Taiteiden tiedekunnan uutiset
 
Uutiskuva_kallelampela_saku_web.jpg
Kalle Lampela: Saku, yksityiskohta teoksesta. 2017. Värikynä kartongille. 60 x 45 cm.

Kalle Lampela taiteiden tiedekunnan lokakuun taiteilijana

27.9.2017

Galleria Lovisassa on lokakuun ajan esillä Lapin yliopiston kuvataiteen yliopistonlehtori Kalle Lampelan teoksia. Näyttelyssä on nähtävillä viisi Lampelan läheisistään tekemää muotokuvaa sekä Error -maalaus vuodelta 2004. Poikkea syksyn viiletessä kahvila Lovisassa kupillisella kuumaa ja tutustumassa taiteiden tiedekunnan lokakuun taiteilijan hienoon näyttelyyn!

Kalle Lampelan taiteellinen työ on yhdistelmä käsityötä ja käsitteellistämistä. Hänen viimeisimmät akateemiset intressinsä kietoutuvat taiteenfilosofisten kysymysten ympärille. Lampela on kiinnostunut siitä, mitä taide on. Hän on kiinnostunut lähestymistavasta, joka on hyvässä yhteisymmärryksessä ihmismieltä ja aisteja selvittävien tieteiden kanssa.

Lähestymistapa tunnetaan evoluutioestetiikkana, jonka piirissä tunnustetaan, että taide on pankulttuurista, universaalia ja esihistoriallista lähtökohdiltaan. Taidetta on metsästäjä-keräilijä-kulttuureissa, hoveissa, kirkoissa ja modernissa valtiossa, yhtä lailla trooppisissa metsissä kuin nykyajan suurkaupungeissa. Taide on luonnossamme. Aivoissa ja geeneissä. Nämä akateemiset intressit vaikuttavat siihen, mitä Lampela piirtää ja siihen, missä muodossa hänen taiteellinen ajattelunsa esiintyy.

Sen sijaan, että Lampela haluaisi työskennellä kasvottomalle sosiaaliselle konstruktiolle nimeltä ”taidemaailma”, hän työskentelee ihmisille. Muun muassa siksi hän on valinnut muotokuvan pääasialliseksi lajikseen. Lampelan mukaan suuri osa ihmisistä ymmärtää ja arvostaa esittäviä muotokuvia. Koska muotokuvat ovat levinneet kaikkialle ja niitä on tehty ainakin kahdentuhannen vuoden ajan, muotokuva on ehkäpä tutuin taidemuoto.

Useat muotokuvamaalarit ovat harjoitelleet piirtämällä tai maalaamalla kuvia läheisistään ja tuttavistaan. Niin myös Lampela. Näyttelyssä on esillä kaksi muotokuvaa hänen pojastaan Sakusta, ja muotokuvat hänen isästään, äidistään ja isoisästään. Muotokuvien tekniikka on yhtä lyijykynätyötä lukuun ottamatta värikynä kartongille. Lampela tekee muotokuvia fotorealistisella metodilla, eli hän piirtää muotokuvat digitaalisista valokuvista. Lampela tekee muotokuvia myös tilauksesta. Hänen tuorein julkinen tilausmuotokuva paljastetaan joulukuussa.

Galleria Lovisan näyttelyssä on esillä myös Lampelan maalaus Error vuodelta 2004. Teos löytyi, kun hän teki työhuoneellaan kesäsiivousta. Teos perustuu 1990-luvun tulostinten suoltamaan error-koodiin. Maalaus on nyt esillä ensimmäistä kertaa. Sen tekniikka on akryyli- ja öljyväri kankaalle.

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.

Taiteiden tiedekunnan lokakuun taiteilija Galleria Lovisassa
Kalle Lampela: Muotokuvia ja salakirjoitusta

Näyttely esillä ma 2.10. alkaen.
Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 7.30–20, la klo 8–16,
sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Lisätietoja:
Kalle Lampela
+358 40 484 4229
kalle.lampela(at)ulapland.fi
www.kallelampela.com

Lisätietoja näyttelytilasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

LY / Viestintä / LP