Ruusa Pirkola: Jakautuminen. 2021. Hopeagelatiinivedos. Valokuvauksen sivuaineen opiskelijoiden portfolioita esittelevä näyttely nähdään F-talon Agoralla ravintola Petronellan yhteydessä.
Helmikuun alussa taiteiden tiedekunnan F-talon näyttelytiloissa nähdään kaiken kaikkiaan kahdeksan uutta näyttelyä. Tervetuloa avajaisiin maanantaina 31. tammikuuta klo 18–19.30! Tulethan terveenä ja kasvomaskin muistaen.
Galleria Seinään tulee esille nautinnosta innoituksensa saaneita Elli Jokitulpon maalauksia. Galleria Hämärässä nähdään Niina Oinaan monimateriaalisista teoksista ja installaatioista rakentuva näyttelykokonaisuus, jossa pohditaan taiteen paikkaa sosiaalialalla.
Galleria Kilossa avautuu Aleksi Ignatiuksen saviveistoksia esittelevä näyttely, jonka kaksi toisistaan poikkeavaa tilallista teoskokonaisuutta tarjoavat koettavaksi niin järjestystä kuin kaaosta. Galleria lyhdyssä nähtävän Kuutti Terävän näyttelyn maalaukset kertovat tarinaa ahdistuksesta, turhautumisesta ja sen omahoitamisesta.
Galleria Kopiossa avautuva Oona Koivurannan näyttely esittelee valokuvateoksia leikin logiikalla luonnosta ja kotoa löytyneistä materiaaleista rakennetuista installaatioista. Galleria Kajossa nähdään teollisen muotoilun koulutusohjelman maisteriopiskelijoiden ideoimia ja toteuttamia uusia tuotekonsepteja.
Galleria Kellarissa avautuvan Hanna Postman näyttelyn keraamiset teokset käsittelevät naiseutta yhdessä sen selkeimmässä ilmenemismuodossa, eli rintoina. Lisäksi F-talon Agoralle ravintola Petronellan yhteyteen tulee esille valokuvauksen sivuaineopiskelijoiden portfolioita esittelevä näyttelykokonaisuus.
Näyttelyt ovat esillä 17. helmikuuta asti.
Galleria Seinä
Elli Jokitulppo:
Teoksia nautinnosta
1.–17.2.2022
Avajaiset maanantaina 31.1.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Elli Jokitulppo:
Put it in. 2021. Halkaisija 100 cm.
– Lähtökohta maalauksilleni oli arkinen aihe. Kuvilla ei ole sen suurempaa sanomaa ja se on sanoma itsessään. Olen maalannut sarjan erogeenisiä alueita, enkä ajatellut sitä tehdessäni kummempia. Halusin vain pitää hauskaa, kertoo Elli Jokitulppo näyttelynsä teoksista.
Teokset on maalattu MDF-levylle akryylimaaleilla.
Elli Jokitulppo:
I see you. 2022. Halkaisija 80 cm.
Elli Jokitulppo on 20-vuotias kuvataidekasvatuksen opiskelija. Hän on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta pienestä kylästä nimeltä Vihanti. Jokitulppo vihaa kengännauhojen sitomista ja märkiä sukkia. Hän tykkää virkata ja käyttää sandaaleja.
Lisätietoja:
Elli Jokitulppo, ejokitul(at)ulapland.fi
Galleria Hämärä
Niina Oinas:
Not a(r)t all!
1.–17.2.2022
Avajaiset maanantaina 31.1.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Näyttelyssä nähtävän
Se on se / It is it -installaation
savielementit ovat syntyneet rovaniemeläisessä palvelukodissa Niina
Oinaan ohjaaman taidetuokion yhteydessä vuonna 2016.
Not a(r)t all! -näyttely pohtii taiteen paikkaa sosiaalialalla. Näyttely on taiteellinen osio Niina Oinaan väitöstutkimuksessa, jossa hän tarkastelee taiteilijan paikkaa sosiaali-, terveys- ja hyvinvointisektorilla. Oinas on usean vuoden ajan työskennellyt osallistavan ja soveltavan taiteen parissa esimerkiksi palvelukodeilla ja erityisryhmien kanssa.
