Otos Vilma Ohinmaan JouZenlaulu -näyttelyn teoksesta. Digikuvamanipulaatio, 2018.
Syyslukukauden alkamisen myötä myös näyttelytoiminta aktivoituu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa. Seija Ulkuniemi tuo kulttuuritalo Valsan muistoa kunnioittavia ristipistotöitä esille Seinä-galleriaan. Vilma Ohinmaan valokuvanäyttely Kilo- ja Lyhty-gallerioissa on tutkielma katseen ja kehon vuorovaikutuksesta. Kerttu Helena Sallinen pohtii Kajo-gallerian näyttelyssään piirtelyn ja piirtämisen eroavaisuutta osana pro gradu -tutkielmaansa. Galleria Kopiossa nähdään residenssivierailuaan Lapissa viettävän japanilaisen valokuvaajan Naoko Chiban tutkimustyötä ja taiteellista prosessia yhdistelevä näyttely. Näyttelyiden avajaisia vietetään keskiviikkona 5.9. klo 18–19.30. Lisäksi Hämärä-galleriassa avautuu 10. syyskuuta Lapin yliopiston avoimen yliopiston carborundum-kurssin taidegrafiikkaa esittelevä näyttely. Tervetuloa tutustumaan!
Galleria Seinä
Seija Ulkuniemi: Vessaviisautta Valsalta – Valsa in memoriam
6. – 27.9.2018
Avajaiset keskiviikkona 5.9.2018 klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Älä luota kehenkään -tekstin ovat kirjonneet Niko Romppainen, Amanda Väli-Korpi ja Marje Raatikainen. Kuva: Seija Ulkuniemi
Rovaniemellä Valtakatu 19:ssa sijainnut Onni J. Ermalan suunnittelema kulttuuritalo Valistustalo eli "Valsa" purettiin kesällä 2016. Sen hautausmaalle on rakennettu asuinkerrostalo.
Seija Ulkuniemi on suunnitellut Valsan muistoa kunnioittavan projektin. Hän keräsi vuosina 2012–14 Valsan – silloisen Tivolin – naistenvessoista lukuisia valistavia seinäkirjoituksia. Hän sommitteli ja piirsi nämä tekstit ristipistokirjaimin huoneentauluiksi pääosin sukuperintönä saamilleen kankaille.
Projekti tulee näkyväksi pikku hiljaa sitä mukaa, kun vapaaehtoisten osallistujien toteuttamat kirjailut valmistuvat. Ensimmäinen osa oli esillä Galleria Napassa vuoden 2017 lopulla sekä kesällä 2018 Sampo-keskuksen galleriassa, mistä se ostettiin Rovaniemen taidemuseon kokoelmiin.
Älä vähättele -tekstin ovat kirjonneet Juho Saranpää, Johanna Sipilä, Jaakko Vihanta,
Joonas Kinnunen, Niko Keränen, Emilia Tavi ja Pauliina Ylitapio. Kuva:
Seija Ulkuniemi.
Taiteiden tiedekunnan Seinä-galleriassa nähtävien teosten aikaa vaatineen ristipistokirjailun ovat toteuttaneet lähes yksinomaan Lapin yliopiston luokanopettajakoulutuksen opiskelijat. He opiskelivat kirjontaa käsityön peruskurssilla. Sanna Mommon ja Miia Hastin vetämällä kurssilla ohjaajina toimivat myös kasvatustieteiden tiedekunnan käsityökasvatuksen sivuaineopiskelijat.
Näyttelyvieras voi hiljentyä hetkeksi Valsan muistolle ja pysähtyä kirjomaan esillä olevan kankaan tekstiä
(”Säilyttäkää kulttuuriperintöä – pelastakaa Valsa! Todellakin!”) – esimerkiksi vain yhden kirjaimen verran.
Näyttelyn teokset ovat myytävänä. Teoksista voi tehdä tarjouksen (puh. 040 4844143). Tekijä lahjoittaa puolet summasta Naisten pankin toimintaan.
Lisätietoja:
Seija Ulkuniemi
+358 40 484 4143
seija.ulkuniemi(at)ulapland.fi
Galleria Hämärä
Taidegrafiikkaa avoimesta yliopistosta – siveltimen vedoin ja vedostaen
10. – 27.9.2018
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Mari Kakkonen:
Kaktuksia. 2018. Carborundum-grafiikka.
Lapin yliopiston avoimen yliopiston kesäkuussa järjestämällä carborundum-kurssilla syntynyttä taidegrafiikkaa on esillä Galleria Hämärässä 10. syyskuuta alkaen. Näyttelyssä nähdään teoksia yhteensä viideltätoista taiteilijalta. Vaikka tekniikka olikin useimmille uusi, lopputuloksena on ilmaisuvoimainen näyttely, jossa Rovaniemi näyttäytyy uusina ja yllättävinä tulkintoina.
Carborundum on tekniikkana maalauksellinen, ja se mahdollistaa yhtä lailla mustavalkoisen kuin värien kyllästämän työskentelyn. Näyttelyn tekijät ovat lähestyneet aihetta esittävien kuvien, abstraktin ilmaisun ja monenlaisten kokeellisten keinojen kautta. Tekijöille on yhteistä ennakkoluuloton henki, reipas seikkailumieli ja tinkimättömän päämäärätietoinen työskentely halutun tuloksen saavuttamiseksi.

Johanna Saarenpää:
Koinsyömä teltta. 2018. Carborundum-grafiikka.
