Hiput
 
kide_2_2020_vapaalla_01.png

Ruoanlaittoa intohimolla

3.11.2020

Teksti Sari Väyrynen
Kuvat Santeri Happonen

Laitan ruokaa joka päivä – ja rakastan sitä, painottaa Arktikumin tiedekeskuksen päätuottaja Nicolas Gunslay.

Haastattelupäivän iltana suunnitelmissa on valmistaa porolientä, töistä saapumisesta pikkutunneille asti.

– Minulle on tärkeää tehdä ruokaa hyvin, mikä ei välttämättä tarkoita kalliita raaka-aineita. Joskin ajan myötä ruoanlaitosta on tullut kallis intohimo. Esimerkiksi välineisiin voi satsata loputtomiin, Nicolas naurahtaa.

kide_2_2020_vapaalla_02.png

Omiksi bravuureikseen Nicolas mainitsee kylmäsavulihan ja -kalan, pateiden, makkaroiden ja sienten valmistuksen. Makujen, raaka-aineiden ja valmistustekniikoiden ohella häntä kiinnostavat ruoan kulttuuriset ja yhteiskunnalliset puolet: ruoan merkitys paikallisissa kulttuureissa ja se, kuinka erilaisia raaka-aineita on opittu keräämään ja valmistamaan ruoaksi esimerkiksi karuissa pohjoisissa ympäristöissä.

– Ruoka rakentaa osaltaan ihmisten identiteettiä: se, miten ja mitä syöt, kertoo siitä, kuka olet.

Nicolaksen lapsuudenperheessä Ranskassa kokattiin, metsästettiin, kalastettiin, sienestettiin – ja nautittiin kaikenlaisesta ruoasta.

– Ranskassa ruoka on sosiaalinen asia: lapsuudessani tavallinen sunnuntain perhelounas saattoi kestää useita tunteja. Suomessa ruoka nähdään usein käytännöllisesti perustarpeen täyttämisenä ja sosiaalisuus liittyy pikemminkin kahvitteluun.

kide_2_2020_vapaalla_03.png

Omassa ruoanlaitossaan Nicolas pyrkii yhdistämään ranskalaista ruokakulttuuria siihen, mitä hän on oppinut Suomessa, ja siten luomaan jotain uutta. Oppiakseen uutta hän lukee myös paljon alan kirjallisuutta. Lisäksi hän laittaa ruokaa yhdessä kokkausta harrastavien ystäviensä kanssa varsinkin viikonloppuisin.

– Kokeilemme uusia tekniikoita, jaamme tietämystämme ja opimme toisiltamme. Tavoitteena on luonnollisesti se, että lopputuloksena olisi parasta mahdollista ruokaa kulloisistakin raaka-aineista, Nicolas kertoo.

– Haluan myös tuottaa ystävilleni ja läheisilleni mielihyvää ruoan kautta. Jos illallisen lopussa pöydän ympäriltä kuuluu paljon iloista puhetta, kokki on onnistunut.