Taiteiden tiedekunnan uutiset
Maaksi-tuleva_tiina-jatkola_550px.jpg
Tiina Jatkola: yksityiskohta teoksesta Maaksi tuleva. 2025. Digitaalinen maalaus, Adobe Photoshop, Wacom Intuos Pro PTH-660. Galleria Lyhdyssä avautuvassa näyttelyssä nähdään Jatkolan tekemiä tarotkorttikuvituksia.

Huhtikuun näyttelytarjontaa taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

4.4.2025

Seitsemän uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantaina 7. huhtikuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin!

Galleria Seinään tulee esille taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden yhteisnäyttely tribuuttina fanitaiteelle, fanitaiteen tekijöille sekä lapsuuden ja nykyisyyden suosikkihahmoille. Galleria Hämärässä avautuu Johanna Känsälän raapekartonkiteoksia esittelevä näyttely, jossa hän tutkii matkateon, ajan ja paikan vaikutuksia luontosuhteeseensa.

Galleria Kilossa nähdään Olavi Jussin öljyvärimaalauksia, joiden teemallisina lähtökohtina ovat pohdinnat sielunhaavoista, luopumisesta ja vapautumisesta. Galleria Lyhdyssä avautuu Tiina Jatkolan tarotkorttikuvituksia esittelevä näyttely, jossa nähdään tarotkorteille tyypillisisiä kuoleman eri personifikaatioita.

Galleria Kajossa avautuu teollisen muotoilun opiskelijoiden kokeiluja materiaalilähtöisen muotoilun parissa esittelevä näyttelykokonaisuus. Galleria Kopioon tulee esille Lotta Pihalan veden muodoista inspiraationsa saanutta tekstiilitaidetta. Galleria Kellarissa nähdään eläinhahmojen luokkaretkestä luonnontieteelliseen museoon kertova Kuutti Terävän sarjakuvanäyttely.

Näyttelyt ovat esillä 24. huhtikuuta asti.




Galleria Seinä

BLORBO 3: Blorbon Paluu
8.–24.4.2025
Avajaiset maanantaina 7.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Blorbo3_web1.jpg
Nelli Koivula: pelle.png, Karvinen. 2025. Akryyli kankaalle.


BLORBO 3 on tribuuttinäyttely fanitaiteelle, fanitaiteen tekijöille sekä lapsuuden ja nykyisyyden suosikkihahmoillemme. Varmasti kaikki olemme joskus raapustaneet tv- ja sarjakuvahahmoja matikan vihkojen reunoihin tai rohkeimmat ovat ottaneet heidät muusiksi kuvataiteen tunneille. Näyttelyllä halutaan tuoda näkyvyyttä fanitaiteelle, sillä nämä tärkeät hahmot ovat mahdollistaneet näyttelyyn osallistuvien matkan taiteessa aina tänne Lapin yliopistoon saakka.


Blorbo3_web2.jpg
Sani Kiuru: Earl of Nothing, Lemongrab sarjasta Adventure Time. Akryylimaalaus, 50 x 60 cm.


Blorbo on internetistä noussut termi suosikkihahmolle, joka valloittaa sydämesi jokaisen nurkan ja asustaa päässäsi maksamatta vuokraa. Taiteilijat päästävät blorbot jälleen valloilleen koko loistossaan, kun Blorbo-näyttelysaaga huipentuu kolmanteen ja mahdollisesti viimeiseen osaansa. Näyttelyn järjestäjät kutsuvat kaikkia toteuttamaan myös oman pienen blorbonsa muistilapulle näyttelyn jääkaapin oveen, joka pystytetään jälleen Galleria Seinälle osaksi monipuolista teoskirjoa.

Lisätietoja:
Annika Tolvanen, atolvane(at)ulapland.fi
Kuutti Terävä, rterava(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Johanna Känsälä:
Tämä matka – Aika hitaissa tunneissa kiinni
8.–24.4.2025
Avajaiset maanantaina 7.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Johanna-Kansala_Annapurna_web.jpg
Johanna Känsälä: osa teoksesta Annapurna – Elonkerjuun Jumalatar. Raapekartonki.


Tämä matka – Aika hitaissa tunneissa kiinni -näyttely on osa Johanna Känsälän pro gradu -tutkielmaa. Gradun taiteellisessa osassa hän tutkii matkateon, ajan ja paikan vaikutuksia omaan luontosuhteeseensa.

– Näyttelyn teokset ovat syntyneet havainnoista ja aistimuksista matkoiltani metsistä, Lapin tuntureilta ja Nepalista Himalajan vuoristosta. Matkakokemus on muuntunut taiteellisen prosessin kautta päiväkirjanomaiseksi kuvatarinaksi, jossa liike, hiljentyminen ja kokemukset luonnosta kietoutuvat yhteen. Näyttelyn toisen osan kuvakertomus pohjautuu ekotaideterapiatyöpajoihin osallistuneiden luontokokemuksiin, Johanna Känsälä kertoo.

Näyttely koostuu yhteensä noin 30 ympyränmuotoisesta raapekartonkipiirroksesta, jotka muodostavat visuaalisen päiväkirjan Känsälän tekemästä matkasta sekä kuvakertomuksen luontosuhteen merkityksistä. Lisäksi esillä on suurempi, kuudesta 50 × 60 cm kokoisesta raapekartonkityöstä koostuva pääteos Annapurna – Elonkerjuun jumalatar.

– Tekniikkana käytän raapekartonkia, joka on hidas ja vastustava. Jokainen viiva, yksityiskohta ja kuvio on kuin askel retkellä, meditatiivinen ja keskittymistä vaativa. Prosessi etenee viiva kerrallaan, muistuttaen hitaasta etenemisestä vuoristossa tai tunturissa – jokainen kerros vie lähemmäs tavoitetta, Känsälä kuvailee.

Näyttelyn tarinallinen kaari seuraa Känsälän matkaa: jokainen ympyränmuotoinen teos on pysähdys, hetki, jossa maisema ja tunnelma ovat kiteytyneet kuvaksi. Lopulta reitti johtaa pääteokseen Annapurna – Elonkerjuun jumalatar, joka tiivistää matkan huipentuman – vuorten muuttumattoman läsnäolon, luonnon valtavan voiman ja elämän ikuisen kiertokulun. Matka jatkuu ekotaideterapiatyöpajojen luontokokemusten äärellä luonnon ja taiteen hyvinvointivaikutusten lähteille.

– Matkani Lapin tuntureille on ollut osa valmistautumista suurempaan koitokseen, vaellukseen Nepalin Annapurnalla. Tunturien laella katse siintää kauas ja hiljaisuus ympärillä peilaa sisäistä kokemusta luonnon keskellä. Himalajan vuoristossa eteneminen on hidasta, kuljen epämukavuusalueellani yhä ohenevassa ilmanalassa ja kohtaan kehoni rajat. Päämääränäni on saavuttaa Thorong La -sola 5416 metrin korkeudessa. Buddhalaisessa perinteessä matka ei ole pelkkää paikasta toiseen siirtymistä, vaan harjoitus, jossa jokainen askel ja hengenveto vie syvemmälle nykyhetkeen.

Lisätietoja:
Johanna Känsälä, jkansala(at)ulapland.fi



Galleria Kilo

Olavi Jussi:
Kulminaatio
8.–24.4.2025
Avajaiset maanantaina 7.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Olavi-Jussi_Taakka_web.jpg
Olavi Jussi: II – Taakka. 2025. Öljyväri.


Ihmiselämä on mutkitteleva muutoksien virta – jana vuorottelevia harmauden, täyttymyksen, luopumisen ja haavoittuvaisuuden hetkiä.

Kulminaatio on eräänlainen välitilinpäätös, hetki suvannolla ennen köngästä. Se on mitä todennäköisimmin taiteilijan viimeinen näyttely yliopiston huomassa ennen opintojen päättymistä. Näyttelykokonaisuuden muodostava öljyvärimaalauksien triptyykki on samalla askel uuteen tekniikkaan, sekä opintojen aikana tapahtuneen ilmaisullisen kehityksen lopputulema. Teemallisina lähtökohtina teoksille ovat toimineet pohdinnat sielunhaavoista, luopumisesta ja vapautumisesta.

