Taiteiden tiedekunnan uutiset
 
Uutinen, kuvituskuva 2

Arktisten maiden taide- ja kulttuuripoliittinen huippukokous Rovaniemelle

8.8.2017

Harstadissa Norjassa järjestettiin kesäkuussa 2017 alansa ensimmäinen kahdeksan eri arktisen maan taide ja kulttuuripoliittinen huippukokous. Seuraava kokous sovittiin pidettäväksi Rovaniemellä vuonna 2019.

Huippukokouksen tavoitteena oli nostaa esille ja tukea taiteita ja kulttuuria kahdeksan eri arktisen maan (Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti, Tanska, Yhdysvallat, Venäjä ja Kanada) kesken. Kokouksessa pyrittiin tunnistamaan ja edistämään kestäviä toimintamuotoja, pitkäjänteistä yhteistyötä, luovan alan infrastruktuurin kehittämistä sekä koulutusyhteistyötä. Kokoustamisen ohella tapahtumassa oli mittava taideohjelma, joka sisälsi kansainvälisen arktisen nykytaidenäyttelyn sekä musiikkiesityksiä ja performansseja.

Kokoukseen osallistui päättäjiä arktisten maiden opetus- ja kulttuuriministeriöistä sekä taide- ja kulttuurihallinnosta. Lisäksi mukana oli taiteilijoita, tuottajia, taiteen ja kulttuurin tutkijoita, alan käytännön työntekijöitä sekä alkuperäiskansojen edustajia. Lapin yliopiston edustajia kokouksessa olivat professori Timo Jokela, professori Mirja Hiltunen, yliopistonlehtori Maria Huhmarniemi ja professori Soile Veijola. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan koordinoima Arktisen yliopiston ASAD-verkosto nousi tapahtumassa vahvasti esille pohdittaessa arktisen taiteen ja kulttuurin tulevaisuutta.

Arktisten maiden taide- ja kulttuuripoliittinen huippukokous pidetään jatkossa joka toinen vuosi. Seuraava kokous sovittiin pidettäväksi Rovaniemellä vuonna 2019.

Huippukokouksen ja Arktisen taiteen festivaalin tukemiseen osallistuivat muiden muassa Norjan valtio, Finnmarkin, Tromssan ja Nordlandin aluehallinto, Harstadin kaupunki sekä yritykset.

Lisätietoja:

Timo Jokela
Dekaani, professori
Arktisen yliopiston temaattisen verkoston ”Arctic Sustainable Art and Design” johtaja
Puhelin +358 40 739 6034
Sähköposti etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LY/Viestintä/OT