Taiteiden tiedekunnan uutiset
Opiskelijat ideoivat luokkahuoneessa Lapin yliopistolla. Kuva: Reetta Breilin.
Kuva: Reetta Breilin.

Kansainvälinen palvelumuotoilun maisteriohjelma Suomessa ja Baltiassa laajenee ensi syksynä mittavan EU-rahoituksen turvin

11.1.2023

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan ja Latvian taideakatemian yhteinen palvelumuotoilun maisteriohjelma laajenee ensi lukuvuonna myös Viroon, kun yhteistyöhön tulee mukaan Viron taideakatemia. Ohjelma on saanut Euroopan unionilta lähes 4,9 miljoonan euron rahoituksen kuudeksi vuodeksi sekä aseman Erasmus Mundus -maisteriohjelmana, mikä tarkoittaa opiskelijoille esimerkiksi opiskelua kolmessa maassa sekä mahdollisuutta huomattaviin apurahoihin. Hakuaika Service Design Strategies and Innovations (SDSI) -ohjelmaan on käynnissä 28. helmikuuta 2023 saakka.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta ja Latvian taideakatemia (Art Academy of Latvia) ovat toteuttaneet yhteistä Service Design Strategies and Innovations (SDSI) -maisteriohjelmaa vuodesta 2021 lähtien. Ensi lukuvuonna maisteriohjelma laajenee myös Viroon, kun yhteistyöhön tulee mukaan Viron taideakatemia (Estonian Academy of Arts). Lisäksi Tukholman kauppakorkeakoulun Riian toimipiste (Stockholm School of Economics in Riga) vastaa osasta maisteriohjelman kursseja.

Euroopan unioni on myöntänyt lähes 4,9 miljoonan euron rahoituksen ohjelman toteutukseen kuudeksi vuodeksi sekä aseman Erasmus Mundus -maisteriohjelmana. Erasmus Mundus -maisteriohjelmat ovat korkeatasoisia, useamman korkeakoulun järjestämiä kansainvälisiä tutkinto-ohjelmia, joihin sisältyy opintoja vähintään kahdessa eri maassa. Niiden tarkoituksena on vahvistaa eurooppalaisen korkeakoulutuksen vetovoimaisuutta sekä huippuosaamista. Opiskelijoilla on mahdollisuus myös huomattaviin opiskeluapurahoihin: SDSI Erasmus Mundus -maisteriohjelman kokonaisrahoituksesta 2,7 miljoonaa euroa on suunnattu opiskeluapurahoihin. Opiskelijoiden sisäänottoja ohjelmaan järjestetään yhteensä neljä kertaa vuosina 2023–2026.

– Tämä maisteriohjelma on meille tärkeä avaus kansainvälisiin yhteistutkintoihin. Ohjelma vastaa palvelumuotoilun kysyntään ja kouluttaa asiantuntijoita, joilla on erityinen pohjoismaiden ja Baltian tuntemus. Opintojen suunnittelu ja toteutus kolmen maan yhteistyönä on meille ainutlaatuinen tilaisuus testata ja kehittää moduuleista koostuvaa tutkintorakennetta. Tämä vastaa tulevaisuuden opintosuunnittelun haasteisiin, toteaa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dekaani ja palvelumuotoilun professori Satu Miettinen.

Keskiössä palveluiden muotoilu ja johtaminen

Service Design Strategies and Innovations (SDSI) -maisteriohjelma keskittyy palveluiden muotoiluun ja palvelujohtamiseen. Opinnot tutustuttavat palvelumuotoilun menetelmiin sekä antavat työkaluja niin tutkimukseen, yrittäjämäiseen ajattelutapaan kuin strategiseen ja innovaatiojohtamiseen. Palvelumuotoilun osaamista syvennetään lisäksi yhteistyössä yritysten kanssa tehtävillä laajoilla kurssikokonaisuuksilla. Maisteriohjelmasta valmistunut voi työskennellä esimerkiksi palvelumuotoilijana, vuorovaikutussuunnittelijana, innovaatiopäällikkönä tai tutkijana.

Maisteriohjelman laajuus on 120 opintopistettä, ja sen voi suorittaa kahdessa vuodessa päätoimisesti opiskellen. Ensimmäinen vuosi opinnoista opiskellaan Kuldīgassa Latviassa, ja toisena vuonna opiskelupaikkakuntina ovat Tallinna ja Rovaniemi. Opiskelijalle myönnetään tutkinto kaikista kolmesta partnerikorkeakoulusta.

Haku avoinna 28.2.2023 saakka

Hakuaika maisteriohjelmaan on käynnissä, ja se kestää 28.2.2023 saakka. Maisteriohjelmaan toivotaan opiskelijoita erilaisista taustoista. Hakijalla tulee olla vähintään ammattikorkeakoulututkinto tai kandidaatin tutkinto esimerkiksi liiketaloudesta, viestinnästä, muotoilusta, taiteesta tai humanistisista tai yhteiskuntatieteistä sekä riittävä englannin kielen taito.

Ohjelmaan valitaan noin 30 opiskelijaa vuosittain. Maisteriohjelman lukuvuosimaksu on 8 000 euroa. Noin 20 parasta hakijaa saa vapautuksen lukuvuosimaksuista sekä 1 400 euron kuukausittaisen apurahan opintojen ajaksi. EU-rahoitus mahdollistaa lisäksi 50 prosentin huojennuksen lukuvuosimaksuun niille eurooppalaisille opiskelijoille, jotka eivät saa vapautusta lukuvuosimaksusta ja apurahaa.

Ohjeet hakuun ja sähköinen hakulomake löytyvät apply.sdsi.ma -sivuilta. Lisätietoa ohjelmasta on saatavilla www.sdsi.ma -sivustolta.