Olavi Jussi (s. 1993) on Tornionlaakson mullissa kasvanut, Rovaniemelle versonnut taiteilija ja kuvataidekasvatuksen opiskelija. Hän johtaa taidettaan vellovista tunteista, inspiroituen musiikista ja luonnonvoimista, juottaen karuun, surrealistiseen kuvamaailmaansa myös ekspressionistisia herkkyyden sävyjä.

Lisätietoja:
Olavi Jussi, ojussi(at)ulapland.fi sekä aberrations.art(at)gmail.com



Galleria Lyhty

Tiina Jatkola:
Kuoleman monet kasvot
8.–24.4.2025
Avajaiset maanantaina 7.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Tiina-Jatkola_Maaksi-tuleva_web.jpg
Tiina Jatkola: Maaksi tuleva. 2025. Digitaalinen maalaus, Adobe Photoshop, Wacom Intuos Pro PTH-660.


Tarotkorttipakassa Kuolema-kortti merkitsee loppua, menetystä ja muutosta, mutta myös mahdollisuutta uusille aluille. Tarotkortteja käytetään usein itsetuntemuksen parantamiseen eli korttien kuvitusten on tarkoitus saada katsoja peilaamaan omaa elämäänsä ja itseään kuvituksiin.

Moni kuitenkin pelkää kuolemaa tai välttelee sen ajattelemista. Kuolema on ehkä suurin ja vaikein muutos, jonka ihminen elämässään kohtaa. Jokainen kuitenkin kohtaa kuoleman – onhan se täysin väistämätön osa elämää. Kuolema-kortti haastaa katsomaan kuolemaa kasvoihin eli miettimään niitä elämän muutoksia, jotka tuntuvat tuntemattomilta, epämukavilta ja pelottavilta, mutta joiden käsittely voi tuoda myös uusia mahdollisuuksia tai uuden ymmärryksen.

Kuoleman monet kasvot -näyttely esittelee Tiina Jatkolan tarotkorttikuvituksia, jotka hän on toteuttanut graafisen suunnittelun pro gradu -tutkielman taiteellisena osiona. Jatkolan kuvitukset ovat visuaalisia johtopäätöksiä eri aikakausien Kuolema-korttien kuvitusten ikonologisesta tutkimuksesta. Kuvituksissa esiintyy erilaisia versioita tarotkorteille tyypillisistä kuoleman personifikaatioista, jotka kuvastavat kuoleman luonnetta eri näkökulmista.

Näyttelyn kuvitukset käsittelevät kuolemaan liittyvää pelkoa ja julmuutta, mutta myös antavat toivoa, lohduttavat ja esittävät kuoleman osana elämän luonnollista kiertokulkua. Näyttelyn korttikuvitukset on toteutettu digitaalisina maalauksina.

Lisätietoja:
Tiina Jatkola, tjatkola(at)ulapland.fi ja kasviharakka.design(at)gmail.com
Instagram: @kasviharakka ja @kasviharakka.design



Galleria Kajo

Materiaalilähtöinen muotoilu
– Teollisen muotoilun opiskelijoiden kokeiluja ja oivalluksia
8.–24.4.2025
Avajaiset maanantaina 7.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Materiaalilahtoinen-muotoilu_web.jpg
Ella Lahtela: Kuuletko? Kuunteletko?. 2025. Kipsimuotti, valusavi.


Miten materiaali muotoutuu ja kuinka teoria muuttuu käytännöksi? Lapin yliopiston teollisen muotoilun opiskelijat tutkivat muun muassa näitä kysymyksiä marraskuun 2024 ja huhtikuun 2025 välisenä aikana syventyen valitsemiinsa materiaaleihin.

Kurssilla opiskelijat valitsivat itse materiaalin, jonka kanssa työskentelivät. He aloittivat perehtymällä aiheeseen teoreettisesti, mutta varsinainen oppiminen tapahtui kokeilujen ja käytännön työn kautta. Materiaalien joukossa olivat muun muassa paperimassa, valusavi sekä 3D-tulostamisen hyödyntäminen muotin valmistuksessa.

