Taiteiden tiedekunnan uutiset
schmetz_reindeer_web.jpg
Christian Schmetz: Reindeer

Helmikuun alun monipuolista näyttelytarjontaa pääkampuksen gallerioissa

27.1.2017

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan pääkampuksen gallerioissa avautuu vuoden toinen näyttelykokonaisuus maanantaina 30.1. klo 18 alkaen.

Monipuolinen kattaus pitää sisällään harvinaisen yhteensattuman: kaksi Kuolan niemimaasta eri lähtökohdista inspiraationsa saanutta näyttelyä kahdelta eri taiteilijalta. Samalla tavalla paikan hengestä ammentaa myös islantilaisesta Bolungarvíkin kylästä taiteen keinoin kertova yhteisnäyttely, joka on toteutettu arktisten alueiden yliopistojen ja taiteilijoiden yhteistyönä. Hyvänä vastapainona näille toimivat mielenmaisemista kumpuavia maalauksia ja taiteen tutkimista esittelevät näyttelyt sekä kolmen kuvataiteilijan gore-kauhuteemainen yhteisnäyttely. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan helmikuun alun rikkaaseen näyttelytarjontaamme!


Galleria Seinä

Christian Schmetz:
Arctic Infection – a personal glimpse into life on Kola-Peninsula
31.1. – 16.2.2017
Avajaiset maanantaina 30.1.2017 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

schmetz_teatime_web.jpg
Christian Schmetz: Teatime

Christian Schmetzin valokuvat tarjoavat välähdyksenomaisia hetkiä elämästä eri puolilta Kuolan niemimaata. Kuvissa esitetyt asiat kertovat yhdessä tarinaa kokemuksista ja vietetystä ajasta arktisilla leveysasteilla. Arctic Infection -näyttely edustaakin tekijälleen yhden kokemusten kehän sulkeutumista ajassa ja paikassa.

Kupillinen teetä, jäinen hautausmaa, keskittyneet valmistelut ennen porokilpailuja, yksinäinen puuhuussi hyisessä talvimaisemassa, poronhoito raskaana fyysisenä työnä, värikkäät revontulet, söpöt porojen kasvot sekä paikallisten kasvoille kaartuvat hymyt avaavat yhdessä syvempiä merkityksiä ja kertovat samalla tarinaa siitä, kuinka valokuvaaja-taiteilija Schmetz vaikuttui kaikesta arktisella alueella kokemastaan. Tähän näyttelyn nimi Arctic Infection viittaa.

schmetz_toilet_web.jpg
Christian Schmetz: Toilet

Schmetz haluaa näyttelyllään paitsi kiittää kaikkia matkan aikana kohtaamiaan hienoja ihmisiä, myös kannustaa toisia vierailemaan rohkeasti alueella, juomaan kupillisen teetä paikallisten kanssa ja näkemään kaiken omin silmin. Tervetuloa Kuolan niemimaalle – Dobro pozhalovat' na Kolskiy poluostrov!

Christian Schmetz on saksalainen valokuvaaja ja journalisti, joka on kiertänyt maailmaa kameransa kanssa vuodesta 2006 lähtien. Vähälumisiin ja leutoihin talviin kotiseudullaan Marburgissa tottunut Schmetz halusi ymmärtää paremmin, miksi ihmiset rakastavat talvea ja millaista on elämä pohjoisilla alueilla. Hän hakeutui vuonna 2011 vaihto-opiskelijaksi Lapin yliopistoon ja Rovaniemellä ollessaan alkoi itsekin pitää lumesta ja pakkasesta. Nämä olivat hänen ensimmäiset askeleensa kohti talvisia seikkailuja Kuolan niemimaalla.

Lisätietoja:
Christian Schmetz
+49 (0) 1577 – 336 8081
chris(at)behind-de-scenes.de
www.behind-de-scenes.de

Read more about the exhibition in english here.


Galleria Hämärä

Bolungarvík – Examining the sense of place through artistic practice
31.1. – 16.2.2017
Avajaiset maanantaina 30.1.2017 klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

bolungarvik_web.jpg

Näyttely esittelee taiteiden tiedekunnan opettajien, opiskelijoiden ja shetlantilaisten taiteilijoiden ääniteoksia, maalauksia, valokuvia sekä installaatioita. Yhteisnäyttelyn teokset ovat näkökulmia ja tunnusteluja pienestä Bolungarvíkin kylästä Luoteis-Islannista. Teokset on tehty Arktisen yliopiston Arctic Sustainable Arts and Design (ASAD) -verkoston intensiivikurssilla, joka järjestettiin Lapin yliopiston, Islannin taideakatemian sekä University of Highlands and Islandsin Shetlannin yksikön välisenä yhteistyönä.

Paikan tuntemus on ollut taiteilijoiden huomion kohteena jo pitkään. Paikat vaikuttavat ihmisiin ja ihmiset muovaavat paikkoja toimintansa kautta. Jotkut paikat ovat erityisen latautuneita. Islannin ainutlaatuinen luonto ja maisema, tulivuoret, jäätiköt, maan historia sekä mytologiat ovat kietoutuneet toisiinsa erityisellä tavalla. Paikat eivät kuitenkaan ole staattisia, vaan jatkuvassa muutoksessa. Voimme näin myös oppia paikoista.

Jokainen näyttelyssä mukana oleva teos on henkilökohtainen sensitiivinen tutkimus tämän erikoisen paikan moniin ulottuvuuksiin. ”Halusimme oppia paikalta ja samalla miettiä, mitä voisimme antaa sille ikään kuin vastalahjana”, toteaa kurssilla opettajana toiminut Elina Härkönen.

Näyttely koostuu kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden Venni Ahlbergin ja Iiris Perkkiön, Arctic Art and Design opiskelijoiden Valerie Gemkowin ja Anu Corinin sekä opettajien Elina Härkösen ja Timo Jokelan teoksista. Mukana on myös shetlantilaisten taiteilijoiden Roxane Permarin ja Susan Timminsin ääniteos, joka esittelee paikallisten yhteisöjen ajatuksia elämästä kylmän sodan tukikohdissa Islannissa.

Lisätietoja:
Elina Härkönen, kuvataidekasvatuksen yliopisto-opettaja, elina.harkonen(at)ulapland.fi

Lisätietoa ASAD-verkoston intensiivikursseista:
Timo Jokela, timo.jokela(at)ulapland.fi
Elina Härkönen, elina.harkonen(at)ulapland.fi


Galleria Kilo

Piritta Huhtanen, Elisa Luhtaniemi ja Kaarle Westlie:
Verenhukka
31.1. – 16.2.2017
Avajaiset maanantaina 30.1.2017 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Lehdist+¦tiedote_kuva Huhtanen Luhtaniemi Westlie.jpg
Yksityiskohtia Luhtaniemen, Westlien ja Huhtasen näyttelyteoksista.

Verenhukka on Huhtasen, Luhtaniemen ja Westlien yhteisnäyttely, jonka yhdistävänä teemana on gore. Gore on kauhun genre, joka käsittelee graafista väkivaltaa ja arkaluontoisia aiheita. Näyttelyssä voi nähdä taiteilijoiden rakkauden ja intohimon teemaa kohtaan. Huhtanen ja Luhtaniemi saivat sykäyksen näyttelyteoksiinsa viime marraskuun aikana internetissä levinneistä piirustushaasteista Inktoberista ja Goretoberista.

Piritta Huhtanen on 9. vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija, jonka teoksissa sekoittuvat, musteet, vesivärit ja pirteänä ripauksena glitteri aiheesta riippumatta. Huhtanen pitää niin sanottujen vaikeiden aiheiden käsittelemistä terapeuttisena kokemuksena ja tekeekin pääsääntöisesti taidetta itsensä vuoksi.

