Taiteiden tiedekunnan uutiset
luonnonilmioiden_digitalisointi_web3.jpg

Hankkeet: Arktiset sää- ja luonnonilmiöt

7.10.2016

Tutkijatohtori Ismo Alakärpän johtama Arktiset sää- ja luonnonilmiöt innovaatioiksi digitalisaation avulla (DiArWe) -hanke on saanut 440 000 euron Tekes-rahoituksen. Hankkeessa tutkitaan sääilmiöiden ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia muiden muassa elämysteollisuudelle.

DiArWe-hankkeessa säätä ja luonnonilmiöitä tarkastellaan käyttämättömänä luonnonresurssina digitaalisaation näkökulmasta. Hankkeessa keskitytään digitalisaation mahdollisuuksiin erityisesti matkailun, elämysteollisuuden ja ulkomarkkinoinnin sovellusalueilla. Lisäksi tuotetaan uusia sää- j a luonnonilmiöitä hyödyntäviä ratkaisuja sisältöjen esittämiseen opetuksessa, peliteollisuudessa ja teollisesti valmistetuissa tuotteissa.

Hanketta johtavan Ismo Alakärpän mukaan tutkimusaihe tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden profiloitua sääilmiöiden ja luonnonpintojen digitalisoinnin ja arktisen ympäristön olosuhdeosaajaksi useilla teknologian sovellusalueilla.

– Arktisista sääilmiöistä nousseet ideat ja ilmiöt ovat monistettavissa toimiviksi tuotekonsepteiksi täysin erilaisiin olosuhteisiin ja jopa sisätiloihin, Alakärppä sanoo.

Hankkeessa syntyy uutta tietoa teknologian soveltamisesta luonnonolosuhteissa sekä käyttäjätietoa yhteistyökumppaneiden kanssa toteuttavista käytännön sovelluksista. Uusien sovellusten avulla selvitetään, miten kulloiseenkin säätilaan ja muihin ympäröiviin olosuhteisiin voidaan valita parhaiten soveltuvat digitaalisen informaation esittämisen tavat ja teknologiat.

– Hankkeessa demonstroidaan muiden muassa jälkien, valon ja varjon digitaalista hyödyntämistä sekä älykkäitä projisointiratkaisuja luonnonolosuhteissa erilaisille ilmassa oleville valoa heijastaville pinnoille, joita voidaan soveltaa edelleen esimerkiksi ulkomarkkinoinnissa ja elämysten tuottamisessa, Alakärppä sanoo.

Hankkeen taustalla on Tekesin rahoittama esiselvityshanke Äärisää, jossa kartoitettiin sääilmiöiden tarjoamia mahdollisuuksia informaation esittämiseen. Esiselvityksessä keskityttiin kaamosajan sääilmiöihin – pimeyteen ja kylmyyteen – ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Uusi hanke laajentaa teknologian sovellusmahdollisuuksia neljän vuodenajan sääilmiöihin.

Tekesin lisäksi muut rahoittajat ja yhteistyökumppanit ovat: Lapland Safaris Oy, ProPinto Oy, Santapark Oy, Hulluporo Oy, Metsähallitus, Sievin Jalkine Oy, Snowflake Oy ja Suomen tykkimainos Oy. Kansainvälisinä tutkimusyhteistyökumppaneina ovat Berliinin taideyliopisto ja norjalainen Northern Research Institute (NORUT) Tromssasta.

Lisätietoja:

Ismo Alakärppä, tutkijatohtori
Taiteiden tiedekunta, teollinen muotoilu
Puhelin +358 40 725 0189
Sähköposti etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LY/Viestintä/OT