Taiteiden tiedekunnan uutiset
anni-ilona_saario_yksityiskohta_web.jpg
Anni-Ilona Saario: Yksityiskohta. 2022. Spraymaali ja akryylimaali.

Helmi-maaliskuun vaihteen rikasta näyttelyantia F-talon gallerioissa

18.2.2022

Helmi-maaliskuun vaihteessa taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa nähdään ilahduttavan monipuolinen kattaus uusia näyttelyitä. Tervetuloa avajaisiin maanantaina 21. helmikuuta klo 18–19.30!

Galleria Seinään tulee esille Anni-Ilona Saarion akryyli- ja spraymaaleilla toteuttamia maalauksia, joissa tarkastellaan taiteilijan omakohtaista kasvua ja varttumista tarinallisuutta ja tarinoita hyödyntäen. Galleria Hämärässä avautuu Lapin yliopiston ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston vierailevan taiteilijan Alma Heikkilän maalauksia esittelevä näyttelykokonaisuus.

Galleria Kilossa nähdään vuorovaikutteisen grafiikan mahdollisuuksia erilaisissa muotoilu- ja sisustustuotteissa esittelevä DecoChrom-tutkimusprojektin näyttely. Galleria Lyhtyyn tulee esille Anniliina Parkkisen ja Silvia Jurvansuun sekatekniikalla tekemiä pukuluonnoksia syksyllä 2022 Rovaniemellä ensi-iltaan tulevaan Karvalakkioopperaan.

Galleria Kopiossa avautuu japanilaisen vaihto-opiskelijan Narumi Yamamoton toteuttama kestävän kehityksen arvoihin pohjautuva vaatesuunnittelunäyttely. Galleria Kajossa nähdään Olavi Jussin taidegrafiikkaa, jonka inspiraation lähteinä ovat toimineet viime vuosien pelot, polemiikit, pandemia sekä mielen ja kehon terveydelliset kamppailut. Galleria Kellariin tulee esille Ilari Kallisen analogista valokuvaa ja digitaalista kuvanmuokkausta yhdisteleviä teoksia esittelevä näyttely.

Näyttelyt ovat esillä 17. maaliskuuta asti.




Galleria Seinä

Anni-Ilona Saario:
Tarinankertoja
22.2.–17.3.2022
Avajaiset maanantaina 21.2.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


anni-ilona_saario_apatheia_web.jpg
Anni-Ilona Saario: Apatheia. 2022. Spraymaali ja akryylimaali.


Tarinankertoja-näyttely kertoo Anni-Ilona Saarion omakohtaisesta kasvun ja varttumisen pohdiskelusta tarinallisuuden ja tarinoiden kautta. Näyttely koostuu Saarion Lapin yliopiston Taiteellisen ajattelun kurssilla vuonna 2019 aloittamasta hahmo- ja tarinapohjaisesta sarjasta. Teokset on toteutettu akryyli- ja spraymaalausta hyödyntävällä sekatekniikalla.

Mielikuvitus on Saariolle työkalu, jonka avulla hän käsittelee itselleen kulloinkin ajankohtaisia ja kiinnostavia teemoja sekä aiheita. Mielikuvituksen ja tarinallisuuden avulla hän työstää, pohtii ja käy läpi ajoittain hyvinkin raskaita teemoja prosessimaisesti. Prosessi koostuu hänen kulloisenkin aiheen ympärille luomastaan fiktionaalisesta raamista ja hahmoista, joiden kautta hän käsittelee ja pohtii erilaisia narratiivisia ja symbolisia kaaria.

Nykypäivän ihminen kasvaa monen kuuluisan tarinan, myytin ja elokuvahahmon ympäröimänä, ja Saariolle on mielenkiintoista pohtia, kuinka tämä tarina- ja hahmorikas ympäristö on vaikuttanut myös hänen omaan tapaansa kasvaa ja käsitellä asioita.

Näyttelyn pääteemana on hahmon konsepti ja asema taiteellisen työskentelyn sekä ajattelun työvälineenä taiteilijan henkilökohtaisessa taiteellisessa prosessissa. Tarinankertoja-näyttelyn teoksissa esiintyvät hahmot pohtivat näin myös omaa asemaansa Saarion kasvussa ihmisenä. Muita teoksissa esiintyviä teemoja ja pohdinnan lähtökohtia ovat esimerkiksi tapahtuma- ja seurausketjut ja niiden rakentuminen, valinnanvaikeus, kuolevaisuus sekä täydellisyyden tavoittelun sudenkuopat.

Lisätietoja:
Anni-Ilona Saario
qpeura(at)gmail.com



Galleria Hämärä

Alma Heikkilä:
Pehmeä puu
22.2.–17.3.2022
Avajaiset maanantaina 21.2.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Alma-Heikkila_web.jpg


Kuorettomiksi koroiksi runkoon
Riippuvaisia
Ravintonaan raitaa
Ennen varjoon jäämistään
Kuoren alla kulkevia
Karkean purun peittämiä
Sileää levymäisesti hilseilevää
Oksien arpien kautta
Haavasolukkoa
Maahanpudonneilla
Lähes neutraalia ja typpipitoisempaa
Voivat toimia siirtäjinä
On syöty pinta ja vain

Kuvataiteilija Alma Heikkilä tarkastelee taiteessaan ihmiskeholla vaikeasti havaittavia, mutta tärkeitä elämänmuotoja. Helsingissä asuva kuvataiteilija aloitti tammikuun alussa kolmen kuukauden työskentelyjakson Rovaniemellä Jenny ja Antti Wihurin rahaston ja Lapin yliopiston vierailevana kutsutaiteilijana. Hän on 52. vieraileva taiteilija Jenny ja Antti Wihurin rahaston ja Lapin yliopiston yhteisessä kutsutaiteilijoiden stipendiohjelmassa.


wihuri_logo.jpg


Lisätietoja:
Alma Heikkilä, alma.heikkila(at)mustarinda.fi



Galleria Kilo

DecoChrom
22.2.–17.3.2022
Avajaiset maanantaina 21.2.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


DecoChrom_HotOrCold_web.jpg
HotOrCold-termospullossa on elektrokrominen näyttö, joka kertoo, onko pullossa kuumaa vai kylmää juotavaa.


DecoChrom-näyttely esittelee vuorovaikutteisen grafiikan mahdollisuuksia erilaisissa muotoilu- ja sisustustuotteissa. Vuorovaikutteisissa töissä on käytetty elektrokromisia näyttöjä, joita voidaan printata erilaisille pinnoille. Näyttelyn töissä dynaamisia visuaalisia elementtejä on upotettu muun muassa urheiluvälineisiin ja huonekaluihin.

Kehitteillä oleva näyttöteknologia avaa uusia mahdollisuuksia sekä tuotemuotoilulle että käsi- ja taideteollisuudelle. Näyttely on osa EU:n rahoittamaa DecoChrom Horisontti 2020 -tutkimusprojektia, jota johtaa professori Jonna Häkkilä. Esillä on useiden muotoilijoiden yksin ja ryhmissä tekemiä töitä.

Lisätietoja:
Ashley Colley, ashley.colley@ulapland.fi



Galleria Lyhty

Anniliina Parkkinen:
Karvalakkioopperan pukuluonnoksia
22.2.–17.3.2022
Avajaiset maanantaina 21.2.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


AnniLiina-Parkkinen_web2.jpg
Anniliina Parkkinen: Poliitikot. 2022. Vesiväritekniikka.


Pukuluonnosnäyttely on osa Karvalakkiooppera-hanketta mihin Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun opiskelijoista koostuva pukusuunnitteluryhmä suunnittelee puvustuksen. Näyttely tuo konkreettisella tavalla esille yhden vaiheen pukusuunnittelun prosessista osana oopperaproduktion pitkäkestoista rakentamista.

Projektiin tutustuminen ja pukusuunnittelun taustoitus käynnistyi syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana neljän maisteriopiskelijan työryhmässä. Syksyllä 2021 pukusuunnittelua jatkoi ensimmäisestä kokoonpanosta maisteriopiskelija Silvia Jurvansuu ja uutena opiskelijana Anniliina Parkkinen. Parkkinen tutki alkuperäisen työryhmän prosessia kandidaatin tutkielmassa ja jatkaa nyt aiheen parissa pro gradu -tutkielmassaan.

Näyttelyn on tarkoitus tuoda esille pukusuunnittelijan työprosessia ja työskentelyn välineitä. Näyttely esittelee oopperaproduktion valmiit pukusuunnitteluluonnokset ja tuo julki niiden tärkeyden visuaalisena kommunikoinnin välineenä kaikkien produktiossa mukana olevien tekijöiden kesken. Pukuluonnokset tukevat pukusuunnittelijan näkemystä ja herättävät puvut henkiin kuvallisin keinoin. Pukuluonnokset ovat viimeinen visuaalinen vaihe ennen varsinaisten pukujen valmistusta, ja ovat näin myös hyvin olleennainen työväline pukujen valmistajalle.

Näyttely esittelee Anniliina Parkkisen ja hänen työparinsa Silvia Jurvansuun sekatekniikalla toteuttamia pukuluonnoksia, joissa on hyödynnetty ensimmäisen pukusuunnittelutyöryhmän laatimaa taustatyötä ja taiteellista tutkimusta.

Lisätietoja:
Anniliina Parkkinen, annparkk(at)ulapland.fi, 045 130 8952
Silvia Jurvansuu, susa(at)jurvansuu.com



Galleria Kopio

Narumi Yamamoto:
Japan Meets Finland
22.2.–17.3.2022
Avajaiset maanantaina 21.2.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


NarumiYamamoto_web.jpg

Japan Meets Finland
on japanilaisen vaihto-opiskelijan Narumi Yamamoton toteuttama vaatesuunnittelunäyttely.

Perinteinen japanilainen kimonovaate koostuu suorista kangasnauhoista, joita voidaan käyttää moniin tarkoituksiin sen jälkeen, kun ne ovat palvelleet alkuperäistä käyttötarkoitustaan. Kimonokankaiden kuviot kuvaavat neljän vuodenajan kasvistoa ja eläimistöä, ja kimonoa käyttävät ihmiset rakastavat pukeutua vuodenaikoihin.

Samantapaisesti elämä Suomessa tapahtuu kirjaimellisesti lähellä luontoa. Monet suomalaiset viihtyvät metsissä, haluavat olla kosketuksissa luonnon kanssa, ja näkevät itsensä osana yhteistä planeettaa. Tämä on yksi tärkeimmistä arvoista globaalin ympäristönsuojelun kannalta.

Näyttely tukeutuu näihin kestävän kehityksen arvoihin esittelemällä kierrätetyistä materiaaleista syntynyttä vaatesuunnittelua, joka tähtää luonnon kanssa harmoniseen elämäntapaan.

Näyttelyssä on esillä erilaisia suomalaisille suunniteltuja vaatteita, joihin he voivat pukeutua mökillä rentoutuessaan tai marjoja metsästä poimiessaan. Asut on tehty japanilaisella suoraleikkaustekniikkaa hyödyntäen.

Narumi Yamamoto (s. 1998) opiskelee vaihto-opiskelijana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen koulutusohjelmassa. Hän on aikaisemmin valmistunut Yamaguchin prefektuurin yliopiston kulttuurin ja luovien taiteiden koulutusohjelmasta ja suorittaa jatko-opintojaan yliopiston kansainvälisten kulttuurintutkintojen tutkijakoulussa.

Lisätietoja:
Narumi Yamamoto, nyamamot(at)ulapland.fi, 040 851 6170



Galleria Kajo

Olavi Jussi:
Inokulaatio
22.2.–17.3.2022
Avajaiset maanantaina 21.2.2022 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


ksantaatit-Olavi-Jussi_web.jpg
Olavi Jussi: Ksantaatit. 2021. Linoleikkaus.


Olavi Jussi on Kolarista kotoisin oleva kuvataidekasvatuksen opiskelija. Hänellä syttyi palava into taidegrafiikkaa kohtaan aikaisempina vuosina käydyillä lukion valinnaisen kuvataiteen kursseilla sekä Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen taideopintojen siivittämänä. Tämä innostus materialisoitui vuoden 2021 syksyllä myös opintojen ulkopuolella, kun taidekaupasta kotiin kantautuivat kaivertimet, muutama levyllinen linoleumia sekä jokunen tuubi akryylivärejä. Akryylivärit vaihtuivat syksyn edetessä öljyyn ja linolevyille alkoi hiljalleen kaivertua kuvia mielen sopukoista.

Viime vuosien pelot, polemiikit, pandemia sekä mielen ja kehon terveydelliset kamppailut toimivat inspiraation lähteinä, kun luova polte palasi intensiivisempänä kuin koskaan. Vuodesta 2021 eteenpäin päivättyjen teosten vastapainoksi näyttelykokonaisuutta täydentävät opiskelun ohessa syntyneet teokset.

Lisätietoja:
Olavi Jussi, ojussi(at)ulapland.fi, aberrations.art(at)gmail.com



Galleria Kellari

Ilari Kallinen:
Butterfly Blasphemy
22.2.–17.3.2022
Avajaiset maanantaina 21.2.2022 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Ilari-Kallinen-teoskuva-2022_web.jpg
Ilari Kallinen: Takeover, 2021.


Helmi-maaliskuussa Lapin yliopiston galleria Kellarissa matkataan perhosen siivillä päin valokuvan ontologisia pohdintoja. Katseen alaisiksi on asetettu analogisen valokuvan ja digitaalisen suhmuroinnin liittoa edustavat viisi kuvaa, jotka kutsuvat keskustelemaan valokuvan olemuksesta ja mahdollisuuksista olla esillä tässä kuvanmuokkaamisen arkipäiväisyydessä.

Lisätietoja:
Ilari Kallinen, ilari.kallinen(at)gmail.com, 040 084 4049
www.illu83.com


LY / TTK / LP