Taiteiden tiedekunnan uutiset
IMG_4674.JPG

Kansainvälinen kesäkoulu yhdisteli taiteen, humanismin ja luonnontieteen menetelmiä Komikylien maisemissa Venäjällä

5.6.2018

Living in the Landscape: Environmental Humanities, Arts and Education for Sustainability in the North (LiLa) -kesäkoulussa eri alojen tutkijat sekä maisteri- ja tohtoriopiskelijat kartoittivat ja analysoivat Komin tasavallassa, Vym-joen varrella sijaitsevien Kozlovkan, Onezhien ja Otlan kylien maisemia ja ihmisten elämää niissä. Aihetta lähestyttiin humanismin, luonnontieteen sekä antropologian menetelmin ja teoreettisin käsittein yhdistellen niitä taideperustaiseen tutkimukseen.

Living in the Landscape: Environmental Humanities, Arts and Education for Sustainability in the North (LiLa) -kesäkoulussa eri alojen tutkijat sekä maisteri- ja tohtoriopiskelijat kartoittivat ja analysoivat Komin tasavallassa, Vym-joen varrella sijaitsevien Kozlovkan, Onezhien ja Otlan kylien maisemia ja ihmisten elämää niissä. Aihetta lähestyttiin humanismin, luonnontieteen ja antropologian menetelmin ja teoreettisin käsittein yhdistellen niitä taideperustaiseen tutkimukseen.

Kesäkoulun ohjelmassa oli luentoja ja alustuksia eri tieteenalojen näkökulmista sekä kenttätyönä tutustuminen kylien paikalliseen elämään ja kulttuuriin. Keskeisenä teemana oli tradition ja nykyisyyden kohtaaminen muutoksessa olevissa kylissä. Kylien ”kalevalamaiset” rakennukset joissa majoituttiin ja työskenneltiin periytyivät 1800-luvun lopulta. Interiöörit ja esineistöt henkivät viime vuosisadan alkua, mutta niihin Neuvostoliiton aika ja sen hajoaminen oli jättänyt omat merkkinsä ja kertomuksensa.

IMG_4894.JPG

Kesäkoulun tavoitteena ei ollut ainoastaan kylien ilmeen ja elämän monitieteinen tutkiminen, vaan myös pyrkimys kehittää koulutusta ja menetelmiä, joiden avulla voidaan lähestyä sensitiivisesti pohjoisten ja arktisten alueiden sosiokulttuurisia tilanteita. Osallistujien tehtävänä oli kerätä aineistoja, joita analysoimalla voidaan etsiä kestäviä ratkaisuja alueen ympäristön, väestön, talouden ja kulttuurin haasteisiin.

Kesäkoulun johtaja professori Timo Jokelan mukaan toiminnan keskeisimpiä periaatteita ovat kulttuurinen ja sosiaalinen kestävyys.

– Kansainvälinen koulutusmalli on rakennettu verkoston monitieteiselle osaamiselle taiteiden, humanismin, luonnontieteiden, ekologian, antropologian sekä kestävää kehitystä edistävän kasvatuksen aloilla. Lisäksi kesäkoulumallin kehittämisen tavoitteena on yhdistää yliopistojen tutkimus ja opetus paikallisten museo-, tutkimus- ja kehittämisinstituutioiden osaamiseen, Jokela sanoo.

Kesäkoulun partnereita olivat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan lisäksi Syktyvkar State University, UiT The Arctic University of Norway, Uppsala University, Centre for Russian and Eurasian Studies ja National Library of the Komi Republic. Lapin yliopistosta kesäkouluun osallistuivat professorit Timo Jokela ja Mirja Hiltunen, jatko-opiskelijat Elina Härkönen ja Antti Stöckell sekä maisteriopiskelijat Emilia Mustajärvi, Enni Kinnunen sekä Tatyana Kravtsov .

IMG_4115.JPG

Lila -hanke ja kesäkoulu on osa Arktisen yliopiston temaattisen verkoston Arctic Sustainable Arts and Design toimintaa, jonka rahoitus on saatu Nordic-Russia Cooperation –ohjelmasta (The Nordic-Russian Cooperation Programme in Education and Research)

Linkki uutiseen Syktyvkarin yliopiston kotisivuille: https://www.syktsu.ru/news/24079/

Lisätietoja

Timo Jokela, timo.jokela@ulapland.fi
Mirja Hiltunen, mirja.hiltunen@ulapland.fi