiri, joka tarjoaa kaiken, mitä tarvitsen. Minun Lappini on kuin suojaava peitto, johon voin aina luottaa. Täällä minun ei tarvitse pelätä mitään."

Anne Tuomivaara
projektikoordinaattori, Lapparikoulu-hanke, Arktinen keskus