Taiteiden tiedekunnan uutiset
 
Leena Raappana-Luiro: Ystävyys on valo 1
Leena Raappana-Luiro: Ystävyys on valo 1

Leena Raappana-Luiron suunnittelemat ystävänpäiväpostimerkit ilmestyvät tammikuussa

1.11.2017

Lapin yliopiston graafisen viestinnän lehtori Leena Raappana-Luiro on suunnitellut vuoden 2018 ystävänpäiväpostimerkit.

Ystävyys on valo -postimerkkivihko ilmestyy 24. tammikuuta ja siinä on viisi kotimaan ikimerkkiä. Värin ja valon täyteisissä kasvien kuvissa toistuu sydän-muoto.

– Idea postimerkkiin lähti itsestään selvästä sydän-muodosta. Leikkasin haavan lehden sydämen muotoon. Halusin kuitenkin irrottautua tästä ystävänpäivän perinteisestä symbolista niin, että se on kuvituksissa vain lähtökohta, Raappana-Luiro toteaa.

Luova prosessi vei mukanaan ja Raappana-Luiro huomasi tavoittelevansa mystistä, dramaattista ja samalla sadunomaista tunnelmaa.

– Vaikka toteutin kuvitukset digitaalisesti, ammennan inspiraatiota taidehistoriasta. Ihailen 1600-luvun hollantilaisia kukkamaalauksia ja vanhoja luonnontieteellisiä kuvituksia. Toisaalta harrastan itsekin luontoa, kerään perhosia ja prässään kasveja. Lapin luonto on kokemuksena aina läsnä kuvissani, Raappana-Luiro kertoo.

Vuoden 2018 ystävänpäivänpostimerkkisarja toimii osana Raappana-Luiron valmisteilla olevaa väitöskirjaa, joka koostuu kahdesta taiteellisesta osiosta, sekä kahdesta tutkimusartikkelista.

– Tutkin postimerkkien suunnitteluprosessin sisältä käsin, kuinka merkin eri osaset, kuten kuva, typografia ja merkin reunus-elementti luovat yhdessä mielikuvia ja merkityksiä, Raappana-Luiro kertoo.

Posti julkaisee ensi vuonna tammi-kesäkuussa kymmenen postimerkkijulkaisua.

Lisätietoja postimerkeistä

LUC/Viestintä/J-EK