Näyttely tarjoaa katsauksen opiskelijoiden prosessiin – mukana ovat raportit, koekappaleet, muotit ja lopputyöt. Näyttely elää ja päivittyy, sillä osa opiskelijoista jatkaa edelleen kehittämistä ja testailua.

Näyttelyssä on mukana teoksillaan Saga Bär, Henri Hietanen, Ilmari Kerola, Annu Kuivas, Kia Kumpulainen, Saija Kylmäluoma, Ella Lahtela, Viljami Lasanen, Axel Niemimäki, Meri Palokangas, Iiris Ranta, Ukko Sallinen, Satu Sinikumpu, Matias Säkkinen, Sampo Tervo ja Noora Wulff. Kurssin ohjasi teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Visa Kurttila.

Lisätietoja:
Teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Visa Kurttila, visa.kurttila(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Lotta Pihala
Veden syleilyssä
8.–24.4.2025
Avajaiset maanantaina 7.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Lotta-Pihala_Katselen_web.jpg
Lotta Pihala: Katselen. 2025. Kuva: Vilma Vitikka.


Veden syleissä. Roiskuu, liikkuu, sulaa ja pauhaa. Monta olomuotoa, josta inspiroitua ja luoda taidetta. Veden äärellä oleilu on rauhoittumista, hengähdyksiä ja muistoja.

Lotta Pihala on porilaislähtöinen 24-vuotias taiteilija. Hän inspiroituu arjesta, ympärillään olevista ihmisistä sekä luonnon kauneudesta. Taiteessaan hän haluaa hyödyntää jo olemassa olevaa materiaalia sekä luoda kiinnostavia kokonaisuuksia.

Näyttelyssä esillä oleva uima-asu Hellittää on valmistettu Muodin syventävä projekti -opintojaksolla kierrätyskankaista veden muodoista ja sen tuottamista äänistä inspiroituen. Ryijy Lautat on Tekstiilisuunnittelun syventävä projekti -opintojaksolla kudottu teos, jossa materiaalina on pääasiassa villaa. Teos on inspiroitunut Pihalan ottamasta kuvasta junassa matkalla Etelä-Suomeen.

Näyttelyssä esillä olevien julisteiden kuvat uima-asusta on ottanut Vilma Vitikka Rovaniemen Ounasvaaralla sekä Helsingin Liuskasaaressa. Lisäksi näyttelyn taustalla on äänitaideteos Porin Kallost, jonka Pihala on nauhoittanut Porin Mäntyluodossa. Työt ovat pro gradu -tutkielman taiteellista osuutta.

Lisätietoja:
Lotta Pihala, lpihala(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

Kuutti Terävä:
Täytetty
8.–24.4.2025
Avajaiset maanantaina 7.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Kuutti-Terava_web2.jpg
Kuva: Kuutti Terävä


Täytetty on sarjakuva luokkaretkestä luonnontieteelliseen museoon. Inhimillisistä eläimistä koostuva luokka pääsee seikkailemaan Turpalan museoon Dolly-opaslampaan avulla. Suuret kysymykset oppimisesta, pelkäämisestä ja historiasta pyörivät alati oppilaiden mielissä, mutta onneksi opas ja opettaja ovat valmiita auttamaan parhaansa mukaan kiperienkin kysymysten äärellä.

Vaikka sarjakuva on suunnattu kaikenikäisille, sisältää se puhetta kuolemasta ja mahdollisesti jännittäviä teemoja.

Näyttelyssä on esillä kymmenen valikoitua sivua sarjakuvasta sekä luonnoksia ja kuvia sarjakuvan suunnittelusta. Sarjakuva on mahdollista lukea kokonaisuudessaan digitaalisesti näyttelystä löytävän QR-koodin avulla.

Kuutti Terävä (s. 2001) on kuvittaja ja taiteilija, joka opiskelee viidennettä vuotta kuvataidekasvatusta. Inspiraatio niin sarjakuvaan, kuin pro gradu -tutkimukseenkin syntyi hänen lapsuutensa hyvistä kokemuksista niin museoissa, kuin täytettyjen eläintenkin luona. Näyttely on osa Kuutti Terävän pro gradu -tutkielmaa.

Lisätietoja:
Kuutti Terävä, rterava(at)gmail.com


LY / TTK / LP