Toteutus
Levin superviikonloppu oli hankkeen 6. pilotti ja pilottitapahtumien loppuhuipennus. Projektin toteututuksista vastaavat hankkeen mentoritaiteilijat opiskelijoineen. Toteutus koostuu lumi- ja jääveistoksista, projisoinneista, videotaiteesta, performansseista ja arktisesta muotoilusta.
Lumen, jään ja jäkälän rinki
Alkavan kaamoksen pimeys, lumi, jää, lämpöä luova tuli sekä pohjoisen sitkeiden ja monimuotoisten jäkälien muotokieli ovat innoittaneet professori Timo Jokelan koordinoimaa työryhmää ulkolavan visuaalisen ilmeen suunnittelussa jatoteutuksessa. Työhön ovat osallistuneet taiteilijat Miia Mäkinen, Tanja Koistinen ja Lapin yliopiston opiskelijatyöryhmän ohjaajana yliopistonlehtori Antti Stöckell. Valaisun toteutuksesta on vastannut Ammattiopisto Lappia
Katso kuvat
Cladonia stellaris – palleroporonjäkälä ja kumppanit
Taiteilijoiden Miia Mäkisen ja Tanja Koistisen yhdessä Antti Stöckellin ohjaamien Lapin yliopiston opiskelijoiden kanssa toteutettujen veistosten materiaali ja aiheet kertovat arktisesta luonnosta, sitkeydestä, haavoittuvuudesta ja pohjoisen tulevaisuudesta. Teosten valaisusta vastaa ammattiopisto Lappian Mattias Remes ja interaktiivisuudesta Lapin ammattikorkeakoulu Sanni Mustosen johdolla
Katso kuvat
Jäärakovalkealla
Professori, kuvataiteilija Timo Jokelan toteuttama jäätä ja tulen liekkien välkettä yhdistävä paneelipöytä elää omaa elämäänsä päivän aikana ja herättelee ajatuksia ilmastonmuutomuutoksesta ja tulevaisuudesta.
Katso kuvat
Ilmastotunne Fight club / Climate Emotion Fight club / Klimat känslo Fight club
Ilmastotunne -Fight club on karnevalistinen videoteos-sarja, jossa tuodaan näkyväksi nuorten ilmastonmuutokseen liittyviä tunteita. Videoperformanssit tuovat tietoisuuteen erilaisia ilmastotunteita törmäyttäen niitä taistelukehässä. Miten tunteet kuuluvat, näkyvät ja reagoivat, mitä tunteet aiheuttavat ja miten ne voivat muuntautua? Videoteokset antavat hauskan ja viihdyttävän tavan käsitellä ja purkaa ilmastokysymyksiin liittyviä tunteita ja ajatuksia.
Rovaniemeläisten 12-vuotiaiden suunnittelemat ja mentoritaiteilijoiden, Ninni Korkalon ja Anne Niskasen, heidän luonnoksistaan toteuttamat karnevalistiset pelihahmot ovat rakennettu ilmastotunteiden ja avainlajien pohjalta.
Leville, Aurora tulevaisuustapahtumaan tuodaan konferenssin aulatilaan lyhyitä videoperformansseja, joissa Ilmastotunnehahmot esittäytyvät, kohtaavat toisiaan ja ottavat mittaa toisistaan taistelukehässä. Videot ovat 1-2 minuutin mittaisia ja siten aulassa helposti lyhyellä katselulla katsottavia. Videoteoksia on kolme kappaletta.
Videoteokset viedään myös kouluun niitä taiteilijoiden kanssa yhdessä suunnitelleiden lasten nähtäville ja järjestetään lyhyt keskustelutilaisuus. Teos on toteutettu yhteistyössä Lapin yliopiston taidekasvatuksen opiskelijoiden Kanerva Kivistön, Susanna Raunon ja Sara Teperin kanssa.
Katso kuvat
Tarinoita ilmasto-oikeudenmukaisuudesta - Stories for Climate Justice
Stories for Climate Justice esittelee valikoiman lyhytelokuvia, joissa Alaskan alkuperäiskansojen nuoret tutkivat ilmastonmuutoksen vaikutuksia omiin paikkoihinsa ja yhteisöihinsä. Lyhytfilmein mukanaolo tapahtumassa on Arktisen yliopiston Arctic Sustainable Art and Design temaattisen verkoston yhteistyötä ja lyhytfilmit on toteuttanut University of Alaska Fairbanks Department of Theatre and Film.
Katso kuvat
Minun paikkani – Mu báiki – My Place
Lapin yliopiston jatkotutkijat Korinna Korsström-Magga ja Aki Lintumäki ovat koordinoineet kokonaisuuden, jossa 22 nuorta Lapista, Pohjois-Savosta ja EteläSavosta kertovat tekstien, valokuvien ja videoiden avulla heille itselleen tärkeistä paikoista. Nuoret toivovat, että nämä paikat eivät tulevaisuudessa katoaisi. Pysähdy ja katsele. Teoksen maisemat ovat myös sinun.
Videoteos on tuotettu Ilmastokriisin etulinjassa: Kanssatutkijuus ja taideperustaiset interventiot nuorten ilmastoaktivismissa ja ilmastokansalaisuuden rakentumisessa - tutkimushankkeessa, jota rahoittaa Koneen Säätiö. Hankkeen yhteistyökumppanit ovat Lapin yliopisto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia.
Katso kuvat
Lumikuningatar
Jääkristallit kimaltavat. Lumikuningatar omassa elementtissään, pakkasta ja kuuraa huumaavalla laulullaan kutsuen. Kaunis, turhamainen, pelottavakin. Arktisella alkuvoimalla valtaansa houkutellen. Vihmovien viimojen synnyttäjä.
Entä jos pakkanen ei tulekaan? Jos jääkristallit sulavat? Minkälaisella voimalla kuningatar silloin laulaa? Mistä hän saa voimaa synnyttää itsensä uudelleen?
Meri Nikulan luoma hahmo laulaa, taikoo, elää ja hengittää voimallisen transformaation läpi.
Katso kuvat
Kurkistus arktiseen muotoiluun: Pohjoinen taivas elää – koruista revontuliksi
Muotoilija-taiteilija Minna Koveron koruistakoostuvan Pohjoinen taivas elääkokonaisuuden sekä Lapin yliopiston teollisenmuotoilun luoman interaktiivisen mallinnoksenedessä voi pohdiskella pohjoisen luonnonilmiöiden voimakkuutta ja niidenvaikutusta ihmiseen. Mikä merkitys voimakkailla valon vaihteluilla on pohjoiseenmielenlaatuun ja kuinka orgaaniset yksityiskohdat resonoivat luontosuhteessaelävässä ihmisessä. Teosten avulla valotetaan arktisen taiteen ja muotoilun eripuolia.
Katso kuvat
PANEELIKESKUSTELU - Pohjoisen taiteella ilmastokriisin etulinjaan
Artivismissa taideperustainen toiminta yhdistyy aktivismiin. Miltä näyttää pohjoisen kantaaottava taide? Taiteen kautta on mahdollista auttaa uhanalaisia yhteisöjä menestymään muuttuvassa maailmassa. Esimerkiksi taidekasvatuksen avulla voi osallistaa nuoria ja opettaa tapoja ilmastonmuutokseen liittyvien tunteiden ja ajatusten ilmaisuun.
Keskustelemassa politiikan tutkija Jarmo Rinne, Lapin yliopiston professori Timo Jokela ja kuvataiteilija, tutkija Maria Huhmarniemi. Moderaattorina Maiju Saijets.
Keskutelu on katsottavissa Yle Areenassa: Katso täältä.
Katso kuvat