Uutiset 2020
teoskuva-720_550px.jpg
Yksityiskohta Carita Sulkavan teoksesta Prevotella melaninogenica. Teos nähdään Taiteilijaryhmä 720°:n yhteisnäyttelyssä Galleria Kajossa.

Monenkirjavaa näyttelytarjontaa taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa loka-marraskuussa

20.10.2020

Kuusi uutta näyttelyä avautuu maanantai-iltana 26. lokakuuta taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa. Pienimuotoisia avajaisia vietetään klo 18–19.30 asianmukaiset suojautumistoimet muistaen. Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina aina 12. marraskuuta asti. Tervetuloa!

Galleria Seinässä nähdään Mari Parpalan viime tammikuisesta lumimyräkästä inspiraationsa saanut valokuvanäyttely. Pohjois-Suomen japanilaisen katumuodin harrastajayhteisö Poro-Suomen lolitat tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua japanilaiseen lolita-katumuotiin Galleria Hämärässä avautuvassa näyttelyssä.

Galleria Kilossa avautuvassa näyttelyssä on esillä taiteiden tiedekunnan henkilökuntaan kuuluvien anonyymien keräilijöiden keräilykohteista rakentuvia teoksia. Galleria Lyhdyssä nähdään Lapin yliopiston teollisen muotoilun koulutusohjelman ja Nuutajärven Ammattiopisto Tavastian lasialan opiskelijoiden yhteistyössä tekemää lasimuotoilua.

Taiteilijaryhmä 720° tarkastelee Galleria Kajossa avautuvan yhteisnäyttelynsä teoksissa yksilön suhdetta yhteisöön erilaisista näkökulmista. Sara Korkalan näyttely Galleria Kopiossa käsittelee mielialalääkkeiden käyttöä ja niiden ristiriitaisuutta käsitetaiteen keinoin.




Galleria Seinä

Mari Parpala:
Blizzard
27.10.–12.11.2020
Avajaiset maanantaina 26.10.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


MariParpala_Blizzard_web.jpg
Mari Parpala: Distant Flyby. Mustesuihkutuloste digivalokuvasta, 70 x 100 cm.


– Viime tammikuussa lähdin ulos hirveään lumimyräkkään ja pysähdyin tarkkailemaan lumihiutaleiden liikettä otsalampun valossa. Kun lumisadetta valaisi, näki hiutaleiden liikkuvan nopeasti ensin tuonne, sitten tänne ja välillä ihan vastakkaisiin suuntiin, kertoo Mari Parpala Blizzard-näyttelynsä lähtökohdista.

Kovassakin tuiskussa oli suvantovaiheita, jolloin hiutaleet taas leijailivat hiljalleen maahan. Samalla otsalampun kapea valokeila vain huononsi näkyvyyttä ja tuntui, kuin olisi kadonnut omassa kotipihassa lumisateen keskelle.

– Näky oli sama, kuin sankka lumisade liikkuvasta autosta katsottuna: hiutaleet näyttävät kovassa vauhdissa kasvavan pitkiksi viiruiksi ja tuntuu, kuin matkustaisi valonnopeudella. Yhtäkkiä auto muuttuu avaruusalukseksi, lumihiutaleet tähdiksi ja pimeys loputtomaksi avaruudeksi.

Mari Parpala on Rovaniemellä asuva valokuvaaja ja pian valmistuva kuvataidekasvatuksen sekä valokuvauksen ja kulttuurihistorian sivuaineopiskelija. Parpala on kotoisin Simosta, jonka miljööstä hän saa paljon vaikutteita valokuviinsa. Luonto, maaseutu ja maatilan arki ovat yleisimpiä aiheita hänen valokuvissaan. Dokumentaariselle tyylille hän hakee välillä vastapainoksi hieman abstraktimpaa ja kokeilevampaa otetta. Blizzard on hänen toinen yksityisnäyttelynsä.

Lisätietoja:
Mari Parpala
mari_parpala@hotmail.com



Galleria Hämärä

Poro-Suomen lolitat:
Tylliä ja teekutsuja -katumuotinäyttely
27.10.–12.11.2020
Avajaiset maanantaina 26.10.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


katja-ronkainen_web.jpg
Kuva: Katja Ronkainen


Lapin yliopistolla on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tutustumaan japanilaiseen lolita-katumuotiin. Lolita inspiroituu viktoriaanisen ajan muodista ja rokokoosta, luoden huolellisesti mietittyjä esteettisiä asukokonaisuuksia, jotka hämmästyttävät yksityiskohtaisuudellaan. Tyylille tyypillistä ovat muhkeahelmaiset röyhelöhameet, pitsi ja asujen kerroksellisuus.

Näyttelyn järjestää Pohjois-Suomen japanilaisen katumuodin harrastajayhteisö, Poro-Suomen lolitat. Harrastajayhteisö on kaikille avoin, itsensä rennosti ottava ryhmä, joka kokoontuu useita kertoja vuodessa Rovaniemellä, Torniossa ja Oulussa. Japanilaisen katumuodin harrastaminen on hyvin yhteisöllistä ja pohjoissuomalaiset katumuodin harrastajat matkustavat välillä myös muualle Suomeen tapaamaan muita japanilaisen katumuodin harrastajia.

Harrastajien tapaamisissa käydään kahviloissa sekä tapahtumissa, maistellaan teetä, otetaan asukuvia, ommellaan sekä askarrellaan, myydään käytettyjä vaatteita ja ensisijaisesti pidetään hauskaa. Tapaamisiin on osallistunut harrastajia jopa Englannista asti. Korona-aikana harrastajat ovat kokoontuneet etäyhteyksien avulla.

Näyttelyyn on koottu useita pohjoissuomalaisten lolita-harrastajien itse suunnittelemia ja toteuttamia puku- ja korutaidetta sisältäviä asukokonaisuuksia. Kokonaisuudet ovat tarkkaan harkittuja ja yksityiskohtaisia teoksia ja niissä on nähtävissä erilaisia tyylisuuntauksia. Esillä on myös valokuvia harrastajien asukokonaisuuksista vuosien varrelta sekä katumuotitapaamisen tunnelmaan johdatteleva videoteos.

Lisäksi näyttely tarjoaa tietoa lolita-muodin alatyyleistä sekä esittelee millaisista osista lolita-asukokonaisuus koostuu. Näyttelyn informatiivinen osuus on koottu japanilaisista valmisvaatteista ja esitetty erillään pohjoissuomalaisten harrastajien suunnittelemista asukokonaisuuksista.

Näyttelyn avajaiset järjestetään 26. lokakuuta klo 18.00 Lapin yliopiston Galleria Hämärässä. Vieraat voivat saapua avajaistapahtumaan myös itse pukeutuneina erilaisiin katumuotityyleihin, tervetuloa!

Lisätietoja:
Katja Ronkainen
katronka(at)ulapland.fi
+358 40 836 2696



Galleria Kilo

Anonyymit keräilijät
27.10.–12.11.2020
Avajaiset maanantaina 26.10.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


anonyymit-kerailijat-2020_web.jpg
Taiteiden tiedekunnan henkilökuntaan kuuluvien anonyymien keräilijöiden keräilykohteita.


Mitä keräilykohteet kertovat niiden keräilijästä? Mikä johtaa juuri tiettyjen kohteiden keräilyyn? Toiset haalivat kokoelmiinsa kokonaista sarjaa tai määrällisesti vaikuttavaa kokoelmaa, kun toiset etsivät pelkkiä harvinaisuuksia. Näyttelyssä on esillä nimettöminä pysyttelevien taiteiden tiedekunnan henkilökunnan keräilykohteita. Keräiltävistä tuotteista on luotu teoksia, jotka lähemmin tarkasteltuna avaavat keräilijän kiinnostuksen kohdetta. Paljastavatko teokset kenties jotain odottamatonta niiden suunnittelijoista?

Rancher-teos koostuu Rancher by Tiklas paitapuseroista menneiltä vuosikymmeniltä. Tiklas Oy perustettiin vuonna 1923 tuottamaan valmisvaatteita, joiden suosio oli kasvamassa räätälinvaatteiden ja itse ommeltujen sijaan. Keräilijä poimi paitoja 90-luvulla kirpputoreilta aluksi itselleen käyttövaatteiksi, myöhemmin kokoelman jatkeeksi. Teos on kunnianosoitus kotimaiselle työlle ja muistutus ajasta, jolloin Suomessa vielä kannatti tehdä laadukkaita vaatteita.

Punkdesign
-teoksessa yhdistyy pinssikeräilijän kaksi kiinnostuksen kohdetta – punkmusiikki ja muotoilutapahtumat. Pinssit ovat tyypillinen myyntiartikkeli punkkikeikoilla. Hankkimalla pinssin voi tukea bändin toimintaa ja kiinnittämällä sen näkyvälle paikalle voi ilmaista suosikkibändinsä myös muille. Keräilijälle pinsseissä on paljon henkilökohtaisia muistoja ajalta, jolloin hän aktiivisesti kävi keikoilla. Muotoilutapahtumista käteen jääneet pinssit ovat myös eräänlaisia aikamatkoja designmuistojen maailmaan.

Käyttöesine, mainostuote, matkamuisto, tuliainen, lahja ja toivottavasti usein mukana – mikä se on? Avaimenperä. Ne ovat osa arkeamme, tuo pieni rengas, jossa on koriste, joka toimii myös tunnisteena. Niitä on erilaisia, osa on kauniita, osa kummallisia ja niitä on valmistettu erilaista materiaaleista. Merkityksellinen rengas -teoksen keräilijälle jokaisella avaimenperällä on jonkinlainen merkitys. Ne edustavat erilaisia kulttuureita, tuovat mieleen muistoja ja herättävät tunteita. Keräilijän kokoelmaan avaimenperät ovatkin päätyneet vuosien varrella jonkinlaisten merkityksien myötä.


kasi-versio-web.jpg
Ote anonyymin verkostoitujan käyntikorttikokoelmasta.


Jo vuonna 1947 Jokaisen naisen kirja neuvoo: ”Käyntikortista saattaa nähdä, mikä ja millä sivistystasolla henkilö on, sen vuoksi tähän asiaan on syytä kiinnittää huomiota.” Verkostoituja aloitti keräilyharrastuksen 1980-luvulla ja esittelee nyt ensimmäistä kertaa laajaa käyntikorttikokoelmaansa. Vaikka kortin koko on käytettävyyden vuoksi rajallinen, omaleimaisuutta luodaan visuaalisin valinnoin, materiaalin ja muodon kautta. Teoksen suunnittelija toivoo, että vierailijat ilahduttavat keräilijää jättämällä oman käyntikorttinsa. Verkostoituja esittelee lisäksi Matkailijan aurinko -teoksensa, joka on koottu kahviloiden pienistä sokeripusseista.

Anonyymejä keräilijöitä edustaen yhteyshenkilönä toimii
näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen@ulapland.fi.



Galleria Lyhty

Lasimuotoilu
27.10.–12.11.2020
Avajaiset maanantaina 26.10.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


LASIMUOTOILU_TIIMI_web.jpg
Lasimuotoilukurssin tiimi teokset hyppysissä Nuutajärvellä lasihytissä. Kuva: Willehardt Gröhn


Lapin yliopistossa ei ole viime vuosina ollut tarjolla lasimuotoilun kursseja, sillä lähettyvillä ei ole enää laitteistoja lasinpuhallukseen. Aiemmin taiteiden tiedekunnan historian aikana lasimuotoilua on tehty satunnaisina projekteina. Lasimuotoilukurssi on poikkeuksellisen laajassa mittakaavassa toteutettu lasimuotoilun opintokokonaisuus Lapin yliopistossa. Taustalla on kiinnostus tutkia lasimateriaalin sovellusmahdollisuuksia tulevaisuuden muotoilussa.

Opintokokonaisuuteen osallistui kahdeksan teollisen muotoilun opiskelijaa ja henkilökuntaan kuuluvaa muotoilijaa. Opiskelijat valittiin kurssille motivaatiokirjeiden perusteella. Suomalaisen lasialan elinvoimaisuuden kannalta olisi tärkeää, että mahdollisimman moni alasta kiinnostunut pääsisi perehtymään lasiin. Tämän kaltaiset kokemukset vahvistavat tulevien muotoilijoiden asiantuntijuutta niin materiaalin tuntemuksen kuin yhteistyön osalta lasinpuhaltajien kanssa. Kurssin mahdollisti Finnish Design Academy -hanke, ja kiinnostusta uusien lasimuotoilukurssien toteutukseen on myös tulevaisuudessa, jos vain rahoitus järjestyy.

Nykytekniikka mahdollistaa muotoiluopetuksessa luontevasti myös etäopetuksen, jonka avulla lasimuotoilukurssi toteutettiin yhteistyössä Nuutajärven Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutuksen kanssa. Muotoilualan opiskelijat hyödynsivät etäyhteistyössä vahvuuksiaan visualisointi- sekä mallinnusohjelmien käyttäjinä.

Puhallusmuotteja varten laadittiin tarkat suunnitelmat, joista asiantuntijat antoivat palautteet etänä. Tavoitteena oli muotoilun keinoin kuvata jokin kantaaottava aihe lasituotteeseen, joka voi olla käyttölasia tai uniikki teos. Kurssilla tutkittiin, kuinka lasi mahdollistaisi passiivista vastarintaa entisaikojen protestilasin tapaan, jolloin käyttöesineisiin prässättiin vastalauseita. Muotit valmistettiin taiteiden tiedekunnan pajoilla eri tekniikoita ja materiaaleja hyödyntäen.

Lasimuotoilu-näyttelyssä nähdään näytteitä luonnoksista, 3D-tulostetuista malleista, CNC-jyrsityistä sekä käsin työstetyistä tervaleppämuoteista sekä metallimuoteista. Näyttelyyn on valittu valokuvia kuvailemaan käytyä lasimuotoiluprosessia – millaisina lasit tulevat ulos muotista ja millaisilta ne näyttävät ennen kylmätyöstöä ja viimeistelyä. Valmiit lasiteokset tulevat myöhemmin esille Protestilasi-näyttelyyn taiteiden tiedekunnan Galleria Kopioon 17.11.–3.12.2020.


LASIMUOTOILU_kuvakollaasi_web.jpg
Kuva: Katri Konttinen, Willehardt Gröhn


Lasimuotoilukurssille osallistuivat teollisen muotoilun opiskelijoista ja henkilökunnasta Willehardt Gröhn, Lauri Hakala, Kuisma Hurtig, Milla Johansson, Topi Juusola, Katri Konttinen, Kirsti Ruotoistenmäki ja Erika Turunen. Kurssin ohjaavana opettajana toimi teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Milla Johansson.

Ammattiopisto Tavastialta mukana olivat lasinpuhalluksen opettajat Sara Hulkkonen ja Marika Kinnunen sekä opiskelijat Penna Tornberg, Toivo Molin, Nooa Hietaniemi, Mia Merikanto, Kaisa Reponen, Teemu Kylvö, Juha Juselius ja Samuli Parkkinen. Lasialan asiantuntijana opintojaksolla toimi lasinpuhaltaja Henni Eliala.

Lisätietoja:
Teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Milla Johansson
milla.johansson(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Taiteilijaryhmä 720°:
Pala, osa kokonaisuutta
27.10.–12.11.2020
Avajaiset maanantaina 26.10.2020 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


teoskuva-720-web.jpg
Carita Sulkava: yksityiskohta teoksesta Prevotella melaninogenica. 2020.
Öljy lasille, 93 x 71,5 cm.


Taiteilijaryhmä 720° koostuu kuudesta kuvataidekasvatuksen kandidaatista. Ryhmän jäsenet ovat Inkeri Kinnunen, Siiri Koponen, Anniina Miettinen, Mirjami Perämäki, Venla Sillanpää ja Carita Sulkava. Pala, osa kokonaisuutta on ryhmän toinen yhteinen ulostulo näyttelyn muodossa.

Jokainen on osa jonkinlaista yhteisöä, pala kokonaisuutta. Yksilö, olio eli latinaksi entiteetti on jonkin joukon yksittäinen jäsen ja sen suhteellisesti muista riippumaton edustaja. Yhteisön voi muodostaa esimerkiksi elämänmuodon, taloudellisten tai aatteellisten päämäärien perusteella. Jäsenet rakentavat vuorovaikutusta samankaltaisuudellaan, mutta heillä on myös erilaisuussuhteita eli relaatioita.

Yksilöt ovat erilaisia ja ainutlaatuisia – silti monessa suhteessa riippuvaisia toisistaan. Jos relaatioita tarkastelee erityisesti yksilöiden, kuten ihmisten, välillä, on näiden erilaisuuksien riippuvuussuhteissa jotakin kaunista ja herkkää, runollista.

Näyttelyn teokset tarkastelevat yksilöä suhteessa yhteisöön eri näkökulmista. Yhteisö voi tarkoittaa yksilön sisällä elävää eliöyhteisöä, uskonnollista yhteisöä tai vaikkapa taiteilijaryhmää. Näyttelyssä pohditaan yhteisön ohella myös yksilöllisyyden kokemusta. Teoksista on löydettävissä vaihtelevia tekniikoita maalauksesta erilaisten piirtimien käyttöön ja valokuvaukseen.

Lisätietoja:
Inkeri Kinnunen, ikinnune(at)ulapland.fi, +358 40 419 6816
Siiri Koponen, siirimariakoponen(at)gmail.com, +358 50 465 7394
Anniina Miettinen, anmietti(at)ulapland.fi, +358 44 589 6534
Mirjami Perämäki, mperamak(at)ulapland.fi, +358 45 844 5090
Venla Sillanpää, vesillan(at)ulapland.fi, +358 45 105 6996
Carita Sulkava, csulkava(at)ulapland.fi, +358 44 276 9673



Galleria Kopio

Sara Korkala:
Käytä, jos haluat.
27.10.–12.11.2020
Avajaiset maanantaina 26.10.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


kayta-jos-haluat_web.jpg
Sara Korkala: Käytä, jos haluat. 2020. Scanografia, kuvanmuokkaus, 70 x 100 cm.


Käytä, jos haluat. -näyttely käsittelee mielialalääkkeiden käyttöä ja niiden ristiriitaisuutta käsitetaiteen keinoin. Teokset ovat tummanpuhuvia, mutta hakevat osittain tukea huumorista. Kuinka hoidettavat oireet korvautuvat lähes identtisillä haittavaikutuksilla, kuinka greippimehu on kiellettyä ja miten alkoholi on toiminut itsehoitolääkkeenä.

Teokset ovat syntyneet omakohtaisista kokemuksista mielialalääkkeiden käytön aikana. Teokset käsittelevät unettomuuden, ahdistuksen, masennuksen sekä kaksisuuntaisen mielialahäiriön lääkehoitoa.


mania-2020-web.jpg
Sara Korkala: Mania. 2020. Valokuva, kuvanmuokkaus, 70 x 100 cm.


Teosten materiaalit koostuvat mielialalääkkeiden pakkauksista, lääkkeistä ja pakkausselosteista. Lisäksi teoksissa kuvataan taiteilijan omakohtaisia oireita. Pakkausselosteiden lisäksi tietolähteenä toimii sivusto www.mielenterveystalo.fi. Teokset ovat toteutettu skannaamalla, valokuvaamalla sekä kuvanmuokkauksella.

Sara Korkala on graafisen suunnittelun maisteriopiskelija. Hänen kiinnostuksen kohteensa ovat runous, valokuvaus ja suunnittelu. Hänen teoksiaan on aiemmin nähty Lapin yliopiston ryhmänäyttelyissä sekä näyttelyssä Valon kynnyksellä. vuonna 2019.

Lisätietoja:
Sara Korkala
korkala.sara@gmail.com
www.sarakorkala.com
Instagram: @sarakorkala


LY / TTK / LP