Taiteiden tiedekunnan uutiset
Rovaniemen Valtakunnalliset kotiseutupäivät 9.–11.9.2022 logo ja visuaalinen ilme.
Rovaniemen kotiseutupäivien visuaalisen identiteetin ja graafisen ilmeen ovat luoneet Lapin yliopiston graafisen suunnittelun opiskelijat Viivi Hyvärinen ja Elli Noropirtti. Liekki-konsepti ammentaa perinteestä modernisti.

Lapin yliopiston taidetta ja tutkimusta esillä valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Rovaniemellä

24.8.2022

Valtakunnallisia kotiseutupäiviä vietetään Rovaniemellä 9.–11. syyskuuta. Lapin yliopiston tutkijat, taiteilijat ja opiskelijat ovat mukana päivien ohjelmassa muun muassa puheenvuoroin, näyttelyin ja retkiopastuksin.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on Suomen Kotiseutuliiton vuoden päätapahtuma. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään Rovaniemi-viikon yhteydessä perjantaista sunnuntaihin 9.—11. syyskuuta. Tuolloin koko laaja kaupunki juhlii juuriaan, moninaista kulttuuriaan, historiaansa ja asukkaitaan.

Mieleni maisemissa -seminaarissa Korundissa perjantaina 9. syyskuuta kello 15–17 kuullaan ajankohtaisia alustuksia ja puheenvuoroja pohjoisilta tutkijoilta ja taiteen tekijöiltä. Matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola puhuu seminaarissa kotiseudusta matkakohteena.

– Matkustaminen, matkanteko ja kotiinpaluu ovat syvällä kulttuurissa ja suku- ja perhetarinoissa. Millaisissa paikoissa haluamme asua ja vierailla? Millaisiin palata pysyvästi? kysyy Veijola puheenvuorossaan.

Lisäksi taiteiden tiedekunnan tutkija-taiteilijoita on keskustelemassa professori Timo Jokelan johdolla keskustelukammarissa lauantaina 10. syyskuuta klo 13.00 Arktikumin galleria Valossa. Aiheena on nykytaide pohjoisen juurista. Nykytaide ja kansainvälisyys on usein nähty perinteen ja kotiseudun vastakohtina. Lapin yliopiston lanseeraamassa arktisessa taiteessa on ajattelutapoja ravisteltu ja etsitty uudenlaista monijuurisuutta taiteen tekemiselle. Keskustelukammariin on vapaa pääsy ja paikalle voi mennä, mikäli tilaan mahtuu.

Monipuolisia näyttelyitä kotiseutumuseolla ja Arktikumissa

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan, Lapin ammattikorkeakoulun ja Ammattiopisto Lappian yhteisessä Arcta Fast -hankkeessa toteutettuja nykytaiteellisia teoksia, pajuveistoksia, valokuvateoksia ja näyttely lapinlehmästä on esillä Rovaniemen kotiseutumuseolla ja Arktikumissa. Lisäksi Arktikumissa on taiteiden tiedekunnan henkilökunnan yhteisnäyttely Juuret sekä Rovaniemen kotiseutumuseolla graafisen suunnittelun opiskelijoiden julisteita kotiseudusta. Kaikkiin näyttelyihin on vapaa pääsy näyttelytilojen aukioloaikoina.

Juuret / Roots

Galleria Valossa ja Katve 1 ja 2 -gallerioissa Arktikumissa on esillä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan henkilökunnan yhteisnäyttely. Juuret-teema viittaa niin kotipaikkaisuuteen ja kotiseutuun kuin omaa työskentelyä innoittaviin taiteellisiin tai akateemisiin lähtökohtiin. Juuret viittaavat myös etymologisesti radikaalisuuteen. Teokset edustavat kuvataiteen lajeja laajasti. Lisätietoja

Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain digitaalista: osallistavaa nykytaidetta perinteestä

Kotiseutumuseon rakennuksiin ja museoesineiden lomaan on koottu monimuotoinen ja yllätyksellinen kattaus Lapin yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan nykytaiteellisia teoksia. Teokset keskustelevat museon esineiden kanssa, ja myös yleisö pääsee osallistumaan joidenkin teosten tekemiseen esimerkiksi kokoamalla digitaalista tilkkutäkkiä.

Ritva Jääskeläisen teokset Isoisän taskukello ja Perintö aseteltuina patinoituneelle puiselle penkille. Kuva: Inka Holck.
Ritva Jääskeläinen: Isoisän taskukello (2019) ja Perintö (2020). Kuva: Inka Holck.

Kolme teosta ripustetuna hirsiseinälle, alapuolellaan vanhoja tarve-esineitä. Kuva: Inka Holck.
Jenni-Liisa Yliniva: Raanut lähikuvassa. Kuva: Inka Holck.

Arktikumissa on esillä yhteisöllistä ja digitaalista kollaasitaidetta Lapin maakuntamuseon kuva-arkistojen helmistä. Kävijät voivat luoda liiketunnistuksella toimivalle alustalle omia kuviaan, jotka yhdistetään seinälle projisoitavaksi vaikuttavaksi yhteisteokseksi.

arktikumin-kollasi_Regina-Salmela_web.jpeg
Kollaasi, Regina Salmela.

Vaelluskalat

Rovaniemen kotiseutumuseon rantaan on toteutettu pajuveistos Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan työpajassa. Pajuveistos kuvaa lohta ja sen katoa. Veistosparin toinen osa on lohen silhuetti ja toinen tyhjä tila, jossa lohen ääriviiva piirtyy virtaavaan Kemijokeen. Opiskelijaryhmän ohjaajana oli apulaisprofessori Maria Huhmarniemi.

Lohi pajuveistoksena Kemijoen rannalla. Kuva: Maria Huhmarniemi.

Pajusta tehty veistos, jossa lohen siluetti Kemijoen rannalla. Kuva: Maria Huhmarniemi.
Vaelluskalat. Kuvat: Maria Huhmarniemi.

Museoesineitä lumiveistoksina

Valokuvat Rovaniemen kotiseutumuseon seinillä kertovat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan maaliskuussa 2022 toteuttamasta talvitaiteen työpajasta. Kansainvälinen opiskelijaryhmä toteutti museon kokoelmista valitsemiaan esineitä suurina lumiveistoksina museon pihapiiriin. Työskentely tarjosi tilaisuuden eläytyä esineiden kautta eletyn elämän tarinoihin kotiseutumuseon ainutlaatuisessa pihapiirissä. Työpajan ohjasi yliopistonlehtori Antti Stöckell.

Museoesineitä lumiveistoksina -näyttelyn vaokuvat nojaamassa Rovaniemen kotiseutumuseon hirsiseinään. Kuva: Inka Holck.
Kuva: Inka Holck.

Meän lapinlehmä

Yliopistotutkija Päivi Soppelan näyttely lapinlehmästä Rovaniemen kotiseutumuseon kesänavetassa. Lapinlehmät ovat sosiaalisia ja luonteikkaita persoonia, jotka luovat läheisen suhteen hoitajaansa. Teoskokonaisuus luotaa taiteen keinoin lapinlehmän olemusta sekä lehmän ja ihmisen pitkää vuorovaikutusta. Lapinlehmä on selvinnyt monista mullistuksista, mutta kannan pienuuden takia se on edelleen uhanalainen.

Lapinlehmän ja vasikan siluetit navetassa Meän lapinlehmä -näyttelyssä. Kuva: Päivi Soppela.
Kuva: Päivi Soppela.

Vanhan navetan karsinat, joiden takaseinällä Meän lapinlehmä -näyttelyn valokuvia. Kuva: Inka Holck.
Kuva: Inka Holck.

Kotiseutu – Homeland -julistenäyttely

Näyttelyn julisteet ovat syntyneet Lapin yliopiston graafisen suunnittelun opiskelijoiden työpajoissa, joissa suomalaiset ja kansainväliset opiskelijat heijastelivat suhdettaan Suomeen, Lappiin ja Rovaniemeen. Näyttelyn suunnittelusta ja pystytyksestä ovat niin ikään vastanneet suomalaiset ja kansainväliset opiskelijat Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta. Näyttely on esillä Pöykkölässä Rovaniemen kotiseutumuseon navetassa 9.–11. syyskuuta.

Mediataidetapahtumassa outoja tiloja

Nelostien tunnelin katveessa Kauppakeskus Revontulen ja Rinteenkulman tiloissa järjestetään mediataitelija Arttu Niemisen kuratoima Outoja tiloja -mediataidetapahtuma 9.–11. syyskuuta. Esillä on seitsemän monikanavaista videoinstallaatiota. Videotaideteosten työryhmissä on ollut mukana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan entisiä ja nykyisiä audiovisuaalisen median opiskelijoita sekä henkilökuntaa. Esillä on mm. Venetsian biennaalissa 26. elokuuta ensiesityksensä saavat Marja Helanderin ja Mauri Lähdesmäen Áfruvvá/Mermaid-teos sekä Hans Pieskin ja Arttu Niemisen Muohtačalmmit (Snowfall) -teos.

Outoja tiloja -näytöksen oheistapahtumana on perjantaina 9. syyskuuta kello 15.30 esillä Pohjolan Osuuspankin uusiin tiloihin tilattu mediainstallaatio Landscope – Pohjoisen valveunet (Northern hypnagogia). Vuorovaikutteinen teos on taiteiden tiedekunnan yliopistonlehtorin Tomi Knuutilan ja mediataiteilija Tuomo Tammenpään yhteistyö. Teoksen tuotannossa on ollut mukana seitsemän Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijaa. Landscope on unen ja todellisuuden rajoilla erivuodenaikoina hitaasti liikkuva virtuaalinen vaellus pohjoiseen maisemaan. Teos on osa Pohjolan Osuuspankin taidekokoelmaa.

Retkiä lapinlehmän tarinan äärelle ja Kittilän taiteilijakoteihin

Rovaniemen kotiseutupäivien suojelijana toimii Arktisen keskuksen johtaja Johanna Ikävalko. Hän on mukana myös Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan kotimuseoihin suuntautuvalla päiväretkellä Kittilään. Ikävalko vietti Antun isännöimässä Särestössä lähes kaikki lomansa 1980–90-lukujen taitteessa. Matkalla Särestöniemen museoon hän valottaa, kuinka päätyi Särestöön ja millaisena arki hänelle näyttäytyi silloin, kun vanha Särestö oli täynnä elämää.

Samana päivänä voi lähteä päiväretkelle Louelle, jonka aikana tutustutaan lapinlehmän tarinaan. Lapinlehmän erikoispiirteistä, historiasta ja nykytilanteesta kertoo biologi ja eläintieteilijä Päivi Soppela, joka on tutkinut alkuperäiskantojen sopeutumista arktiseen ympäristöön sekä näihin lajeihin perustuvia elinkeinoja. Retkellä vieraillaan myös Arctic Ice Cream Factoryssa, joka valmistaa erikoisjäätelöeriä lapinlehmän ravintorikkaasta maidosta.

Retket ovat maksullisia ja edellyttävät ilmoittautumista ennakkoon. Lisätietoja

Kotiseutupäivien ilme on yliopisto-opiskelijoiden luoma konsepti

Lapin yliopiston graafisen suunnittelun opiskelijat ovat luoneet myös Rovaniemen kotiseutupäivien visuaalisen identiteetin ja graafisen ilmeen. Opiskelijat suunnittelivat syksyllä 2021 visuaalisen identiteetin kurssilla pienissä ryhmissä kahdeksan eri vaihtoehtoa, joista puolivälissä kurssia karsittiin yhdessä Rovaniemen kotiseutuyhdistys Totto ry:n edustajien kanssa puolet edelleen kehitettäviksi. Kehitetyistä neljästä eri ilmevaihtoehdosta päivien ilmeeksi valikoitui Viivi Hyvärisen ja Elli Noropirtin kehittelemä Liekki-konsepti.

Rovaniemen Valtakunnalliset kotiseutupäivät 9.–11.9.2022 visuaalinen ilme.

Päivien tunnus on saanut inspiraationsa Rovaniemi-soljen puolikkaasta ja tottotulesta. Tunnuksen lisäksi ilmeeseen kuuluvat graafiset elementit: liekki, revontulet, solki ja tukin vuosirenkaat. Typografia ja värimaailma on perinteistä ammentava, mutta moderni. Värit pohjautuvat peräpohjalaiseen värikarttaan ja lappilaisiin luonnonilmiöihin. Värien nimet kertovat jo paljon, sillä mukana on tottotulen punainen, kuura, kaamos, ruska, yötön yö ja talviyö sekä peräpohjolan sininen, joka on poimittu kansallispuvun kankaasta.

Rovaniemen kotiseutupäivien koko ohjelma ja lisätiedot