Uutiset

Opiskelijoiden kokoelmat mukana Arctic Design Weekin muotinäytöksessä

« Takaisin24.3.2022 9:51

Lapin yliopiston ja Politecnico di Milanon opiskelijoiden yhdessä suunnittelemat kokoelmat ovat mukana Arctic Design Weekin muotinäytöksessä Rovaniemellä sunnuntaina 27.3.2022. Suunnittelussa on painotettu vastuullisuutta monin tavoin.

Muotinäytöksessä esillä olevat kokoelmat on toteutettu kansainvälisellä opintojaksolla, johon osallistuu opiskelijoita Lapin yliopiston Muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutuksesta ja muodin opiskelijoita Politecnico di Milanosta. Opintojakson 19 opiskelijan joukko tulee eri maista: Suomesta, Italiasta, Kiinasta, Japanista, Chilestä, Mosambikista.

Ryhmä Acne ompelua_uutiskuva.jpg
Kierrätysmateriaaleja ommellaan asukokonaisuutta varten. Kuva: Opiskelijat

Opiskelijat ovat tehneet tulkintoja kuuluisista kansainvälisistä brändeistä tuottamalla No waste -teemaisia Capsule-kokoelmia. Tulkintoja on tehty suunnittelemalla ja valmistamalla vaatteita, asusteita ja lookeja kierrätetyistä vaatteista ja materiaaleista.

– No waste- eli nollahukka-ajattelussa pyritään siihen, ettei leikkuujätettä synny ollenkaan tai sitä hyödynnetään jossakin toisessa tarkoituksessa. No waste -teemaisten Capsule -kokoelmien suunnittelussa on tärkeää harkita tarkkaan ylijäämämateriaaleihin ja kierrätettyihin vaatteisiin liittyviä valintoja, jotta myös brändin viesti voidaan välittää yleisölle, kertoo professori Ana Nuutinen.
Ryhmä Sacai_uutiskuva.jpg
Keskeneräinen kokoelma alkuviikosta kuvattuna. Ryhmään kuuluvat Alice Chiesa ja Gabriele Tosi Politecnico di Milanosta sekä Maria Koivuranta Lapin yliopistosta. Kuva: Opiskelijat

Nuutisen mukaan on ollut hienoa rakentaa etäaikana yhteistyötä professori Debora Sinibaldin ja hänen opiskelijaryhmänsä kanssa. Yhteistyö huipentuu ADW-viikolla Rovaniemellä.

Rovaniemen ja Milanon välillä yhteistyö on kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa koostunut viikoittaisista verkkotapaamisista. Digitaalisuus on ollut keskeisessä roolissa: tiimit ovat voineet kokoontua helposti, tietoa on voitu vaihtaa luontevasti niin suullisesti ja kirjallisesti kuin eleillä ja ilmeilläkin. Se on pohjustanut tämän viikon työskentelyä paikan päällä yliopistolla, kun kokoelmat viimeistellään muotinäytökseen.

Lisätietoja:
Ana Nuutinen
Professori, muoti ja vaatetus
Muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutus, taiteiden tiedekunta
ana.nuutinen(at)ulapland.fi
040 484 4091

Arctic Design Week
Fashion workshop Osallistujat_uutiskuva.jpgKansainvälisen opintojakson opiskelijat työskentelevät yliopistolla tämän viikon. Kuva: Ana Nuutinen