Taiteiden tiedekunnan uutiset
Hilkka-Liikkanen_Posliinikyyhky_550px.jpg
Hilkka Liikkanen: yksityiskohta Posliinikyyhky-maalauksesta. 2019. Öljy ja epoksi kankaalle, 120 x 94 cm.

Hilkka Liikkanen taiteiden tiedekunnan huhtikuun taiteilijana Galleria Lovisassa

31.3.2023

Taiteiden tiedekunnan Galleria Lovisassa on huhtikuussa esillä Hilkka Liikkasen posliinikoristeista inspiraationsa saaneita öljyvärimaalauksia esittelevä näyttely. Liikkanen on toiminut Rovaniemen taidemuseon amanuenssina vuosina 1986–1990 ja johtajana vuosina 1990–2020. Hän on pitänyt vuosien varrella useita yksityisnäyttelyitä, osallistunut erilaisiin ryhmänäyttelyihin sekä opiskellut kuvataidetta muun muassa lukuisilla Lapin yliopiston avoimen yliopiston kursseilla. Liikkasen näyttelyyn on mahdollista tutustua kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevan gallerian seinillä koko huhtikuun ajan. Tervetuloa!

Pienet posliiniesineet tulivat muotiin rokokoon aikakaudella 1700-luvulla. Posliini poikkeaa muista keramiikkaesineistä siinä, että sen murtopinta on valkoinen. Se keksittiin Kiinassa 600-luvulla ja Eurooppaan esineitä tuli Silkkitietä pitkin 1300-luvulta alkaen. Posliinin valmistusmenetelmää Kiinasta ei kuitenkaan saatu. Vasta 1707 saksalainen alkemisti Johann Bettger kehitti toimivan posliinireseptin ja perusti Meissenin posliinitehtaan Saksaan.

Bettger piti reseptin tiukasti salassa niin, etteivät tehtaan työntekijätkään tunteneet koko reseptiä kuin vain oman osuutensa osalta. Vain yksi työntekijä tunsi koko reseptin ja Bettgerin kuoltua hän vei sen mukanaan Wieniin. Varas saatiin kiinni ja resepti palautettiin Meissenin tehtaalle, jossa posliinia edelleen valmistetaan.

Vuonna 1768 kemisti Vilaris ystävineen löysi Ranskan maaperästä uuden kaoliinikerroksen ja siitä opittiin tekemään kovaposliinia Meissenin tapaan. Tehtaalla työskenteli 20 naista madame Gravantin johdolla. Osastoa sanottiin kukkakaupaksi, koska naiset maalasivat posliiniesineisiin kukkia. Kuitenkin v. 1753 naisilta kiellettiin työnteko tehtaalla. Tehtaan 200 miestyöntekijää eivät kuitenkaan kukkamaalauksiin taipuneet, joten naiset jatkoivat koristelutöitä kotoaan.

Suomen ensimmäinen posliinitehdas perustettiin 1762 Herttoniemen kartanoon Helsinkiin. Myöhemmin tunnetuin tehdas on Arabia. Uusklassismin aikaan posliiniesineet menivät pois muodista, mutta 1800-luvun lopulla ne palasivat vähitellen kotien koriste-esineistöön.


Hilkka-Liikkanen_Posliiniankka_web.jpg
Hilkka Liikkanen: Posliiniankka. 2019. Öljy ja epoksi kankaalle, 120 x 80 cm.


– Muutama vuosi sitten posliiniesineiden historia alkoi kiinnostaa minua. Keräsin kirpputoreilta erilaisia posliinikoristeita. Halusin maalata niitä suureen kokoon ja pohtia samalla esineiden olemusta kotien hyllyillä. Posliinin kiiltävän pinnan aikaansaamiseksi kokeilin epoksiliimaa. Näin sain aikaan vaikutelman kovasta materiaalista, vaikka esineissä itsessään kuvataankin pehmeitä eläimiä, Hilkka Liikkanen kertoo maalauksistaan.

Vuosien 2019 ja 2020 aikana maalauksia syntyi lukuisia ja tässä näyttelyssä niistä on muutama esimerkki.


Taiteiden tiedekunnan
huhtikuun taiteilija Galleria Lovisassa
Hilkka Liikkanen:
Piironkiposliinia
– öljyvärimaalauksia
1.–30.4.2023

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Ma–pe 7.30–20.00, la–su ja arkipyhinä suljettu

Lisätietoja Galleria Lovisasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia sekä satunnaisia yhteisnäyttelyitä. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.


LY / TTK / LP