Kuvantekijöinä kokeneen taiteilijaryhmän muodostavat Leila Alaraudanjoki, Arto Harju-Autti, Tuija Hautala-Hirvioja, Pertti Huhtala, Mari Kakkonen, Päivi Kallio, Arto Komulainen, Hilkka Liikkanen, Leila Lipiäinen, Miia Mattila, Helena Nissinen, Ella Ronkainen, Johanna Saarenpää, Tiina Ukkola ja Tuula Vanhatapio.
Carborundum-kurssin ohjaajana ja näyttelyn kuraattorina toimi Lapin yliopiston kuvataiteen professori Jaana Erkkilä-Hill.
Lisätietoja:
Kuvataiteen professori Jaana Erkkilä-Hill, jaana.erkkila-hill(at)ulapland.fi
Galleriat Kilo ja Lyhty
Vilma Ohinmaa: JouZenlaulu
6. – 27.9.2018
Avajaiset keskiviikkona 5.9.2018 klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Vilma Ohinmaa: JouZen. 2018. Digikuvamanipulaatio.
JouZenlaulu on tutkielma katseen ja kehon vuorovaikutuksesta – siitä, kuinka yhteisön katseet sirpaloivat yksilön. Siinä missä oma mieli hakee yhtä selvää identiteettiä, ympäristön tuhannet katseet vääristävät tämän kuvan ja tulevat ihon alle.
Paljastus, herkkyys, nähdyksi tuleminen, riepottelu ja ristiriitaiset mielikuvat kiskovat kukin omiin suuntiinsa. Yhdenmukainen, selvä minä on utopiaa. ”JouZen” keskustelee estoitta oman kokemuksen kanssa ja näyttää sen, mitä muiden katseet eivät tavoita.
Vilma Ohinmaa on toteuttanut näyttelyn osana valokuvauksen sivuaineen lopputyötä sekä kuvataiteen työpajaopintoja.
Lisätietoja:
Vilma Ohinmaa
vilma.ohinmaa(at)gmail.com
+358 45 625 5107
Galleria Kajo
Kerttu Helena Sallinen: Piirtelyä(kö?)
6. – 27.9.2018
Avajaiset keskiviikkona 5.9.2018 klo 18.00
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Juliste: Kerttu Helena Sallinen
Piirtelyä(kö?) -näyttely koostuu yhdestä kollaasiteoksesta, joka toimii taiteellisena osiona Sallisen pro gradu -tutkielmalle. Pro gradussa käsitellään sitä, eroaako piirtely piirtämisestä, ja jos eroaa, niin millä tavoin.
Sallinen on lähestynyt tätä kysymystä teoksessaan tekemällä tutkimukseen osallistuneiden henkilöiden itsensä piirtelyiksi määrittelemästä kuvamateriaalista yhden teoksen. Muuttuuko piirtely taiteeksi riippuen kontekstista ja esillepanosta?
Lisätietoja:
Kerttu Helena Sallinen
wordpress.com/pages/kerttusallinen
sallinenkerttu(at)gmail.com
+358 40 076 8242
Galleria Kopio
Naoko Chiba: Northern lights
6. – 27.9.2018
Avajaiset keskiviikkona 5.9.2018 klo 18.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Naoko Chiba:
A hut of the ship, by the former Minmaya village Yoroijima. 2016. Neulanreikävedos, 1150 x 1440 cm.
Valokuvaaja Naoko Chiba (s. 1972) on kotoisin Tōhokusta, Iwatesta eli Japanin pääsaaren Honshun pohjoisosasta. Hän on opiskellut taidetta ja taidekasvatusta Iwaten yliopistossa sekä Nykytaiteen Instituutissa Gunmassa.
Chiballe on tärkeää kuvata maaseudun vanhaa kulttuuria, jota uhkaa katoaminen yhteiskunnan modernisaation myötä. Samoin hän tarkastelee luonnonuskontoja, joiden merkkejä on säilynyt muinaisista ajoista saakka niin Tōhokussa kuin meillä Suomen Lapissakin.
– Tarinoillani haluaisin myös yrittää lujittaa luottamusta ihmisen ja luonnon välillä, toteaa Naoko Chiba.

Naoko Chiba:
The stone said. Syanotypia Kurotani -japaninpaperille, 55,5 × 55.5 cm.
Chiba on myös dokumentoinut noin 20 vuoden ajan sukunsa rappeutuvaa maatilaa Japanissa, mihin liittyvä kuvasarja
My fathers house on ollut elokuun esillä Oulussa Pohjoisessa valokuvagalleriassa.
Galleria Kopiossa esillä olevat valokuvat esittelevät Chiban residenssivierailuun liittyvää tutkimusta ja taiteellista prosessia Itä-Lapissa kuluneen loppukesän aikana. Hän on tehnyt huomioita alueen paikallisidentiteetistä, vanhoista työkaluista ja -tavoista sekä vanhan saamelaisen kulttuurin vielä jäljellä olevista merkeistä mm. Muteniassa, Vuotsossa, Simojärvellä ja Posiolla. Valokuvat ovat hopeagelatiinivedoksia sekä neulanreikätekniikalla tehtyjä pitkän valotusajan edellyttäviä vedoksia.
Chiban taiteilijaresidenssin Suomessa mahdollistavat Sisältötoimisto Waria, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Taiteen ja kulttuurin opetuksen yksikkö sekä seuraavat japanilaiset tukijat: Nomura Foundation, Pola Art Foundation, Asahi Shinbun Foundation ja Scandinavia Japan Sasakawa Foundation.
Lisätietoja:
Kuvataiteen professori Jaana Erkkilä-Hill, jaana.erkkila-hill(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP