Kuva: Reetta Breilin.
Lapin yliopistossa on koulutettu audiovisuaalisen median osaajia jo reilut 30 vuotta. Sen kunniaksi Arctic Design Weekillä nähdään ja kuullaan alaan liittyviä yleisöluentoja ja esitelmiä sekä viime vuosien parhaita video- ja elokuvatuotantoja opiskelijoilta ja henkilökunnalta.
Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmasta on kolmen vuosikymmenen aikana valmistunut satoja taiteen kandidaatteja ja maistereita sekä lisäksi toistakymmentä tohtoria suomalaiseen kulttuurielämään. Koulutusohjelma juhlistaa tasavuosikymmeniään Arctic Design Weekin aikana.
Koulutusohjelman vieraaksi saapuu oma kasvatti, apulaisprofessori Hanna Wirman Kööpenhaminan IT-yliopistosta. Hän pitää kaikille avoimen luennon otsikolla Pelit ja kestävä kehitys: Kriittisestä designista hyötypeleihin tiistaina 21. maaliskuuta kello 13–16 Lapin yliopiston Esko ja Asko -salissa (Yliopistonkatu 8). Luento käsittelee sitä, miten erilaiset kriittiset pelisuunnittelumenetelmät voivat auttaa sekä nykypelien analyysissä että uusien kehittämisessä. Esimerkkeinä Wirman käyttää pelejä, joilla on koettu olevan mahdollisuus vaikuttaa kestävän kehityksen eri osa-alueisiin ja niihin liittyvään tiedostamiseen.
Wirman esitelmöi myös Mediatiede 30+ -juhlatapahtumassa torstaina 23. maaliskuuta. Tapahtuman teemana ovat poliittiset pelit ja pelisuunnittelu, ja Wirman puhuu poliittisista peleistä protestiliikkeen aktoreina pelisuunnittelun näkökulmasta. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan professori Mauri Ylä-Kotolan ja lehtori Seppo Kuivakarin puheenvuorot. Juhlatapahtuma on Hotelli Santa Clausissa kello 12.00–14.00.
Hanna Wirman on valmistunut Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin ja NetCom-maisteriohjelmista taiteen maisteriksi vuonna 2005. Tohtoriksi hän on väitellyt University of the West of Englannissa vuonna 2011. Hän johti pelisuunnittelun suuntautumislinjaa Hong Kongissa (Hong Kong Polytechnic University ja Chinese University of Hong Kong) yhdeksän vuotta. Tällä hetkellä hän on pelien ja pelisuunnittelun apulaisprofessori sekä pelikoulutusohjelman vetäjä Kööpenhaminan IT-yliopistossa sekä kansainvälisen Digital Games Research Associationin presidentti.

Kuva Aatos-fiktioelokuvasta.
Kaikille avoin video- ja elokuvanäytös Kamera – Käy!
Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma juhlistaa kolmikymppisiään myös avoimella video- ja elokuvanäytöksellä Biorexissä torstaina 23. maaliskuuta kello 15.00 alkaen.
Elokuvateatterinäytökseen valittu muutaman viime vuoden aikana valmistuneita teoksia eri genreistä, kuten fiktio- ja dokumenttielokuvia, musiikkivideoita, tanssielokuvia, animaatiota ja mediataidetta. Näytöksen teokset antavat monipuolisen kuvan audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelman osaamisesta ja tarjoaa samalla hienon kauttauksen ajatuksia, tunteita ja huumoriakin.
Näytös on maksuton ja avoin kaikille videoista ja elokuvista kiinnostuneille.

Kuva: Reetta Breilin.
Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelma 30+
Kuvallisen viestinnän, myöhemmin audiovisuaalisen mediakulttuurin, koulutusohjelma alkoi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa vuonna 1992. Tuolloin kyseessä oli tämän alan ensimmäinen yliopistotasoinen koulutus. Koulutusohjelmassa opiskeltiin audiovisuaalisen median käyttöä taiteellisissa, ilmaisullisissa ja viestinnällisissä tehtävissä. Pääaineena oli mediatiede, kuten nykyisinkin.
Tekniikka ja teknologia ovat kuitenkin muuttuneet kolmessa vuosikymmenessä radikaalisti. Digitalisaatio ja sen mahdollistama tekninen kehitys ovat tulleet tärkeäksi osaksi audiovisuaalisen mediakulttuurin opetusta, ja koulutusohjelman alati uudistuvat, virkeät ja taitavat opiskelijat ovat varmistaneet kehityksessä mukana pysymisen. Samalla ilmaisun, dramaturgian ja elokuvahistorian tarjoamilla klassisilla eväilläkin on edelleen paikkansa koulutuksessa.
Nykyisin koulutusohjelman opinnoissa tieteellinen tutkimus limittyy taiteelliseen ja tuotannolliseen toimintaan sekä muotoilualaan. Opiskelijat tarkastelevat median ilmenemismuotoja historiallisesta, kulttuurisesta, ilmaisullisesta ja tuotannollisesta näkökulmasta. Media-ala on hakijoille ja opiskelijoille monin tarvoin houkutteleva, ja monien yllätykseksi sisällöllisesti hyvin laaja. Opinnoissa voikin keskittyä johonkin audiovisuaaliseen erityisosaamisalueeseen, kuten esimerkiksi liikkuvaan kuvaan, animaatioon, valokuvaukseen, ääni- ja radioilmaisuun tai pelillisyyteen. Koulutusohjelman tarjoamia sivuaineita – multimediaa, liikkuvaa kuvaa sekä pelisuunnittelua ja -teknologiaa – voivat opiskella myös muiden alojen opiskelijat.
Koulutusohjelmasta on valmistunut satoja taiteen kandidaatteja ja maistereita sekä lisäksi toistakymmentä tohtoria suomalaiseen kulttuurielämään. Valmistuneet voivat toimia erilaisissa mediatuotannoissa, kehitys- ja suunnitteluprojekteissa, viestinnässä, kouluttajana, taiteilijana, tutkijana tai yrittäjänä. Tällä hetkellä ohjelmaan otetaan vuosittain 18 uutta opiskelijaa.