Taiteiden tiedekunnan uutiset

Lapin yliopistolle merkittävä rahoitus muotoilun tutkimus- ja infrastruktuurin kehittämiseen

16.6.2016

Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan perustettavassa Arktisen muotoilun osaamiskeskuksessa kohtaavat tiede, taide ja yritykset. Yhteistyön tuloksena syntyy arktisesta olosuhdeosaamisesta kumpuavia innovaatioita. Pohjoisuuteen ja arktisuuteen profiloitunut muotoilun osaamiskeskus tukee Lapin älykästä erikoistumista.

Arktisen muotoilun osaamiskeskus kokonaisuus sisältää kaksi erillistä hanketta: kehittämishankkeen ja infrahankkeen. Hankkeet ovat saaneet toimintansa kehittämiseen Euroopan aluekehitysrahastolta ja Lapin liitolta yhteensä 625 000 euron rahoituksen.

Kehittämishankkeessa perustetaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan monialainen Arktisen muotoilun osaamiskeskus. Hanketta vetää taiteiden tiedekunnan dekaani Timo Jokela.

– Hankkeen tavoitteena on uudistaa ja kohdentaa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tutkimustoimintaa sekä siihen liittyviä toimintaympäristöjä ja toimintamalleja yhdessä alueellisen elinkeinoelämän ja kehitysorganisaatioiden kanssa siten, että kokonaisuus palvelisi entistä paremmin aluetta ja sen elinkeinoelämää, dekaani Timo Jokela sanoo.

Jokelan mukaan muotoilu voidaan mieltää arktiseksi, kun se liittyy ilmiöihin, palveluihin ja asioihin, jotka ovat tyypillisiä arktisille alueille, luonto-olosuhteille ja materiaaleille. Arktinen muotoilu tuottaa olosuhdeosaamista, joka puolestaan antaa kilpailuetua alueen yrityksille.

– Arktinen muotoilu tuottaa uusia ratkaisumalleja esimerkiksi digitaalisiin palveluihin matkailu- ja elämysteollisuudessa sekä julkisella sektorilla, Jokela lisää.

Hankkeessa haetaan uusia tapoja vastata yritysten ajankohtaisiin kehitystarpeisiin ja yliopiston tutkimuksellisiin intresseihin. Tavoitteena on tutkimustiedon saattaminen käytäntöön pilotoimalla yritysten ja muiden toimijoiden kanssa erilaisia yhteistyömalleja.

Osaamiskeskus on jo verkostoitunut kansainvälisten huippuyliopistojen kanssa. Yhteistyökumppaneita ovat muiden muassa Stanford University, Tongji University sekä kansainväliset DESIS-verkosto ja ASAD-verkosto.

– Osaamiskeskuksella on vahva kansallinen ja kansainvälinen verkosto, joka avaa mahdollisuudet entistä suurempiin ja merkittävimpiin tutkimusrahoituksiin EU:sta ja kotimaasta, Timo Jokela sanoo.

Tunnettuja osaamiskeskuksen alueellisia ja kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ovat mm. Lapin Safarit, Hullu Poro, Pentik, Norrhydro, Lappset, Kone, ABB, Volkswagen, DanskeBank, Bittium, Ericsson, Kuntaliitto ja VTT. Kaikkiaan yhteistyösopimuksen on allekirjoittanut 24 alueellista toimijaa.

uutiskuva_Arktisen_muotoilun_klusterin_toimintakaavio.jpg
Arktisen muotoilun osaamiskeskus on Arktisen muotoilun klusterin ydin. Klusterin taustalla on Lapin liiton ASP-hanke, jossa luotiin viisi klusteria: Arktisen teollisuuden ja kiertotalouden klusteri, Arktinen älykäs maaseutuverkosto, Arktinen turvallisuusklusteri, Arktiset kehittämisympäristöt -klusteri ja Arktinen muotoiluklusteri. Klustereilla pyritään vahvistamaan Lapin elinkeinoelämän ja lappilaisen tutkimus-, kehitys-, ja innovaatiotoiminnan kanssakäymistä.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan perustettava osaamiskeskus edistää Arktisen muotoilun klusterissa osaltaan lappilaisen elinkeinoelämän, kehittämisorganisaatioiden, oppilaitosten ja tutkimuslaitosten välistä yhteistyötä. Mukana arktisen muotoilun klusterissa ovat vahvasti myös Rovaniemen kehitys Oy ja Rovaniemen kaupunki sekä verkostojen kautta muut alueelliset ja kansainväliset toimijat.

(Katso yllä oleva kuva suurempana.)

Infrahankkeessa varustetaan taiteiden tiedekunta asianmukaisella tutkimus- ja teknologiainfrastruktuurilla. Hanke sisältää palvelumuotoilun tutkimuslaboratorio Sincon, nopeaa prototypointia, avointa innovointia ja tuotekehitystä tukevan kehittämisympäristö Fablabin, osaamisen jalkauttamista ja kenttätyötä tukevan liikkuvan yksikön Mobilabin sekä luovien alojen kansallisen ja kansainvälisen osaamisen esittämisympäristön Archin. Hanketta vetää taiteiden tiedekunnan dekaani Timo Jokela.

Hankekoordinaattori Tuomas Hongan mukaan lappilaisissa organisaatioissa, tuotteissa ja palveluissa on paljon potentiaalia, jota voidaan jalostaa muotoilun kautta entistä kilpailukykyisemmäksi liiketoiminnaksi.

– Osaamiskeskuksessa kohtaavat taide ja tiede. Tuloksena syntyy uusimman tutkimuksen, luovan taiteen ja suunnitteluosaamisen yhdistäviä prototyyppejä ja testauksia. Muotoilu antaa tuotteelle ymmärrettävän ja toimivan ulkomuodon. Käyttäjälähtöinen muotoilu parantaa ergonomiaa, esteettisyyttä, käytettävyyttä, valmistettavuutta, kustannustehokkuutta ja ekologisuutta, Honka kuvaa.

Lisätietoja:
Dekaani Timo Jokela
Puhelin 040 739 6034
Sähköposti Timo.Jokela@ulapland.fi

LaY/Viestintä/OT