– Toivon, että teokset avaavat pohdintoja maailmoihin, joista ne ovat syntyneet ja mahdollisuuksiin, joihin taide voi tarjota vastauksia, Oinas kertoo.
Näyttely koostuu monimateriaalisista teoksista, joissa Oinas käsittelee sosiaali- ja terveysalalla taiteilijana kohtaamiaan ristiriitoja, haasteita ja onnistumisia. Mukana on myös tilaan rakennettuja installaatioita.
– Syvennyn taiteellisessa osiossani visuaalisen ilmaisun voimaan ja käsien kautta ajattelemiseen. Pohdin taidekäsitykseni merkitystä yhteisöllisissä, osallistavissa ja soveltavissa taiteen konteksteissa. Näyttely on tärkeä osa tutkimusprosessiani, koska kaikkia taiteen kautta ilmaistuja tai koettuja asioita en kykene sanoiksi muuttamaan, Oinas tarkentaa.
Lisätietoja:
Niina Oinas, niina.oinas(at)ulapland.fi
Galleria Kilo
Aleksi Ignatius:
Järjestystä ja kaaosta
1.–17.2.2022
Avajaiset maanantaina 31.1.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Aleksi Ignatius:
Nine. 2021. Mustasavi ja lasite. Kuva: Aleksi Ignatius
Kesätauon 2021 aikana Aleksi Ignatius innostui sotkemaan kätensä moneen kymmeneen kiloon savea ja liejua.
– Plastisen sommittelun kesäkurssin aikana yliopiston plastisen luokasta tuli toinen kotini parin kuukauden ajaksi. Tilat olivat hyvin pitkälti tuolloin omassa yksityisessä käytössä tai siltä se ainakin tuntui. Työskentely oli ajoittain sekasortoa, osaksi tilanpuutteen ja osaksi oman järjestyksenpuutteen vuoksi, Ignatius kertoo.
Kaikkiaan 250 työtunnissa syntyi 51 työtä, jotka ilmentävät selkeää yliopiston materiaalien hyväksikäyttöä. Näyttelyllä ei varsinaisesti ole yhtenäistä teemaa tai ideaa, vaan se on yksinkertaisuudessaan kurssitöiden esittelyä. Työt ovat kuitenkin Ignatiuksen omalle työskentelylle monella tapaa ominaisia.
Kissateoskokonaisuudessa kuvataan järjestelmällisesti ajan- ja liikkeenkulkua, sekä suhdetta ihmiseen. Ohjainkokonaisuus voi puolestaan kuvastaa jokaiselle eri asioita, mutta se on selkeästi teoskokonaisuuksista kaoottisempi. Kummassakin kokonaisuudessa olennaista on tilallisuuden tuntu ja tilan hyödyntäminen.

Aleksi Ignatius:
Out of control. 2021. Mustasavi. Kuva: Aleksi Ignatius
– Teknisesti en ole aikaisemmin tehnyt mitään tämän laajuisia teoskokonaisuuksia, joten työskentely oli ajoittain täyttä arpapeliä ja kokeilua. Hyvä että kissat pysyivät edes kasassa ja pystyssä, Ignatius kuvailee työprosessia.
– Materiaalina töissä on käytetty enimmäkseen mustasavea, paitsi kolmessa kissassa, joissa on myös huonolla arviointikyvyllä käytetty kiiltävää lasitetta. Nämä ovat saaneet kutsumanimeksi PVC-kissat.
Lisätietoja:
Aleksi Ignatius, alignati(at)ulapland.fi
Galleria Lyhty
Kuutti Terävä:
Huutakaa Kolmella Huutomerkillä !!!
1.–17.2.2022
Avajaiset maanantaina 31.1.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Kuutti Terävä:
Coppolan Sängyssä. 2020. Akryylimaalit.