Elisa Luhtaniemi on 8. vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija. Hän kokee goren työstämisen innostavana ja terapeuttisen rentouttavana. Ikävä kuvasto ja tunteiden kuvittaminen on Luhtaniemen tuotannolle hyvin ominaista. Hänen näyttelytöissään on pääosin käytetty mustetta sekä akryylivärejä.

Kaarle Westlie on Lapin yliopiston alumni. Hän on kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä, joka valmistui kuvataidekasvatuksen opinnoistaan keväällä 2016. Hän on pienestä pitäen ollut kiinnostunut hirviöistä ja kauhusta, ja on vanhemmalla iällä siirtynyt käsittelemään töissään yhteiskunnan tabuja.

Lisätietoja:
Piri Huhtanen, piri.huhtanen(at)gmail.com
Elisa Luhtaniemi, elisa.luhtaniemi(at)gmail.com
Kaarle Westlie, kaarlewestlie(at)hotmail.com


Galleria Kajo

Iina Kinnula:
Näkyjä – Visions
31.1. – 16.2.2017
Avajaiset maanantaina 30.1.2017 klo 18.00

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

iinakinnula_web.jpg
Iina Kinnula: New Future. Akryyliväri kankaalle.

Kuvataidekasvatuksen opiskelija Iina Kinnulan näyttelyssä Näkyjä – Visions on esillä maalauksia, joissa erilaiset mielenmaisemat pyrkivät ulottumaan tietoisen rajan tuolle puolen. Maalaukset ovat eräänlaisia näkyjä toisenlaisesta todellisuudesta, jonka taiteilija on pyrkinyt tavoittamaan intuitiivisen lähestymistavan sijaan hengellisen kokemuksen välityksellä. Taustalla ovat Kinnulan sanoin usko ja toivo paremmasta ”tulevasta”.

Maalaukset on tehty akryyliväreillä kankaalle ja ne ovat syntyneet viime syksyn ja tammikuun 2017 aikana. Ominaista maalauksille on kirkas ja laaja värimaailma.

Lisätietoja:
Iina Kinnula
ikinnula(at)ulapland.fi


Galleria Lyhty

Elizaveta Platonova:
Wild
31.1. – 16.2.2017

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

elizavetaplatonova_web.jpg
Elizaveta Platonova: Wild

Wild -näyttelyn teokset ovat hakeneet inspiraationsa pohjoisesta luonnosta. Elizaveta Platonova on lähtöisin pienestä kylästä keskeltä Kuolan niemimaata. Intohimo luontoa kohtaan on sävyttänyt hänen taidettaan aina siitä asti, kun hän lapsena laski kynän paperille.

Elizaveta Platonova on venäläinen nykytaiteilija ja suorittaa maisteriopintojaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa.

Lisätietoja:
Elizaveta Platonova
eplatono(at)ulapland.fi


Galleria Kopio

Tuija Hautala-Hirviojan 60-vuotisjuhlanäyttely
31.1. – 16.2.2017

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Professori Tuija Hautala-Hirvioja on tehnyt uraauurtavaa työtä pohjoisen taiteen tutkijana. Hautala-Hirviojan julkaisuja ja artikkeleita pitkän tutkijan polun varrelta on esillä Galleria Kopiossa. Koko tutkijanuransa ajan hän on myös harrastanut kuvataidetta ja perehtynyt taiteen tekemiseen, ei vain teoriassa taidehistorioitsijana, vaan myös tekemällä taidetta eri tekniikoin.

Tekeminen on tuonut tutkimukseen uuden tekijän näkökulmaa ymmärtävämmän otteen. Hautala-Hirviojan lähestymistapaa voisi kutsua taideperustaiseksi tutkimukseksi, vaikka hän itse vannoo kivenkovaan humanistisen tutkimuksen nimiin.

Lisätietoja:
Professori Jaana Erkkilä
Taide- ja kulttuuriopintojen yksikkö
jaana.erkkila(at)ulapland.fi



Tiedote / LaY / Viestintä / LP