Uutiset 2020
 
Uutinen, kuvituskuva 2

Rahoitusta taideperustaiselle tutkimukselle luonnonvarojen hyödyntämisen vaikutuksista pohjoisiin yhteisöihin

13.2.2020

Tutkimushanke Shifting Ground: Mapping Energy, Geographies and Communities in the North on saanut kanadalaisen SSHRC.n myöntämän rahoituksen (Social Science and Humanities Research Council Canada). Hankkeessa tarkastellaan ja analysoidaan taideperustaisia ja taiteellisia menetelmiä käyttäen luonnonvarojen hyödyntämisen ja kuljetuksen vaikutuksia pohjoisten paikallisyhteisöiden elämään ja ympäristösuhteisiin. Tutkimuksen kohteena ovat niin sosiaaliset, kulttuuriset kuin ympäristölliset muutokset ja niiden käsittelyn ja esittämisen tavat.

Tutkimushankkeeseen liittyy taiteilijavaihtoa, työpajoja ja näyttelytoimintaa. Niiden kautta tuodaan esille kuinka visuaalisten alojen taiteilijat tarkastelevat, syntetisoivat, analysoivat, horjuttavat ja uudelleen rakentavat muuttuvan maiseman: maan, paikan ja mielen esityksiä Alaskassa, Kanadassa ja Lapissa.

Hankkeessa on mukana alkuperäiskansojen sekä muiden pohjoisten kansojen taiteilijoita ja tutkijoita. He tekevät kiinteää yhteistyötä kunkin alueen paikallisten taiteilijoiden ja toimijoiden kanssa tilanteissa, joissa resurssien ja energialähteiden hyödyntäminen muuntaa pohjoisten asukkaiden suhdetta maahan, luontoon, omiin yhteisöihinsä ja globaaliin energia- ja resurssipolitiikkaan.

Tutkimushanke on Arctic Sustainable Arts and Design -temaattisen verkoston yhteistyötä ja sitä koordinoi professori Ruth Beer Emily Carr taide- ja muotoiluyliopisto Vancouverista, Kanadasta. Lapin yliopiston osuutta koordinoi professori Timo Jokela. Tutkimus ja taiteellinen toiminta toteutetaan Alaskassa, Kanadan Yukonissa ja Lapissa valituissa kohteissa.

Hankkeen kotisivut: https://www.mappingchange.ca/
Uutinen Emily Carr yliopiston sivuilla:
https://www.ecuad.ca/news/2019/shifting-ground-brings-nuance-to-climate-change-conversation

Lisätietoja:
Timo Jokela
040 7396034
timo.jokela(at)ulapland.fi

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK