Uutiset 2020
ailaanttonen_inverts_550px.jpg
Aila Anttonen: otos teoksesta Inverts I. Skannattu filmi, 2020. Maskuliinista drag-ilmiötä käsitteleviä Anttosen valokuvia nähdään Galleria Hämärässä avautuvassa näyttelyssä.

Viisi uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

4.9.2020

F-talon gallerioiden uudet näyttelyt avautuvat maanantai-iltana 7. syyskuuta klo 18–19.30 pienimuotoisten avajaisten merkeissä turvavälit muistaen. Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina aina 24. syyskuuta asti. Tervetuloa!

Galleria Seinässä avautuu Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun toisen opintovuoden opiskelijoiden tutkielmapostereita esittelevä yhteisnäyttely. Galleria Hämärässä nähdään maskuliinista drag-ilmiötä käsitteleviä Aila Anttosen valokuvia. Galleria Kilossa pallotellaan valmistumiseen, tulevaisuuteen ja elämän virstanpylväisiin liittyviä teemoja Joku muu, mikä? -taiteilijaryhmän yhteisnäyttelyssä. Galleria Kajossa nähdään Laura Saaren kesän aikana tekemiä ulkoilmamaalauksia.

Muodin ja vaatetuksen professori Ana Nuutisen kokoamassa näyttelyssä Galleria Lyhdyssä tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus nähdä kaikki kolme Lapin yliopiston rehtorien akateemisissa juhlatilaisuuksissa käyttämää viittaa lähietäisyydeltä.

Lisäksi Galleria Kopiossa on vielä nähtävillä Riikka Riekkisen ja Susanna Korven videoteokset aikaisemmasta 17.8. avautuneesta kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden lopputyönäyttelystä 24.9. asti.



Galleria Seinä

Lapsuusmuistoista mallistoksi
– Vaatetussuunnittelun 2. opintovuoden
opiskelijoiden yhteisnäyttely
8.–24.9.2020
Avajaiset maanantaina 7.9.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


lasten-vaatemallisto-elinapuro_web.jpg
Ote Elina Puron suunnittelemasta lasten voimistelupukumallistosta.


Lapsuusmuistoista mallistoksi
on Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun 2. opintovuoden opiskelijoiden tutkielmapostereita esittelevä yhteisnäyttely. Näyttely koostuu keväällä 2020 etäopetuksena toteutetulla Lasten vaatetus -kurssilla tehdyistä tutkimuksista ja niiden pohjalta suunnitelluista mallistoista.

Opiskelijoiden töissä korostuu tiedon laaja-alainen soveltaminen vaatetusalalla. Kurssilla jokainen opiskelija tutki ja suunnitteli valitsemaansa ikäryhmään soveltuvan vaatemalliston. Tutkimuksen pohjalta syntyneiden mallistojen taiteellisina lähtökohtina olivat suunnittelijoiden omista lapsuusajan muistoista maalatut taulut.

Näyttely esittelee ainutlaatuisia näkemyksiä vaatteen merkityksistä sekä kyvystä luoda hyvinvointia ja esteettisyyttä lapsille. Suunnittelun ja muodon tutkimuksen ohella opiskelijat ottivat haltuun myös uuden 3D-ohjelmiston käytön kurssin aikana.


lapsuusmuistoista_posti_web.jpg
Vaatteen suunnittelua 3d-ohjelmistolla. Kuva: Maria Rossi


Lasten vaatetus -kurssin suunnittelutyön ohjauksesta vastasi Anu Kylmänen ja 3D-mallinnuksen osalta Karoliina Laxström.

Lisätietoja:
Karoliina Laxström, karoliina.laxström(at)ulapland.fi
Anu Kylmänen, anu.kylmanen(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Aila Anttonen:
Drag King Portraits
8.–24.9.2020
Avajaiset maanantaina 7.9.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


ailaanttonen_arbre-magique_web.jpg
Aila Anttonen: Arbre Magique / Tuke Kemppainen. 2020. Skannattu filmi.


Drag King Portraits -näyttely koostuu yhdeksästä suuresta muotokuvasta, joissa kuusi pohjoissuomalaista naista antaa kasvot drag king -ilmiölle. Kokonaisuus on osa Aila Anttosen pro gradu -tutkimusta, joka käsittelee maskuliinista dragia valokuvailmaisun keinoin.

Drag king eli maskuliinisuudesta esityksen tekevä ristiinpukeutuja on ilmiönä melko tuntematon, vaikka kuninkaita on esiintynyt ympäri maailmaa jo ainakin kolmenkymmenen vuoden ajan. Siinä missä drag queenit ovat olleet esillä mediassa, elokuvissa ja populaarikulttuurissa jo useita vuosikymmeniä, drag king -ilmiö on jäänyt lähinnä pienen alakulttuurin iloksi. Drag king -performansseja on voinut nähdä esimerkiksi osana erilaisia lesbo- ja queer-kulttuurin tapahtumia. Viime vuosina myös kuninkaat ovat alkaneet nousta pikkuhiljaa laajemman yleisön tietouteen.

Suurin osa näyttelyn valokuvien henkilöistä on rovaniemeläisiä ja oululaisia burleskiesiintyjiä, mutta mukana on myös yksi omaksi ilokseen drageileva kuningas. Osalle esiintyjistä drag-rooli on satunnainen välipala feminiinisten esitysten lomassa, osa taas esiintyy lähinnä dragissa. Kuvat on otettu analogisella Mamiya Rb 67 -kameralla perinteiselle mustavalkoiselle rullafilmille ja ne on tulostettu digitaalisesti.

Aila Anttonen on vuonna 1984 syntynyt media-alan sekatyöläinen ja audiovisuaalisen mediakulttuurin maisteriopiskelija.

Lisätietoja:
Aila Anttonen
ailamirjamianttonen(at)gmail.com
+358 44 244 8977



Galleria Kilo

Joku muu, mikä? -taiteilijaryhmä:
6 x 5 = 30
8.–24.9.2020
Avajaiset maanantaina 7.9.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


emilia-laatikainen-6x5_web.jpg
Emilia Laatikainen: 3MG MELATONIINII. 2020. Lääkepakkaukset, muovipallo.


Meitä on kuusi, vuosia viisi, siitä tulee kolmenkympin kriisi, kiteyttävät Joku muu, mikä? -taiteilijaryhmän jäsenet tuoreimman näyttelynsä sanomaa.

Taiteilijaryhmä koostuu kuudesta taiteen maisterista tai maisteriksi pian valmistuvasta kuvataidekasvattajasta sekä taiteilijasta. Joku muu, mikä? -ryhmäläiset ovat palloilleet taiteiden tiedekunnassa jo viisi vuotta. Näyttelyssä pallotellaan valmistumiseen, tulevaisuuteen ja elämän virstanpylväisiin liittyviä teemoja.


6x5_lauratahvanainen_web.jpg
Laura Tahvanainen: yksityiskohta teoksesta Wish you have wings. 2020. Sekatekniikka.


Näyttely koostuu kolmenkymmenen pallon installaatiosta. Jokainen ryhmäläinen käsittelee palloissaan teemaa oman kuplansa sisältä. Näyttely on leikkimielinen pallonheitto nuoremmille kuvataidekasvatuksen opiskelijoille.

Joku muu, mikä? on helmikuussa 2018 perustettu taiteilijaryhmä, johon kuuluvat Veikko Mehtälä, Laura Tahvanainen, Anni Nuotio, Emilia Laatikainen, Katariina Haavisto ja Ida Rusava.

Lisätietoja:
Laura Tahvanainen, latahvan(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Ana Nuutinen:
Lapin yliopiston rehtorien viitat
8.–24.9.2020
Avajaiset maanantaina 7.9.2020 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


rehtorienviitat-kuva_riinakaarlela_web.jpg
Uuden rehtorin viitan materiaalien suunnittelua. Kuva: Riina Kaarlela


Näyttelyssä on harvinainen tilaisuus nähdä kaikki kolme Lapin yliopiston rehtorin viittaa lähietäisyydeltä. Akateeminen viitta on mielenkiintoinen yhdistelmä taidetekstiiliä ja arvokasta käyttövaatetta. Viitta ja käädyt ovat tunnuksia, joita Lapin yliopiston rehtori käyttää akateemisissa juhlatilaisuuksissa, kuten yliopiston lukuvuoden avajaisissa ja tohtoripromootiossa.

Viittaa useammin rehtori käyttää pelkkiä käätyjä, esimerkiksi merkittävien vierailujen yhteydessä. Hopeiset käädyt on suunnitellut kultaseppämestari Juhani Janger. Käätyjen ketjun 22 palaa ovat saaneet muotonsa tuulen tuivertamasta lumikinoksesta, ja niiden etu- ja takaosassa toistuu Lapin yliopiston kidetunnus.

Ensimmäinen rehtorin viitta on tehty Esko Riepulalle vuonna 1990. Viitan suunnittelivat ja valmistivat Rovaniemen taide- ja käsiteollisuusoppilaitoksen (Rotkon) opiskelijat Sari Lumiaho ja Satu Paukkonen. Tummansinisestä villakankaasta valmistettu viitta on pelkistetty tausta hopeisille kiinnittimelle ja käädyille, joissa on Lapin yliopiston kide-logo. Sama logo on kirjottu viitan etuhelmaan. Kokonaisuudesta voi löytää mielikuvia lumen ja jään maasta, talven sinisistä pakkaspäivistä ja koko tästä luonnosta, jossa Lapin korkeakoulu sijaitsee.

Toinen rehtorin viitta on tehty Mauri Ylä-Kotolalle vuonna 2013. Viitan suunnittelivat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan vaatetussuunnittelun opiskelijat Katariina Enbuska (Kankaanpää) ja Annariina Ruokamo. Viitan toteutuksesta vastasi Kirsti Kinnunen. Grafiitinharmaasta villasatiinista valmistetun ja poronnahkalla detaljoidun viitan suunnittelu pohjaa ajatukseen siitä, että viitta edustaa Suomen pohjoisinta yliopistoa. Pohjoisuudesta ammennettu inspiraatio näkyy ennen kaikkea materiaali- ja värivalinnoissa, lumen ja valon keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Lisäksi ne osaltaan tuovat käädyn osaksi viitan muotokieltä.

Kolmas rehtorin viitta on tehty Antti Syväjärvelle vuonna 2020. Viitan suunnitteli ja valmisti Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan vaatetussuunnittelun opiskelija Riina Kaarlela. Tummansininen viitta on ohutta merinovillaa ja vuorisilkkiin on tulostettu digitaalisesti pohjoinen yötaivas. Pelkistetyn viitan etuliepeitä kiertää sininen poronnahkainen tere. Viitta kiinnitetään edestä hopeisella lukolla, jossa on Lapin yliopiston kide-logo. Viitan etuosan käsin kirjaillut kuviot kertovat symbolisesti Lapin yliopiston historiasta ja arvomaailmasta. Tärkeitä arvoja ovat arktisuus ja pohjoinen luonto sekä taiteen ja tieteen liitto akateemisessa ympäristössä.

Lisätietoja:
Ana Nuutinen, professori, muoti ja vaatetus
ana.nuutinen(at)ulapland.fi
Riina Kaarlela
kaarlelariina(at)gmail.com
Instagram: @riinamoi
www.linkedin.com/in/riinakaarlela



Galleria Kajo

Laura Saari:
Sääpäiväkirja
8.–24.9.2020
Avajaiset maanantaina 7.9.2020 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


laurasaari_saapaivakirja_web.jpg
Laura Saari: 8.6. 14 astetta. 2020. Öljy kovalevylle, 20x25cm.


Sääpäiväkirja on Laura Saaren näyttely, joka koostuu kesän 2020 aikana tehdyistä maalauksista. Idean Sääpäiväkirjaan Saari sai, kun hän halusi haastaa itsensä maalaamaan kesällä ulkona. Maalauksia syntyi yhteensä 36, keskimäärin kolme viikossa, kolmen kuukauden ajan.

Luonnossa maalaaminen ja sään armoilla oleminen tuovat oman lisänsä teoksiin, sillä osassa maalauksista on sateen jälkiä, maaliin takertuneita hyönteisiä sekä hiekkaa. Teokset on toteutettu öljyväreillä kierrätetylle kovalevylle.

Tarkkaileminen on kantava teema Sääpäiväkirjassa. Tarkkaileminen on katsomista ilman arvottamista. Se on huomioiden tekemistä ja niiden tallentamista visuaalisesti maalauksen muotoon. Sää on arkinen ilmiö, jota ei voi olla huomaamatta. Säätä tarkkaillessa tulee katseltua pilviä, valoja ja varjoja sekä värejä. Saari valitsi aiheeksi sään, sillä hän haluaa kiinnittää ihmisten huomiota sen arkisuuteen. Pitkän prosessin ansiosta Sääpäiväkirja kokoaa havaintoja koko kesältä.

Sää ja ilmasto ovat erillisiä käsitteitä. Sää on hetkellinen ilmiö, jonka perusteella yksinään ei voida tehdä päätelmiä ilmaston tilasta. Kuitenkin sään toistuva tarkkaileminen vie huomion vuosien jatkumoon. Ympäristöä tarkkaillessa tulee ajatelleeksi, miten haavoittuvaisia luonto ja neljä vuodenaikaamme ovat.

Laura Saari on viidennen vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija. Teokset on toteutettu kesä-elokuun välisenä aikana Rovaniemellä ja Nurmeksessa.

Lisätietoja:
Laura Saari
lasaari(at)ulapland.fi
+358 45 324 5892


LY / TTK / LP