Taiteiden tiedekunnan uutiset
kaijamaenpaa_550px.jpg
Kaija Mäenpää: Sedimented Time III. 2017. Öljy kankaalle, 80 x 380 cm.

Maalauksia, veistoksia ja tekstiilitaidetta taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa

29.10.2018

Taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa avautuu kolme uutta näyttelyä keskiviikkona 31. lokakuuta klo 18–20. Tervetuloa avajaisiin! Kaija Mäenpää käsittelee tilan ja ajan yhteyttä Sedimented Time -sarjan maalauksissaan Galleria Valossa. Wihurin rahaston 45. vierailevan taiteilijan Matti Peltokankaan veistosnäyttely Galleria Katve I:ssä hakee lähtökohtansa neidonhiuspuun lehdestä ja puun buddhalaisuuteen ja kungfutselaisuuteen kytkeytyvästä tarinasta. Marja-Liisa Vornen näyttelyssä Galleria Katve II:ssa on esillä tekstiilitaiteen keinoin tehtyjä kokeiluja ja kannanottoja kutomisen merkityksestä ja vaikuttavuudesta nyky-yhteiskunnassa.


Galleria Valo

Kaija Mäenpää: Sedimented Time
1.11. – 9.12.2018
Avajaiset keskiviikkona 31.10. klo 18–20, tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su klo 10–18, 1.12. alkaen joka päivä klo 10–18.
Vapaa pääsy.

Näyttely käsittelee tilan ja ajan yhteyttä toisiinsa horisontaalisissa maalauksissa, joissa kuvatila ja kolmiulotteinen esineellinen tila yhdistyvät. Maalauksissa on eräänlainen tila-aika. Katsoja voi ajallisessa prosessissaan avata ja sulkea ovia ja siivekkeitä paljastaen ja peittäen maalauksissa avautuvia näkymiä. Teosten moniulotteiseen tilallisuuteen on sisäänrakentunut kyseenalaistava ajattelu: muutoksen mahdollisuus, poissaolo ja ”toinen puoli”.

Aika saa useita merkityksiä maalauksissa sarjasta Sedimented Time (2015–2017). Teosten pintoihin on kirjoitettu ja peilikirjoitettu aikaa ilmentäviä merkintöjä, esimerkiksi kellonaikoja. Nämä merkinnät luovat ympäristön, jossa ajan lineaarinen luonne murtuu ja ajallisuuden kokemuksen kerrostumien, suuntien ja siirtymien tila aukenee ja muotoutuu.

Teosten olennainen piirre on tilallinen kaksoismerkitys; merkitykset tapahtuvat samanaikaisesti illusorisessa kuvatilassa ja ruumiillisessa huonetilassa. Suhteessa ajallisuuden teemaan tämä tarkoittaa, että maalaus luo elokuvallisen tilanteen, johon astutaan sisään.

Näyttelyn teemaan johdattelee omakuvista koostuva valokuvasarja Sedimented Time: Autobiographical Reflection on Temporality of the Room (2015). Valokuvasarja kartoittaa tilan ajallista luonnetta palaten tapahtumaan huonetilassa, huoneessa liikkuvan henkilön ja seinälle ripustetun valokuva-muotokuvan keskinäisiin suhteisiin – mielen sisäiseen liikkeeseen suhteessa huoneessa tapahtuvaan elämään sekä huoneeseen kerääntyneeseen historiaan ja muistiin. Kun valokuvat tuovat esille seinäpintaa rajana kuvatilan ja ympäröivän tilan välillä, maalausten tila puolestaan laajenee konkreettisesti näyttelytilaan. Valokuvasarja avaa myös osaltaan maalausten tilallista tapahtumaa: maalausten hahmot ja ruumiinosat, kädet ja jalat, voi nähdä teoksen ympärillä liikkuvan henkilön heijastumina.

Kaija Mäenpää (s. 1960 Helsingissä) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa 1985–1990 sekä kuvataiteen maisteriopinnot vuosina 1996–1998. Hän on esittänyt teoksiaan useissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on muun muassa seuraavissa kokoelmissa: EMMA Espoon modernin taiteen museo, HAM Helsingin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma, Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma / Rovaniemen taidemuseo.

Lisätietoja:
www.kaijamaenpaa.com


Galleria Katve I

Matti Peltokangas: Neidonpuku
1.11. – 9.12.2018
Avajaiset keskiviikkona 31.10. klo 18–20, tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su klo 10–18, 1.12. alkaen joka päivä klo 10–18.
Vapaa pääsy.


mattipeltokangas_web.jpg
Neidonhiuspuun lehtiä. Kuva: Matti Peltokangas


– Löytämäni lehden kauneus alkoi kiehtoa, puu joka oli pudottanut lehtensä, osoittautui neidonhiuspuuksi. Puu on tunnettu elävänä fossiilina. Kivettyneiden kasvinjäänteiden perusteella neidonhiuspuun tiedetään näyttäneen täsmälleen samalta jo kymmeniä miljoonia vuosia sitten, kertoo Matti Peltokangas työskentelynsä lähtökohdista.

– Neidonpuu on erittäin uhanalainen ja sen luonnonkannat rajoittuvat Xitianmu-vuorelle Itä-Kiinaan. Neidonhiuspuuta on arvostettu buddhalaisuudessa ja kungfutselaisuudessa. Tämän vuoksi lajia on istutettu laajalti varsinkin temppelien ja luostarien läheisyyteen itäisessä Aasiassa. Lehden kauneus ja puun tarina alkoivat muodostua veistokseksi, joka sai neidonhiuspuupuvun muodon.

Kuvanveistäjä Matti Peltokangas (s.1952) on Lapin yliopiston ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston 45. vieraileva taiteilija.


Galleria Katve II

Marja-Liisa Vorne: KENEN SILMIN?
– kudonnan keinoin toteutettuja tutkielmia maailman katsomisesta eri silmin
1.11. – 9.12.2018
Avajaiset keskiviikkona 31.10. klo 18–20, tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su klo 10–18, 1.12. alkaen joka päivä 10–18.
Vapaa pääsy.


marja-liisavorne_web.jpg
Marja-Liisa Vorne: Omin silmin. 2018. Loimimaalaus ja kudonta, pellava ja puuvilla. 40 x 40 cm.


Näyttelyssä on esillä pieniä, intiimejä tekstiilejä. Maailman katsominen yli sukupolvien eri ihmisten silmin välittyy teosten eri tekniikoiden ja materiaalien kautta. Mustan tilan intensiivisyydessä Galleria Katve 2:ssa vieras pääsee kontaktiin teosten katseiden kanssa.

Marja-Liisa Vorne on taiteen maisteriopiskelija Lapin yliopistossa. Hänellä on pitkä kokemus kankaankudonnasta ja taidetekstiileistä suunnittelijana, opettajana ja käsityöläisenä. Tärkeänä hän pitää kutomisen taidon säilymistä ja sen suhdetta nyky-yhteiskuntaan.

Esillä olevat työt ovat maisteriopintojen yhteydessä syntyneitä kokeiluja ja kannanottoja kutomisen merkityksestä ja vaikuttavuudesta yhteiskunnassa. Samalla ne ovat hyvin henkilökohtaisia tulkintoja ihmisyydestä. Kysymykseen ”kenen silmin?” voi jokainen löytää oman vastauksensa.

Lisätietoja:
Marja-Liisa Vorne
marja-liisa(at)vorne.org
+358 44 588 8177


LY / TTK / LP