Taiteiden tiedekunnan uutiset
 
syyskiireita_web.jpg
Jaana Erkkilä: Syyskiireitä. 2017. Carborundum, linopainanta.

Jaana Erkkilän grafiikkaa Kokkolan luonnontieteellisessä museossa

19.9.2017

Kokkolan luonnontieteellinen museo Kieppi järjestää yhteistyössä taiteiden tiedekunnan kuvataiteen professori Jaana Erkkilän kanssa Muuttolintujen matkassa -työpajan ja siihen liittyvän Takaisin ja pois –taidenäyttelyn 19.9.2017 – 11.3.2018. Työpajassa päiväkoti-ikäiset, esikoululaiset ja koululaiset pääsevät perehtymään lintujen muuttoon eri painotuksin ja yhdistelmin Erkkilän grafiikkanäyttelyyn ja Kiepin perustaja Veikko Salkion luonnontieteelliseen kokoelmaan tutustumalla.

Työpajassa tutustutaan eri lintuihin ja siihen mitä voidaan päätellä niiden rakenteesta, nokasta ja rintalastoista. Mitä ne syövät? Minne ne muuttavat? Ovatko ne nopeita vai hitaita lentäjiä? Mitä keinoja linnuilla on suunnistuksessa? Mitä vaaroja ne kohtaavat ja mikä auttaa niitä selviytymään?

Muuton ja pesinnän ajoitus on tarkkaa, sillä poikasten tulisi kuoriutua silloin, kuin ravintoa on eniten saatavilla. Muuttovireeseen vaikuttaa etenkin muutokset valon määrässä, mutta myös kasvillisuuden kehitys ja lämpötilan vaihtelu. Ilmastonmuutos tuottaa linnuille ongelmia; jos kevät on aikaisessa, linnut tulevat myöhässä. Kun miljoonat muuttolinnut ovat vasta matkalla Suomeen, jättävät haahka-, telkkä- ja isokoskelokoiraat jo kotivesistönsä.

– Syksyn tietää tulleen, kun kurjet kokoontuvat pelloille, joutsenet tekevät lähtöään etelään ja monenmoiset pikkulinnut parveilevat muuttoaikeissaan. Yö on monille lintulajeille hyvää muuttoaikaa ja elokuun öinä taivaalla käy suunnaton vilske; hyvinä muuttoöinä täältä voi meidän ihmisten huomaamatta poistua kymmeniä miljoonia lintuja, Jaana Erkkilä kuvailee.

Työpaja antaa paitsi faktatietoa linnuista ja niiden muutosta, myös kehittää luovuutta tarinankerronnan ja kuvataiteen keinoin. Lintujen muutossa voi nähdä myös yhteyden ajankohtaiseen ihmisten muuttoon.

– Elämä on ihmeellistä, katsoopa sitä ihmisen tai muun luomakunnan näkökulmasta. Olen yrittänyt tavoittaa taiteen keinoin jotakin tästä ikuisesta muuttoliikkeestä, tarpeesta lähteä ja palata. Muuttolintujen, kuten meidän ihmistenkin on usein vaikea sanoa, mistä olemme poissa, kun olemme kuitenkin kotona, Erkkilä jatkaa.


Muuttolintujen matkassa -työpaja ja
Jaana Erkkilän Takaisin ja pois – kuvia muuttajista,
vaeltajista ja pohjoisesta luonnosta
-grafiikkanäyttely 19.9.2017 – 11.3.2018

Kieppi, Kokkolan luonnontieteellinen museo
www.kokkola.fi/kieppi

Lisätietoja näyttelystä:
Jaana Erkkilä, jaana.erkkila-hill(at)ulapland.fi


LY / Viestintä / LP