Otos Ilona Mettiäisen ilmastonmuutosta ja arktista tutkimusta visualisoivan Nanoq -näyttelyn teoksesta. Kuva: Ilona Mettiäinen
Huhtikuun alussa pääkampuksen gallerioissamme on esillä taiteiden tiedekunnan uusien professorien Ana Nuutisen ja Heidi Pietarisen virkaanastujaisnäyttelyt, Ilona Mettiäisen ilmastonmuutosta visualisoivaa valokuvataidetta, Henriikka Hietaniemen Ääninen -valokuvateos sekä Rida Haapalan ja Annika Pudaksen taiteellisiin prosesseihin perustuvat näyttelyt. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin maanantaina 3.4. klo 18–20!
Galleria Seinä
Henriikka Hietaniemi:
Ääninen
4. – 20.4.2017
Avajaiset maanantaina 3.4.2017 klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Yksityiskohta Henriikka Hietaniemen Ääninen -teoksesta. 2017. Kuva: Henriikka Hietaniemi
Toistuva aaltojen kuohu.
Samanlaisena jatkuva horisontti.
Askelten kulku, havaitsemisen rytmi.
Toistojen ja jatkuvuuden vääjäämättömyys.
Ääninen -teos on tutkielma toisteisuudesta ja metodinen leikki. Näyttely koostuu yhdestä kymmenmetrisestä digitaalisesta valokuvavedoksesta. Harmaasävykuvassa monta valokuvaa on liitetty lomittain muodostamaan yksi pitkä horisonttia, järveä ja taivasta toistava näkymä. Teos on kuvattu Euroopan toiseksi suurimman järven Äänisen rannalla Petroskoissa Venäjän Karjalassa.
Henriikka Hietaniemi on kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija. Teos on Hietaniemen kurssityö valokuvauksen sivuaineen Soveltavan ilmaisun tutkimusvälineitä -kurssille. Teoksen materiaali on kuvattu lokakuussa 2016 Hietaniemen työskennellessä Petroskoissa Barents Movement -residenssiohjelmassa.
Lisätietoja:
Henriikka Hietaniemi
henriikka.hietaniemi(at)gmail.com
+358 41 546 7101
Galleria Hämärä
Ana Nuutinen:
PUHE. Professorin virkaanastujaisnäyttely
4. – 20.4.2017
Avajaiset maanantaina 3.4.2017 klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Ana Nuutinen: PUHE, otos psaligrafiasta. Kuva: Ana Nuutinen
Näyttely kuvaa pohdintaa uuden tehtävän äärellä. Erityisenä näkökulmana ovat tulevaisuudentutkimuksen ja taiteen tekeminen. Tulevaisuudentutkijana kiinnostavaa on se, miten taiteen keinoin voidaan kokeillen tarkastella, tunnustella, etsiä, löytää, pohtia ja jopa provosoida erilaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.
PUHE -teos on toteutettu psaligrafiana. Psaligrafia tarkoittaa taidetta, jossa “piirretään” tai “maalataan” saksilla tai veitsellä. Se on vanha paperitaiteen muoto, jonka arvellaan olevan lähtöisin Kiinasta. Kiinasta se on kulkeutunut maailmalle Silkkitietä pitkin ja muokkautunut visuaalisesti eri kulttuureiden vaikutteita mukaillen.
Psaligrafia syntyy hitaasti, vaatii kärsivällisyyttä ja keskittymistä. Jokainen paperiin leikattu viiva on tarkan harkinnan tulos. Se on luonteeltaan vastakohtainen nykypäivän nopeatempoiselle, alati muutoksessa olevalle elämänmenolle.
Psaligrafia leikataan epäsymmetriseksi: paperia ei taiteta kuvioiden luomiseksi, kuten esimerkiksi joulutähtiä leikatessa tehdään. Tämä psaligrafia on leikattu kirurgin veitsellä nelinkerroin taitetulle paperille, jolloin taittelu on toiston väline. Vasta teosta ripustaessa taitokset on avattu ensimmäisen kerran. Tämä plaligrafia on taideteoksen lisäksi tutkimusaineisto. Viitteitä tutkimuksellisuudesta ovat teokseen kiinnitetyt pienet etiketit, joihin kuhunkin on merkitty päivämäärä sekä kyseisenä päivänä leikatun kuvion mitta.
Ana Nuutinen nimitettiin Lapin yliopiston muodin ja vaatetuksen professorin tehtävään 1. päivänä helmikuuta 2017. Hän väitteli muodin ennakoinnista taiteen tohtoriksi Taideteollisessa korkeakoulussa (nykyinen Aalto-yliopisto). Sen jälkeen hän opetti Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksessa käsityötieteen ja käsityönopettajan koulutuksessa tuotesuunnittelua sekä teki tutkimusta suunnitteluprosesseista.
Lisätietoja:
Ana Nuutinen
ana.nuutinen(at)ulapland.fi
+358 40 484 4091
Galleria Kilo
Heidi Pietarinen:
Heidin tekstiilinäyttely
4. – 20.4.2017
Avajaiset maanantaina 3.4.2017 klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Yksityiskohta Heidi Pietarisen Sisarukset -teoksesta. 2017. Kuva: Heidi Pietarinen.
Sotkeeko villalanka ääriviivat, voiko ryijynukka soida tai mitä tapahtuu, kun rytmi rikkoontuu? Näyttelyn kudotut tekstiilit ja lasiset ryijynukat kuvaavat tekstiilin kolmiulotteista tilallisuutta – tekstuurin tuntua.
Näyttely on Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tekstiilialan professori Heidi Pietarisen virkaanastujaisnäyttely. Hän otti viisivuotisen professuurin tehtävän vastaan vuoden alussa, mutta on opettanut Lapin yliopistossa vuodesta 2003 lähtien. Siihen liittyy myös Pietarisen väitöskirja vuodelta 2009 tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaarasta.
Pietarisen erityisala on jacquard-kudotut tekstiilit. Hän on osallistunut useisiin monikansallisiin taidetekstiilityöpajoihin, joiden tuloksina on syntynyt kudottuja tekstuureja ja struktuureja. Tekstiilin kerroksellisuus syntyy kulttuurien ja taiteilijoiden vuoropuhelusta.
Näyttelytöiden lähtökohtana ovat kudotun kankaan peruselementit: sidospiste, nasta ja mallikerta, jotka luovat rytmin kudotun kankaan tekstuureille. Teokset luovat monikerroksellisen ja moniin aisteihin yhtäaikaisesti vetoavan illuusion. Jacquard-teknologia mahdollistaa huomiota herättävien kuvioiden kutomisen sisustustekstiileissä. Jacquard-kankaiden lähtökohtana ovat mediatieteen professorin Eija Timosen jääaiheiset valokuvat. Timonen on valokuvannut jäätä ja Pietarinen kutoo jacquard-tekniikalla omat tulkintansa jäiden kuvioaiheista.
Teollisesti kudotut jacquard-kankaat on valmistanut K&H Annala Oy ja lasinukat on sulattanut lasimuotoilija Merja Virta. Näyttely sisältää myös tekstiilitaiteilija Marjatta Metsovaaran (1927- 2014) Turnajainen (1961) -erikoistekstiilin, joka on valmistettu Metsovaara Oy:ssä (1954-1980).
Lisätietoja:
Heidi Pietarinen
heidi.pietarinen(at)ulapland.fi
+358 40 484 4401
Galleria Lyhty
Rida Haapala:
Kokemuksellinen demokratia? II
4. – 20.4.2017
Avajaiset maanantaina 3.4.2017 klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Rida Haapala: Kokemuksellinen demokratia? II. Kuva: Rida Haapala
Näyttely on Rida Haapalan pro gradu -tutkielman toinen taiteellinen osio. Tutkielmassa tarkastellaan yhteiskunnallisten vaikuttamisen taitojen kehittymistä kuvataideopetuksessa kriittisen pedagogiikan ja visuaalisen kulttuurin avulla. Taiteellinen osio käy dialogia tutkielman aineiston kanssa. Tutkielman aineistona on seitsemäsluokkalaisten ajatuksia ja taiteellisia tuotoksia yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, kantaaottavuudesta sekä kotikaupunkinsa Rovaniemen mahdollisuuksista.
Pro gradun taiteellisen osion toinen osa muodostuu kolmen viikkoa kestävän näyttelyn aikana, samanaikaisesti kun Haapala kerää tutkielman aineistoa kehittämänsä opetusmateriaalin avulla. Näyttelyn lopputuloksena on zine-julkaisu.
Näyttelyn keskiössä on ajatus kokemuksellisesta demokratiasta, jonka mukaan mikään kokemuksen alue ei ole toisen kokemuksen alueen kritiikin ulottumattomissa. Taide voi siis kritisoida tiedettä ja tiede taidetta. Tämä tarkoittaa avoimuuden ja kriittisyyden vahvistumista tutkimuksessa sekä kritiikin monisuuntaisuuden kypsymistä tutkimuskulttuurissa. Näyttelyn nimi viittaa yksilön kokemukseen olla yhteiskunnallinen vaikuttaja ja osana demokraattista yhteiskuntaa.
Lisätietoja:
Rida Haapala
rida.haapala(at)gmail.com
+358 50 404 5629
Galleria Kajo
Annika Pudas:
Pilvibongarin päiviä
4. – 20.4.2017
Avajaiset maanantaina 3.4.2017 klo 18.00
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Vaikka itse pysyy paikallaan, maisema taivaalla muuttuu jatkuvasti. Pilvet muuttavat muotoaan tai kiitävät ohi. Ne haihtuvat pois ja ilmestyvät takaisin taas myöhemmin. Värikkäitä auringonnousuja ja auringonlaskuja rakastetaan ja sään ääri-ilmiöitä pelätään, mutta usein tavallisia päivän pilviä ei huomioida. Kauniiksi päiviksi kutsutaan sellaisia, jolloin pilviä ei näy ollenkaan.
Toisaalta taas taivas pysyy aina samana ja samalla paikalla, vaikka matkustaisi kauas kotoa tai vaikka omassa elämässä mikään ei tunnu pysyvältä. Säätä ja tulevaisuutta voi yrittää ennustaa, mutta yllätyksiä tulee silti. Mitä tuleva päivä tuo tullessaan?
Pilvibongarin päiviä -näyttely on jatkuvassa muutoksessa loppuun asti. Joka arkipäivä seinälle tulee uusia valokuvia kyseisen päivän taivaasta, kunnes lopulta seinälle on muodostunut taivaan muutoksia esittävä kuvasarja.
Annika Pudas on graafisen suunnittelun opiskelija Lapin yliopistossa, jota kiinnostavat taiteiden lisäksi luonnontieteet. Näyttely on osa hänen valokuvauksen sivuaineen opintojaan.
Lisätietoja:
annikapudas(at)gmail.com
Galleria Kopio
Ilona Mettiäinen:
NANOQ – Imag(in)ing climate change / Ilmastonmuutoksen (mieli)kuvi(ttelu)a
4. – 20.4.2017
Avajaiset maanantaina 3.4.2017 klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Osana Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkijoiden ja taiteiden tiedekunnan välistä yhteistyötä esittelemme taiteelliseen tutkimukseen profiloituneessa näyttelytilassamme Galleria Kopiossa jatkossa myös arktista tutkimusta taiteellisin keinoin. Ensimmäisenä Arktisen keskuksen tutkijana esittäytyy Ilona Mettiäinen Nanoq -näyttelyllään.
Arktisella alueella lämpötilat nousevat ilmastonmuutoksen seurauksena jopa yli kaksi kertaa nopeammin kuin muualla, mutta mitä se tarkoittaa arktisten yhteisöjen ja luonnon kannalta? Ilona Mettiäisen valokuvanäyttely visualisoi kuvitteellisia, mahdollisia ja mahdottomiakin maailmoja, joita ilmastonmuutoksesta voi seurata. Jääkarhu on arktisen ilmastonmuutoksen symboli. Kun arktinen merijää sulaa, jääkarhut menettävät suuren osan elinympäristöstään. Kuvaamalla muovista jääkarhua erilaisissa luonnonympäristöissä arktisista olosuhteista lämpimiin Mettiäinen haluaa inspiroida yleisöä miettimään ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja kysymään ”entä jos?”.
Näyttelyä varten Mettiäinen on kuvannut muovista jääkarhua vuosina 2011-2016 eri puolilla arktista aluetta, kuten Grönlannissa, Islannissa, Pohjois-Norjassa ja Suomen Lapissa, sekä täysin erilaisissa olosuhteissa Intiassa. Osassa valokuvista jääkarhuhahmo esiintyy muiden muovieläinten tai elävien olentojen kanssa. Kuvissa on pyritty luomaan illuusio luonnollisen kokoisesta jääkarhusta. Illuusio on saatu aikaan luomalla perspektiiviharha luonnon muotojen fraktaalisuutta ja skaalautuvuutta sekä erimittakaavaisia muovieläimiä hyödyntäen. Muovijääkarhu on kuvattu kuvissa näkyvissä oikeissa luonnonmaisemissa eikä lisättynä jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla.
Ilona Mettiäinen on väitöskirjatutkija Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa. Hän on viimeistelemässä väitöstutkimustaan tiedon käytöstä ja tuotannosta ilmastonmuutokseen sopeutumisen vuorovaikutteisessa suunnittelussa alueellisissa ilmastostrategioissa. Näyttely visualisoi teoreettista ajattelua Mettiäisen väitöstutkimuksessa taiteen, leikin ja mielikuvituksen keinoin. Näyttelyn on rahoittanut Kauppaneuvos Otto A. Malmin lahjoitusrahasto (2015) ja Lapin yliopiston Arktisen keskuksen näyttely-yksikkö.
Nanoq -näyttely oli esillä ensimmäisen kerran Arktikum-tiedekeskuksessa Rovaniemellä syyskuusta 2016 tammikuun 2017 loppuun. Parhaillaan näyttely on avoinna myös Suomen suurlähetystössä Washington D.C:ssä Yhdysvalloissa, jossa se on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden juhlallisuuksia ja tuotettu Lapin yliopiston Arktisen keskuksen ja suurlähetystön yhteistyönä. Kiertävä näyttely on kutsuttu näytteille myös useisiin muihin paikkoihin ja tilaisuuksiin Suomessa ja Yhdysvalloissa vuonna 2017.
Lisätietoja:
Ilona Mettiäinen
ilona.mettiainen(at)ulapland.fi
LY / Viestintä / LP