Taiteiden tiedekunnan uutiset
Fanni-Tamminen_Head-shot_550px.jpg
Fanni Tamminen: Head shot. 2024. Akryylimaali, virkattu puuvillalanka, 80 x 60 cm. Galleria Lyhdyssä avautuvan Art of War -näyttelyn teokset käsittelevät talvi- ja jatkosotaa tekstiilitaiteen keinoin. Kuva: Veera Tamminen

Lokakuun loppupuolen näyttelyt taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

8.10.2024

Syksyn kolmas näyttelykattaus avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantai-iltana 14. lokakuuta klo 18–19.30. Koettavaksi tulee seitsemän uutta näyttelyä. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin! Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 31. lokakuuta asti.

Galleria Seinässä avautuu Jutta Jääskön veden eri olomuotoja talvella tarkasteleva valokuvanäyttely. Galleria Hämärässä nähdään Neva Lipposen valokuvateoksia, joissa käsitellään sukupuolivähemmistöjen kehojen representaatiota osana luonnon kauniita muotoja.

Galleria Kilossa avautuva teatteriyhteisö LoimuSpeksin näyttely tarjoaa näkymän kulissien taakse avaten näytelmissä käytettävien lavaelementtien suunnitteluprosessia sekä improvisaatioteatteriyhteisön toimintaa. Galleria Lyhdyssä nähdään Fanni Tammisen Talvi- ja jatkosotamuseon kokoelmista inspiraationsa saaneita tekstiilitaideteoksia.

Galleria Kajoon tulee esille Solja Aaltosen ja Heli Kaikulan yhteisnäyttely, jonka eri tekniikoin toteutetuissa teoksissa pohditaan yhteyden kokemuksia sekä taiteen tekemisen prosessin tiedostamattomia polkuja. Galleria Kopiossa nähdään Empathy Business -hankkeen työryhmän paikantekemistä metsäkylpemismenetelmillä sekä monilajisena metsämeditaationa tutkiva näyttelykokonaisuus.

Galleria Kellariin tulee esille soveltavan taiteen opiskelijoiden siimaa materiaalina hyödyntävä installaatioteos, jonka kautta pohditaan akateeminen ja taiteellinen vapauden piirteitä sekä näiden keskinäistä suhdetta.


Galleria Seinä

Jutta Jääskö:
Jääs(sä)kö?
15.–31.10.2024
Avajaiset maanantaina 14.10.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Jutta-Jaasko_Lumidyyni_web.jpg
Jutta Jääskö: yksityiskohta teoksesta Lumidyyni. Digitaalinen valokuva.


Jääs(sä)kö? -näyttelyssä tutkitaan talvella esiintyviä veden eri olomuotoja. Vesi on elementtinä moninainen ja se muuttuu ilman lämpötilan mukaan. Jäätyessään vesi voi ottaa mitä ihmeellisimpiä muotoja. Lumen ja jään yhdistelmät luovat kiinnostavia pintamuutoksia. Jään kohdatessa rantakasvillisuuden syntyy niin ikään kiehtovia muotojen yhdistelmiä.

Näyttelyssä nähtävät teokset ovat digijärjestelmäkameralla kuvattuja mustavalkoisia kuvia. Muutamassa teoksessa on käytetty negatiivista kuvaa tai aseteltu kolme kuvaa päällekkäin ja sulautettu ne yhteen.

– Lumessa on aina jotain taikaa. Koen alkutalven ja kaamosajan hyvin inspiroivana ja kiehtovana aikana vuodessa. Vesi on puolestaan hyvin rauhoittava elementti. Monet hyvät ideat ovat syntyneet juuri veden äärellä, Jutta Jääskö kuvailee.

Jutta Jääskö on sisustus- ja tekstiilimuotoilun kandidaatti ja opiskelee tällä hetkellä maisterivaiheen opintoja tekstiilimuotoilun parissa. Jääs(sä)kö? -valokuvanäyttely kuuluu valokuvauksen sivuaineopintoihin.

Jääskö on harrastanut valokuvausta jo vuosia. Valokuvaus on hänelle tapa tutkia ympäristöä. Valokuvauksen lisäksi Jääskö tekee tekstiilitaidetta. Valokuvaus toimii monesti inspiraation lähteenä muulle työskentelylle. Projektit alkavat aina ulkoilulenkistä kameran kanssa.

Lisätietoja:
Jutta Jääskö, jujaasko(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Neva Lipponen:
(Un)natural
15.–31.10.2024
Avajaiset maanantaina 14.10.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Neva-Lipponen_Morning-Dew_web.jpg

Neva Lipponen: Morning Dew. 2024. Digivalokuva.


Etenkin sosiaalisessa mediassa törmää aivan liian usein kommentteihin sukupuolivähemmistöjen “luonnottomuudesta”. (Un)natural on valokuvanäyttely, joka käsittelee sukupuolivähemmistöjen kehojen representaatiota, vertaamalla niitä luonnon ainutlaatuisiin ja kauniisiin muotoihin. Kuvien vuoropuhelu luonnon ja ihmisen välillä muistuttaa, että sukupuolen ja kehon moninaisuus on yhtä luonnollinen osa elämää kuin metsä, meri tai laaksot.

Ihmiskehosta otetut valokuvat ovat kaikki taiteilija Neva Lipposen omakuvia, joissa hän samalla tutkii omaa sukupuolen ilmaisuaan. Lipponen on alun perin muuttanut Satakunnasta Rovaniemelle graafisen suunnittelun opintojen perässä ja on Rovaniemellä viettämiensä vuosien aikana puhjennut kukkaan queer-taiteilijana ja -tekijänä.

Näyttelyssä yhdistyvät luonnon ja ihmiskehon samankaltaisuudet. Teoksissa on etsitty luonnosta löytyvä muoto ihmiskehosta, lyöden alas väitteet esimerkiksi transkehojen luonnottomuudesta. Kuvien tavoitteena on juhlistaa ihmiskehon monimuotoisuuden kauneutta. Näyttely toimii valokuvauksen sivuaineen loppuproduktiona.

Lisätietoja:
Neva Lipponen, nlippone(at)ulapland.fi



Galleria Kilo

Näin tehtiin LoimuSpeksi!
15.–31.10.2024
Avajaiset maanantaina 14.10.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Loimuspeksi_web.jpg
Kuva: Saija Hakola


Näin tehtiin LoimuSpeksi! -näyttely tarjoaa näkymän kulissien taakse, LoimuSpeksin viimekeväiseen näytelmään Mahtava Mahti-Ahti – Totuus naamion takaa. Näyttely kokoaa myös yhteen LoimuSpeksin visuaalisia lavaelementtejä vuosien takaa sekä avaa suunnitteluprosessia niiden takana. Miten speksi rakentuu, mitä lavan takana tapahtuu ja miten suunnitelmat toteutetaan upeiksi lavaelementeiksi?

LoimuSpeksi on opiskelijoiden pyörittämä improvisaatioteatteriyhteisö, joka on erikoistunut interaktiiviseen, musiikkia ja tanssia sisältävään teatteritaiteeseen. Speksissä pääsee tekemään kaikenlaista muutakin kuin esiintymään lavalla: tekemään lavasteita, maskeerausta, puvustusta, grafiikkaa, tekniikkaa tai vaikka tapahtumia. Esityskausi on keväisin ja produktiota lähdetään toteuttamaan jo syksyllä.

LoimuSpeksin väki toivottaa kaikki tervetulleiksi tutustumaan yhteisön toimintaan sekä mukaan Tulevan LoimuSpeksin 2025 työryhmään tänä syksynä.

Lisätietoja:
loimuspeksi.fi
Instagram: @Loimuspeksi



Galleria Lyhty

Fanni Tamminen:
Art of War
15.–31.10.2024
Avajaiset maanantaina 14.10.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Fanni-Tamminen_Tunnettu-tuntematon_web.jpg
Fanni Tamminen: Tunnettu tuntematon. 2023–2024. Rautalanka, spraymaali. Kuva: Veera Tamminen


Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseon kokoelmista inspiraationsa saaneen Art of War -taidenäyttelyn teokset käsittelevät talvi- ja jatkosotaa taiteen keinoin. Yhteistyössä museon kanssa toteutettu näyttelykokonaisuus tuo sotaa esille tekstiilitaiteen kautta.

Teokset kuvaavat nuoren taiteilijan kenties naiivia käsitystä talvi- ja jatkosodista. Fanni Tamminen on hyödyntänyt teoksissa Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseon laajaa kokoelmaa luodessaan teoksiaan.

Art of War -näyttelyn yhteydessä toteutetaan myös pro gradu -tutkimusta, joka kerää kävijöiden näkemyksiä ja kokemuksia näyttelystä. Kävijöiltä pyydetään palautetta siitä, mitä he ajattelevat näyttelystä ja siitä, että sotaa kokematon taiteilija käsittelee sitä teoksissaan. Palautteen avulla pyritään ymmärtämään, kuinka sotaa ja historiaa on sopiva kuvata taiteessa, ja kuinka saatu palaute sopii osaksi laajempaa akateemista tutkimusta.

Lisätietoja:
Fanni Tamminen, ftammine(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Solja Aaltonen ja Heli Kaikula:
Yhdessä
15.–31.10.2024
Avajaiset maanantaina 14.10.2024 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Yhdessä_Solja-Aaltonen_web.jpg
Solja Aaltonen: yksityiskohta teoksesta Alku. Keramiikka, kuparilanka ja messinki.


Yhdessä-näyttely kokoaa yhteen kuvataidekasvatuksen kolmannen vuosikurssin opiskelijoiden Solja Aaltosen ja Heli Kaikulan opintojen lomassa tekemiä teoksia vuosilta 2023–2024. Näyttely koostuu pääasiassa veistoksista sekä muutamasta valokuvasta ja maalauksesta.

Taiteilijat pohtivat teoksillaan moniulotteisesti oman keskinäisen yhteytensä lisäksi yhteyttä luontoon, muun lajisiin, materiaaliin sekä taiteen tekemisen prosessissa kohtaamaansa vaikeasti sanoitettavaan, tietoisuuden takana häivähtelevään tuntemattomaan.


Yhdessä_Heli-Kaikula_web.jpg
Heli Kaikula: yksityiskohta teoksesta Saattoväki. Puu ja keramiikka.


Aaltosen teokset ovat taiteellisen etsimisen ja kokeilun kautta syntyneitä hetkellisiä oivalluksia, näkymiä ja tunnelmia, joihin sanat eivät ole yltäneet. Aaltosta kiinnostaa tutkia maailmaa kokonaisuutena, jossa todellisuus rakentuu pienten osien summasta: jokainen osa on tärkeä katsellessa suurta kuvaa. Taiteellisessa työskentelyssään Aaltonen pyrkii etsimään keinoja tuoda visuaaliseksi materiaaliksi yhteyttä, joka on näkyvissä kaikkialla.

Kaikula yhdistelee teoksissaan muun muassa keramiikkaa ja kierrätettyä puuta. Saattoväki-teoksen puumateriaali on peräisin metsäpaloalueelta ja kyläyhteisön juhannuskokon jäänteistä, joten materiaalin muotoilusta on vastannut taiteilijan lisäksi myös luonto ja tuli. Teoksissa tarkastellaan muun muassa lajirajat ylittävää kumppanuutta ja käsitellään muun lajisten eläinten arvoa ihmisen maailmassa.

Lisätietoja:
Solja Aaltonen, solimmon(at)ulapland.fi
Heli Kaikula, hkaikula(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Satu Miettinen, Heidi Pietarinen, Melanie Sarantou, Amna Qureshi, Ella Björn, Reetta Kupari ja Chakirra Claassen:
Monilajinen ja -aistinen metsämeditaatio
15.–31.10.2024
Avajaiset maanantaina 14.10.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Metsameditaatio_kuva1_web.jpg
Paikantekeminen metsäkylpemismenetelmällä Pyhätunturilla. Kuva: Ella Björn, 2024.


Mustikat maistuvat makeilta ja värjäävät kädet, suun ja kankaan purppuranpunaisen eri sävyillä. Maasto tuoksuu suopursulta ja rahkasammaleelta. Tekisi mieli nukahtaa pehmeän varpukasvillisuuden sekaan. Itikat rikkovat hiljaisuuden muistuttaen, että eri lajeilla voi olla täysin erilainen käsitys siitä, mikä on tärkeää. Paikantekeminen metsäkylpemismenetelmällä on kuin monilajinen metsämeditaatio eri aistien välityksellä.


Metsameditaatio_kuva2_web.jpg
Paikantekeminen metsäkylpemismenetelmällä Aittakurussa Pyhätunturilla. Kuva: Ella Björn, 2024.


Maastoa peittävä varpukasvillisuus luo erinomaiset olosuhteet ja ympäristön metsäkylpemiseen ja paikantekemiselle Pyhä-Luoston kansallispuistossa sijaitsevalla Keropirtti-tunturimajalla. Millaisin tavoin metsäkylpeminen etsii ratkaisuja kanssatekijyyden kanssa? Ymmärtämisen oppaina toimivat hyönteiset, mikrobit, tuuli, varpukasvit, ympäristörakenteet ja ihmiset, jotka muodostavat tietyn paikan. Yhdessä ne tekevät monilajista yhteenkietoutumista ymmärrettäväksi, jolloin huomio kohdistuu ihmisten, toisten eliöiden ja ei-inhimillisen maailman häilyviin rajoihin.

Näyttely liittyy Business Finland -rahoitteiseen Empathy Business -hankkeeseen, jossa tutkitaan elävän talouden keinoja kehittää liiketoimintaa.

Lisätietoja:
Satu Miettinen, dekaani, professori, satu.miettinen(at)ulapland.fi
Heidi Pietarinen, professori, heidi.pietarinen(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

Hedda Hepokoski, Eeva Huuhtanen, Tiina Lappalainen, Anna Pyhtilä, Jonna Riekki ja Rilla Talvio:
Anna vähän siimaa
15.–31.10.2024
Avajaiset maanantaina 14.10.2024 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Annavähänsiimaa_Jonna-Riekki_web.jpg
Jonna Riekin materiaalikokeiluja, 2024.


Näyttelyn alkuvoima on lähtöisin jo opiskelujen ensimmäiseltä vuodelta, jolloin uutta koulutusohjelmaa opiskelevia soveltavan taiteen opiskelijoita kannustettiin rohkeasti ja vapaasti tekemään, kokeilemaan, tutkimaan, ottamaan tilaa ja luomaan omannäköistä soveltavaa taidetta, joka saa myös näkyä yliopistossa ja sen ympäristössä.

Kahden vuoden opintojen jälkeen verkko alkoi kiristyä todetessa yliopiston akateemisen näennäisen vapauden, joka kuristaa taiteen esiintymisen tiettyyn muottiin ja vain tiettyihin tiloihin ja tietyillä materiaaleilla. Lopulta siimasta se ajatus sitten lähti: Nyt laitetaan kellari täyteen siimaa!

Anna vähän siimaa -näyttelyn tarkoituksena on tutkia siimaa materiaalina ja luoda tilaan tehty installaatio, joka koostuu usean eri taiteilijan teoksista. Installaatiossa on päämateriaalina tai inspiraation lähteenä käytetty siimaa sekä poisheitettyjä kalaverkkoja. Koska installaatio suunnitellaan tila ja käsiin saatu materiaali edellä, tulee valmis lopputulos olemaan yllätys myös taiteilijoille. Anna vähän siimaa -näyttely tarkastelee, mitä on akateeminen vapaus, taiteellinen vapaus, ja ulottuuko se myös materiaaliin ja tilaan.

Näyttelyn taiteilijat ovat 4. vuoden soveltavan taiteen maisteriopiskelijoita, joita myös pioneeriryhmäksi kutsutaan.


LY / TTK / LP