Huutakaa Kolmella Huutomerkillä !!! on näyttely ahdistuksesta, turhautumisesta ja sen omahoitamisesta. Välillä ravataan samaa ympyrää, välillä väsytetään omat jalat pomppimalla, ja välillä meinataan nukahtaa pystyyn kuin hevonen. Sillä mikäpä kuvaisi monenkirjavaa tukahdutettua ahdistusta paremmin kuin kesytetty melkein puolitonninen eläin, jolta ei vaadita kuin yksi hyvin osoitettu potku, ja vahinko voi olla mittaamaton.
Työt koostuvat maalauksista, jotka on tehty yksin yksiössä yksinkertaisesti, sekä installaatiosta, joka koostuu monen kävelylenkin kilometrien kuluttamista kengistä. Lahjoituksena installaatioon on saatu myös onnenkaluja kanssaopiskelijalta.

Kuutti Terävä:
Huutakaa Kolmella Huutomerkillä !!!. 2020. Akryylimaalit ja POSCA-tussit.
Lisätietoja:
Kuutti Terävä, kuuttiterava(at)ulapland.fi
Galleria Kopio
Oona Koivuranta:
Play revisited
1.–17.2.2022
Avajaiset maanantaina 31.1.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Oona Koivuranta:
Hyytelö123. 2022. Valokuva.
Oona Koivuranta on audiovisuaalisen mediakulttuurin opiskelija, muun muassa
Oisko 40snt -kollektiivin kanssa musiikkivideoita tehnyt kuvaaja ja valaisija, joka suorittaa opintojaan tällä hetkellä Helsingistä käsin. Vapaa-ajallaan Oona selaa Instagrammissa liikaa horoskooppimeemejä ja yrittää opetella pitämään huolta sisäisestä lapsestaan.
Näyttely koostuu leikin logiikalla rakennettujen installaatioiden valokuvista. Leikki purkaa vanhoja hierarkioita, luo utopioita ja kokeilee ilman tuotantopaineita. Materiaalit löytyvät luonnosta ja kotoa.
Epävarmuus on luonnollinen osa leikkiä ja elämää. Leikki on prosessi, mahdollisuus koota uusiksi, rakentaa itsensä sellaiseksi kuin haluaa ja sitten uskoa siihen intohimoisesti.
Leikki on vapautta uppoutua kiinnostavan asian tai ilmiön äärelle, vaikka siitä ei olisikaan mitään hyötyä. Se on mahdollisuus tutkia itseään ja ympäristöään uteliaasti. Se on lempeyttä.
Valokuvissa yhdistyvät rakennustyömaalta kaivettu luonnonsavi, kodin esineistö, muovailuvaha ja hyytelöt.
Lisätietoja:
Oona Koivuranta, oona.koivuranta(at)gmail.com
Galleria Kajo
Tuotemuotoilun pioneerit
1.–17.2.2022
Avajaiset maanantaina 31.1.2022 klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Kuisma Hurtigin, Aukusti Mäenpään ja Juha Seppälän mediakeskus-konsepti poronhoidon tueksi. Kuva: Kuisma Hurtig
Syksyllä 2021 käynnistyneessä tuotemuotoilun syventävässä projektissa teollisen muotoilun maisteriopiskelijat saivat valita oman haasteensa. Vaihtoehtoina olivat valmiit toimeksiannot yliopiston puolesta tai vapaavalintainen oma projekti.
Kurssin aikana opiskelijat ideoivat ja toteuttivat uusia tuotekonsepteja, joista valmistettiin prototyyppejä sekä pienoismalleja.
Tuotemuotoilun pioneerit -näyttelyssä on nähtävillä näiden projektien upeita lopputuotoksia, kuten televisiostakin tuttu pulkkaparkki.

Topi Juusolan
Lumme-puukon 3D-tulostettuja prototyyppejä. Kuva: Topi Juusola
Näyttelyyn osallistuvat teollisen muotoilun maisteriopiskelijat Kuisma Hurtig, Riikka Isotalo, Topi Juusola, Juho Lintinen, Aukusti Mäenpää, Siru Pelttari, Kirsti Ruotoistenmäki, Juha Seppälä, Jenna Siira, Iiris Teodor, Erika Turunen, Laura Viirtelä ja Frans Vilander. Kurssin ohjaajana toimi teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Pertti Aula.
Lisätietoja:
Teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Pertti Aula, pertti.aula(at)ulapland.fi
https://yle.fi/uutiset/3-12229633
https://www.dialoguesencounters.com/post/industrial-design-students-excursion-to-hetta
Galleria Kellari
Hanna Postma:
Breasts
1.–17.2.2022
Avajaiset maanantaina 31.1.2022 klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Hanna Postma:
The Beauty of Diversity. 2018. Kuva: Hanna Postma
Hanna Postman
Breasts-näyttelyn keraamiset teokset käsittelevät naiseutta yhdessä sen selkeimmässä ilmenemismuodossa, eli rintoina. Taiteilija keskittyy teoksissaan tarkastelemaan naiseuden monimuotoisuutta. Naisidentiteetti ja siihen liitetyt odotukset ja oletukset ovat teemoja, joiden parissa Postma on työskennellyt pitkään.
Taiteilija on teoksissaan kiinnostunut käsittelemään henkilökohtaisia teemoja, kuten näkymistä ja näkymättömyyttä, hyväksytyksi tulemista ja itsensä hyväksymistä. Postma pyrkii taiteensa kautta nostamaan näitä teemoja myös yhteiskunnalliselle tasolle. Tällä, naisille hyvin ominaista kehonosaa käsittelevällä teoskokonaisuudella tekijä nostaa esiin erilaisuuden kirjon, sen tärkeyden ja kauneuden. Näyttely käsittelee myös kipukohtia, jotka liittyvät tähän niin luonnolliseen, mutta tabuksikin muodostuneeseen kehonosaan.

Hanna Postma:
Youth. 2018. Kuva: Hanna Postma
Vaikka teosten tekniikka on sama, jokainen teos kertoo oman tarinansa. Katsojan on mahdollista löytää teoksiin oma kosketuspintansa. Olivatpa ne sitten henkilökohtaiset kipuilut oman kehon kanssa, naiseuden piirteiden rakastaminen tai rintojen merkitys ihmiselämälle. Jokainen meistä on sukupuoleen katsomatta ollut rintojen kanssa tekemisissä.
Näyttelyn teemana ovat kivut, hyväksyminen ja arvostaminen. Teosten kautta taiteilija toivoo voivansa koskettaa katsojaa ja vaikuttaa niin, että tämä kokisi lempeyttä ja hyväksyntää siellä missä tämä ei ole sellaista kenties aiemmin nähnyt tai kyennyt huomaamaan.
Lisätietoja:
Hanna Postma, hpostma(at)ulapland.fi
Petronella, F-talon Agora
Valon maalaamat
1.–17.2.2022
Avajaiset maanantaina 31.1.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Ruusa Pirkola:
Jakautuminen. 2021. Hopeagelatiinivedos.
Näyttelyssä on esillä valokuvauksen sivuaineen opiskelijoiden portfolioita, jotka on koottu osana Visuaalisen ilmaisun menetelmiä I -kurssia.
Kurssin kantava teema oli ympäristö, jonka läsnäoloa opiskelijat tulkitsivat analogisen ja digitaalisen valokuvauksen työskentelymenetelmillä. Lisäksi valokuvia käsiteltiin erilaisilla sävytys- ja värjäystekniikoilla.
Mukana portfolioillaan ovat Jesse Ropponen, Maria Rossi, Bea Ylönen, Elisa Niku-Paavo, Iiro Kerkelä, Elizabeth Azcuy Sanchez, Oona Herranen, Ida Sarisalmi, Elina Raatikka, Samuel Merimaa ja Ruusa Pirkola
Lisätietoja:
Valokuvauksen yliopisto-opettaja Pirjo Puurunen, pirjo.puurunen(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP