Galleria Hämärässä nähdään Wihurin rahaston vierailevan taiteilijan Paavo Räbinän näyttely. Otteita projisoidusta audiovisuaalisesta Crash -installaatioteoksesta, 4K, kesto 6:35 minuuttia.
Uudet näyttelyt avautuvat maanantai-iltana 7. marraskuuta klo 18–19.30 taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin!
Galleria Seinässä avautuu Lapin yliopiston graafisen suunnittelun maisteriopiskelijoiden kokeilevaa typografiaa esittelevä yhteisnäyttely. Galleria Hämärässä nähdään Jenny ja Antti Wihurin rahaston vierailevan taiteilijan Paavo Räbinän tämän päivän hädästä, sodasta, väkivallasta ja kärsimyksestä kertova näyttelykokonaisuus.
Galleria Kiloon tulee esille Tommi Yläjoen piirtoheittimien projisointeja hyödyntäviä osallistavia esinetutkielmia. Galleria Kajossa nähdään Katariina Leinosen tekemisen ilosta ja luovuuden palosta syntynyttä maalaus- ja veistotaidetta sekä taidegrafiikkaa.
Galleria Kopiossa avautuu Lapin yliopiston teollisen muotoilun koulutusohjelman Furniture Design Models -kurssilla vuosien saatossa syntyneitä opiskelijoiden suunnittelmia huonekalumalleja esittelevä näyttely. Galleria Kellarissa nähdään taiteiden tiedekunnan vaihtopiskelijoiden taideteoksia, jotka pohjautuvat Sallassa elokuussa järjestetyn kuvataiteen työpajan aikaisiin havaintoihin.
Lisäksi Galleria Lyhdyssä jatkuu taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa esillä olevaan tekstiilitaiteilija Elsa Montellin elämäntyötä esittelevään näyttelyyn näköaloja tarjoava pienoisnäyttely.
Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 24. marraskuuta asti.
Galleria Seinä
Kokeilevaa typografiaa
– Graafisen suunnittelun maisteriopiskelijoiden yhteisnäyttely
8.11.–24.11.2022
Avajaiset maanantaina 7.11.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Santeri Kinnunen:
Kärsimyksen koodi. 2022. Digitaalinen kuvitus, juliste, 420 x 594 mm.
Kokeilevaa typografiaa on graafisen suunnittelun maisteriopiskelijoiden yhteisnäyttely, joka esittelee Typografian syventävät opinnot -opintojakson kurssitöitä. Opintojaksolla opiskelijat ovat perehtyneet kokeilevaan ja ilmaisevaan typografiaan luovan kirjoittamisen siivittämänä.
Esillä olevien teosten aiheet ovat syntyneet luovan kirjoittamisen tuloksena, jonka myötä opiskelijat ovat paneutuneet teoksissaan verbaalisen ja visuaalisen muodon suhteeseen typografian ja kuvittamisen keinoin. Näyttelyn teokset laajenevat yksinkertaisista yhden sanan visualisoinneista kohti typografiakonsepteja.
Näyttely antaa katselmuksen ilmaisevaan ja kokeilevaan typografiaan, visuaalisen ja verbaalisen muodon suhteeseen sekä luovaan kirjoittamiseen visuaalisen viestinnän työkaluna.
Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Emma Heikka, Riina Kauppinen, Santeri Kinnunen, Adele Koivukangas, Reetta Korhonen, Kastanja Kumpulainen, Hannele Määttä, Meri Nyman, Ella Partanen ja Ruusa Pirkola. Typografian syventävät opinnot -opintojakson opetuksesta on syksyllä 2022 vastannut Sara Korkala.
Lisätietoja:
Sara Korkala, sara.korkala(at)ulapland.fi
Galleria Hämärä
Paavo Räbinä:
Be Brave – Be Strong
8.11.–24.11.2022
Avajaiset maanantaina 7.11.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Paavo Räbinä:
Crash. Otteita projisoidusta audiovisuaalisesta installaatioteoksesta. 4K, kesto 6:35 minuuttia.
– Näyttelyn alkuperäisenä ajatuksena oli käsitellä rakkautta, tuoda värin loistoa, mutta sitten maailma muuttui, Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. Sotaa, ja siitä aiheutuvaa inhimillistä kärsimystä en voinut ohittaa, vaan siitä tuli yksi osa näyttelyä, toteaa Jenny ja Antti Wihurin rahaston vieraileva taiteilija Paavo Räbinä näyttelystään.
Paikallinen konflikti voi vaikuttaa globaalisti ihmisten elämään ja koskettaa meitä jokaista. Näyttely käsittelee tämän päivän hädästä ja kärsimyksestä kumpuavia ajankohtaisia teemoja.
– Mikä on se väkivallan kuvasto, jota näemme joka päivä televisiossa, miten se herättelee meitä? Milloin sota on oikeutettua? Mistä sota saa elinvoimansa? Miten minä suhtaudun sotiin? Tarkoitukseni teoksissa on tuoda esiin vihatekojen motiiveja, historian tapahtumia ja tapahtumista herääviä kollektiivisia tuntoja – mitä nämä tunteet ovat ja tuoda ne tietoisemmaksi myös katsojille, Räbinä kuvailee.
Näyttelyssä olevien teosten avulla katsoja voi purkaa ja tarkentaa ajatuksiaan sodasta, väkivallasta ja kärsimyksestä – tragedian tehtävä on auttaa ymmärtämään, samaistumaan ja tuntemaan myötätuntoa lähimmäistä kohtaan.
Sanoma on yksinkertainen: Muista, älä unohda minua. Asetu hetkeksi asemaani, tunne, miltä minusta tuntuu. Se ei ole kovinkaan vaikeaa, vaikka se tuntuu olevan vaikeinta maailmassa.
Paavo Räbinä on Jenny ja Antti Wihurin rahaston 53. vieraileva taiteilija Lapin yliopistossa.
Galleria Kilo
Tommi Yläjoki:
Alaston mies ja piirtoheitin
8.11.–24.11.2022
Avajaiset maanantaina 7.11.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Työn äärellä. Kuva: Tommi Yläjoki
Miksi? Sitä minulta on kysytty viimeisen vuoden aikana useasti. Muotoilussa tekemistä on ehkä helpompi ymmärtää välineellisen tai tuottavan hyödyn kautta. Mikäli tuottaa ajan kuvaston kehyksiin sopivia kulutushyödykkeitä lienee kysymyksiä vähemmän. Piirtoheitin on kiinnostava laite vaikkakin teknologisen hyödyn näkökulmasta jo lähes hävitetty artefakti.
Yhteistyöni piirtoheittimien kanssa on kestänyt pian 2 vuotta, joista viimeisen 11 kuukautta olen muotoilun syventävän kurssin viitekehyksessä rakentanut piirtoheittimilleni sopivaa ilmaisumuotoa, mahdollisuutta tapahtua uudestaan ja hieman eri lailla kuin aiemmin.
Akateemiseen tekemiseen ja tutkimukseen kuuluu epävarmuuden sietäminen. Korvaan itse miksi kysymyksen mielelläni muotoon, mihin se johtaa, jos johtaa tai mitä voi löytyä. Kaiken käynnistävä voima työni taustalla on yhteisöllisen kokemuksen tilan laajentaminen ja ihmisen esinesuhteen tarkastelu. Käsillä ajattelemisen ja tekemisen keskiössä itselleni tärkeintä on ollut kokeminen ja oppiminen kaikessa laajuudessaan.
Tämä näyttely on hengähdystauko, johon myös päätän aineistonkeruun pro graduuni. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan analogisuuden ja fyysisen käsityön hengessä rakentamaani kokonaisuuteen, jossa käteni ovat puhuneet, mutta joka tarvitsee sinut ollakseen merkityksellinen.
Lisätietoja:
Tommi Yläjoki, tylajoki(at)ulapland.fi
Galleria Lyhty
Näyteikkuna:
Elsa Montell – Taidekutomo Lapin Raanu
18.10.–24.11.2022
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Näyttelyn graafinen ilme perustuu Elsa Montellin
Karhun talviuni
-raanuun ja Matti Saanion alkuperäistypografiaan. Ilmeen on suunnitellut
Venla Valmu, 2022.
Galleria Lyhty toimii näyteikkunana taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon Valo- ja Katve-gallerioissa 13.10.– 4.12.2022 esillä olevaan
Elsa Montell – Taidekutomo Lapin Raanu -näyttelyyn. Arktikumin näyttely tuo esille tekstiilitaiteilija Elsa Montellin (1925-2019) elämäntyötä ja hänen 1950-luvulla Oikaraisen kylällä perustamansa Taidekutomo Lapin Raanun toimintaa.
Karhun talviuni -raanu sijoittuu Elsa Montellin raanutuotannon loppupuolelle. Raanussa on hyödynnetty pelkkaraanutekniikkaa, joka on tuttu esimerkiksi Sodankylän ja Ylitornion perinnetekstiileistä. Siinä pelkan, eli puisen lastan avulla nostetaan haluttuja, palttinasta poikkeavia kuvioita pirran taakse. Tällöin saadaan aikaan pidempiä kudenastoja kankaan pintaan. Elsa Montell inspiroitui töissään usein pohjoisesta luonnosta ja sen kiertokulusta. Karhun talviuni -raanuun taitelija on luonut oman tulkintansa karhusta talvipesässään.
Näyttelyn toteuttaa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opettajista ja opiskelijoista koostuva työryhmä Rovaniemen kaupungin sivistyslautakunnan tuella. Näyttelykokonaisuus on koottu yhteistyössä Elsa Montellin perikunnan, raanukeräilijä Maarit Jauholan ja Lapin maakuntamuseon, Rovaniemen taidemuseon sekä Taito Lapin kanssa.
Lisätietoa:
Jenni-Liisa Yliniva, jenni-liisa.yliniva(at)ulapland.fi, 040 484 4376
Elsa Montell – Taidekutomo Lapin Raanu -näyttelyn tapahtumasivu
Facebookissa
Galleria Kajo
Katariina Leinonen:
Herääminen – kun taidetta ei ole pakko tehdä, vaan pakko saada tehdä
8.11.–24.11.2022
Avajaiset maanantaina 7.11.2022 klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Katariina Leinonen:
Omakuva. 2022. Akryylimaali MDF-levylle.
Näyttelyn keskeisenä teemana on tekemisen ilo. Vuosien valokuvaukseen keskittymisen jälkeen taiteilija on kokenut voimakkaan heräämisen ja palon tehdä maalausta, kuvanveistoa ja grafiikkaa.
Katariina Leinonen on taustaltaan valokuvaaja, joka on töissään keskittynyt purkamaan yhteiskunnan asettamia paineita - tai sitten ihan vain nauttinut menemään, kun jään pinta luo kuvaan herkullisia tekstuureja tai valo siivilöityy kankaan läpi mallin kasvoille odottamattomalla tavalla.

Katariina Leinonen:
Nimetön. 2022. Linovedos syväpainopaperille.
Kuvataiteen perusopinnot Lapin yliopistossa ovat antaneet pieniä maistiaisia kokonaisista taiteen tekemisen maailmoista, jotka ovat valokuvaan keskittymisen myötä jääneet vähemmälle.
Herääminen juhlistaa taiteen tekoprosessista nauttimista: sitä, kun mieltä ei kalva huoli ja stressi teoksen valmistumisajankohdasta, vaan kädet ja aivot syyhyävät päästä kaivertamaan linoa, muovaamaan savea ja sekoittamaan maaleja. Näyttelyssä on esillä kurssitöitä, jotka ovat olleet keskeisessä osassa kyseisessä heräämisessä, sekä niiden herättämän “pakon” tuotoksia. Luonnoskokoelma avaa teosten lähtökohtia sekä tekoprosessia.
Lisätietoja:
Katariina Leinonen, katalein(at)ulapland.fi
Galleria Kopio
Future of Furniture Design?
Big collection of small scale models
8.11.–24.11.2022
Avajaiset maanantaina 7.11.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Ehkä tämän huonekalujen pienoismallinäyttelyn avulla saatamme nähdä välähdyksiä tulevaisuuden klassikoista?
Lapin yliopiston teollisen muotoilun koulutusohjelma on järjestänyt
Furniture Design Models -kurssia vuodesta 2018 lähtien. Vuosien aikana taiteiden tiedekunnassa on suunniteltu ja valmistettu opiskelijoiden toimesta noin 80 erilaista pienoismallia huonekaluista. Laaja kuratoitu näyttely kiinnostavimmista malleista on nyt esillä Lapin yliopiston Galleria Kopiossa.
Furniture Design Models -kurssilla opiskelijat aloittavat suunnitteluprosessin analysoimalla suomalaisia muotoilun klassikoita. Muun muassa Aino ja Alvar Aalto, Tapio Wirkkala, Yrjö Kukkapuro, Eero Saarinen, Ilmari Tapiovaara, Eero Aarnio sekä nuoremman sukupolven suunnittelijat Harri Koskinen, Maija Puoskari, Laura Väre ja Hanna Anonen ovat toimineet inspiraation lähteinä vuosien varrella.
Analyysit paljastavat yksityiskohtia huonekalujen rakenteesta, kohderyhmien mieltymyksistä, materiaalien käytöstä sekä tuotteen taustalla olevasta filosofiasta. Opiskelijat perehtyvät myös suunnittelijoihin ja heidän uraansa ymmärtääkseen syvällisemmin, mitkä seikat ovat vaikuttaneet huonekalujen suunnitteluun.
Analyysivaiheen pohjalta opiskelijat suunnittelevat uusia huonekalumalleja. He toteuttavat erilaisia hahmomalleja viimeistelläkseen suunnittelutyönsä. Sopivan mitoituksen, rakenteen ja suunnitteluratkaisun löydettyään he siirtyvät työstämään lopullista mallia. Tavoitteena on tehdä 1:6-kokoisista pienoishuonekaluista visuaalisesti mahdollisimman realistisia.
Kurssin tavoitteena on myös harjoitella käsityötaitoja, joten esimerkiksi laserleikkureita, CNC-koneita tai 3D-tulostimia ei kurssin aikana käytetä. Sen sijaan työpajoilla on testattu esimerkiksi vanerin taivutusta, muovausta sekä metallin hitsausta. Malleissa on käytetty pääasiassa puuta, muoveja ja metalleja. Opiskelijat ovat panostaneet kierrätysmateriaaleja hyödyntämällä kestävään kehitykseen.
Furniture Design Models -kurssille on vuosien varrella osallistunut Lapin yliopiston teollisen muotoilun koulutusohjelman opiskelijoiden ohella myös kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita. Kurssin ohjaavina opettajina toimivat Milla Johansson ja Anssi Korpela.
Lisätietoja:
Milla Johansson, milla.johansson(at)ulapland.fi
Instagram: @wedesign_yourproducts
Galleria Kellari
Anyhow
– All Mysterious Along the Salla Frontier
8.11.–24.11.2022
Avajaiset maanantaina 7.11.2022 klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.
Anyhow – All Mysterious Along the Salla Frontier -näyttely esittelee taiteiden tiedekunnan vaihtopiskelijoiden taideteoksia, jotka perustuvat 22.–26.8.2022 Sallassa järjestetyn kuvataiteen työpajan aikana tehtyihin havaintoihin ja tutkimuksiin. Työpajan teemaksi rakentui läntisen maailman itäreunan tarkastelu arktisessa pohjoisessa.
Näyttelyyn osallistuvat teoksillaan opiskelijat Emma Dumasdelage, Julia Figarska, Marja Grešak, Tseng Hsin-Yi, Chen Kuan Hui, Carola Kämmerling, Andrea Martinez Munoz, Tobias Meijer, Kotryna Sajevičiūtė ja Dóra Szentpéteri.
Kuvataiteen työpajan ohjaavina opettajina toimivat Michael Marnin Jacobs ja Tuija Hautala-Hirvioja.
Lisätietoja:
Michael Marnin Jacobs, michael.jacobs(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP