Taiteiden tiedekunnan uutiset
Architectural-Proposal-FeltedFutures-Model-by-Ahmadi-Hanieh-kuva-Cervantes2024_550x367px.jpg
Arkkitehtoninen ehdotus The Finnish Yurt on yksi osa palkinnon voittanutta Felted Futures -muotoilukonseptia. The Finnish Yurtin on suunnitellut Hanieh Ahmadi, yhteistyössä Lola Cervantesin kanssa. Kuva: Lola Cervantes, 2024.

Lapin yliopiston muotoilijatiimi voitti This is Bioeconomy -kilpailun

2.4.2025

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan muotoilijatiimi on voittanut kansainvälisen This is Bioeconomy -palkinnon kilpailutyöllään, joka käsittelee raakavillan hyödyntämistä maaseutumatkailun ympäristöissä.

Lapin yliopiston Sustainable Art and Design -maisteriohjelman opiskelijoista ja VillaInno-hankkeesta koostuva ryhmä palkittiin viime viikolla Unkarissa kansainvälisellä This is Bioeconomy -palkinnolla. EU-rahoitteisen Engage4BIO-hankkeen myöntämä palkinto tunnustaa biotalouden innovatiivisia ratkaisuja.

Lapin yliopiston tiimin voittoisa kilpailutyö Felted Futures käsittelee raakavillan hyödyntämistä maaseutumatkailun ympäristöissä. Se koostuu muotoilukonseptista, jossa kevyt arkkitehtuurinen suoja katetaan villahuovalla.

Työ on toteutettu yhteissuunnitteluprosessina, jossa villahuovutettu suojarakennus yhdistää alkuperäiskansojen tietotaidon ja nykyaikaiset suunnitteluperiaatteet. Työssä yhdistyvätkin perinteinen hevoshuovutustekniikka ja nykysovellukset sekä arkkitehtuuri, tekstiilisuunnittelu, biopohjaiset ja kestävät materiaalit, alkuperäiskansojen tietotaito sekä kulttuurinen merkityksellisyys. Samalla työ esittää ratkaisuja kiertotalouteen maaseutualueilla.

Felting in Akaslompolo_Kuva-Dorsa-Abolfazli_2024_300x400px.jpg
Työryhmä lajittelemassa villaa Äkäslompolossa kesällä 2024. Kuva: Dorsa Abolfazli, 2024.

Työryhmässä toimivat opiskelijat Hanieh Ahmadi, Fian Arrafiani ja Dorsa Abolfazli taiteiden tiedekunnan Sustainable Art and Design -maisteriohjelmasta. Työryhmää on vetänyt VillaInno-hankkeessa suunnittelijana työskennellyt Lola Cervantes, ja lisäksi sitä on tukenut VillaInno-hankkeen vastuullinen johtaja Maria Huhmarniemi.

– Olemme todella iloisia tästä tunnustuksesta ja yhteistyöstä, jota teimme viime kesänä villaleirillämme Navettagalleriassa Äkäslompolossa, kertoo Lola Cervantes.

– Kilpailutyömme tuo esiin perinnekäsityön ja nykyaikaisen estetiikan yhdistelmän sekä pehmeän arkkitehtuurin, biopohjaisten materiaalien ja yhteissuunnittelun merkityksen. Työmme osoittaa, miten vanhat käsityötavat voivat ohjata nykyaikaisia arkkitehtonisia ratkaisuja kestävän, resilientin ja kulttuurisesti merkityksellisen suunnittelun edistämiseksi arktisella alueella, hän painottaa.

Palkintoseremonia järjestettiin Moholy-Nagy University of Art and Design (MOME) -yliopistossa Budapestissa 26. maaliskuuta 2025. Suomalaisten korkeakoulujen muotoilijatyöryhmät menestyivät kilpailussa kokonaisuudessaan hyvin: Aalto-yliopiston opiskelijatyöryhmä sijoittui toiseksi.

Finnish Wool_kuva_Cervantes2024_300x400px.jpg
Suomenlampaan raakavillakuituja. Kuva: Lola Cervantes, 2024.

This is Bioeconomy -palkinto

Kansainvälinen This is Bioeconomy -muotoilupalkinto etsi innovatiivisia, biopohjaisia ratkaisuja, jotka korostavat biomuotoilun potentiaalia kestävän tulevaisuuden luomisessa. Kilpailussa palkittiin innovatiivisia ja vaikuttavia suunnitteluratkaisuja, jotka vastaavat ympäristöhaasteisiin ja edistävät biotalouteen siirtymistä.

Kilpailu oli avoin 18–35-vuotiaille opiskelijoille, uransa alkuvaiheessa oleville ammattilaisille sekä muille suunnittelusta, arkkitehtuurista, insinööritieteistä ja niihin liittyvistä aloista kiinnostuneille ympäri maailmaa. Kilpailun järjesti Engage4BIO-hanke.

Lapin yliopiston VillaInno-hanke

VillaInno-hanke pyrkii parantamaan Lapin pienten ja keskisuurten yritysten innovaatiokykyä käsityö- ja kulttuurimatkailussa uudistamalla käsityöperinnettä.

Villa materiaalina tarjoaa mahdollisuuksia rakentamisen arkkitehtuurille ja materiaaleille hyödyntämällä paikallisesti saatavilla olevaa, hylättyä ja käsittelemätöntä villaa. Näin käytetään kestäviä ja ympäristöystävällisiä menetelmiä sekä elvytetään perinteisiä käsityötekniikoita.

Hanke on aloittanut toimintansa vuonna 2023, ja se on käynnissä huhtikuun 2026 loppuun asti. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Lisätietoja:

Lola Cervantes, fabiola.cervantes (at) ulapland.fi
VillaInno-hankkeen verkkosivu
Palkintouutinen Engage4BIO-hankkeen verkkosivuilla (englanniksi)