Taiteiden tiedekunnan uutiset
 
port_augusta_web.jpg
Kuva: Satu Miettinen

Näyttelyt: Naisia maailman laidalla

22.9.2017

USA:ssa ja Espoossa on esillä Lapin yliopiston taiteellisessa tutkimusprojektissa syntyneitä dokumentti-, taide- ja multimediateoksia. Projektissa tutkitaan taiteen tekemisen ja naisten voimautumisen välistä suhdetta ja siinä on mukana lähes sata naista kymmenestä eri maasta. Näyttelyn teokset ovat syntyneet vuosina 2016–2017.

Naisia maailman laidalla -näyttelyt kertovat neuvokkaista naisista, jotka elävät marginaalisuuden, maantieteellisen eristäytyneisyyden ja muuttoliikkeen mukanaan tuomien haasteiden keskellä. Teokset ovat syntyneet Etelä-Australian takamailla, Suomen Lapissa sekä Kuolan niemimaalla työpajoissa sekä taiteilijoiden omien taiteellisten prosessien tuloksena.

Moved by Nature -näyttely USA:ssa 21.9.–14.10.2017

Näyttelyssä Satu Miettinen, Taina Kontio ja Riikka Ikonen prosessoivat Kalevalan mytologioita ja suomalaisia kansantarinoita.

Taina Kontion upeassa My Riverness videosaagassa elävät Kontion äiti ja Kiiminki-joki. Kontion teoksissa vesi toimii suomalaisen mytologian kuvaajana. Hänen ainutlaatuinen videorunollinen tyylinsä rakentuu kerronnan ja videon yhdistelmälle. Lisätietoa löytyy täältä: https://tainakontio.com/2016/05/14/feminine-typography/

Riikka Ikonen esittää näyttelyssä valokuvaaja Annie Collingen kanssa suomalaisen metsän ja ihmisen vuorovaikutusta leikkien performanssilla, videolla, päällepuettavilla veistoksilla ja muotokuvauksella. Kunniapaikan kuvissa saavat Suomen vanhimmat asukkaat sammal, kivet ja sienet.

Satu Miettisen installaatio rakentuu digitaalisesti painetusta kankaasta, jonka kuva-aiheina toimivat Kemijoen sulavat vedet, Rovaniemen taivaan poutapilvet sekä elävät kasvit, joita teoksen eteen istuttavat ja tuovat opiskelijat ja näyttelyvieraat. Installaatio pohtii ristiriitaa ihmiskeskeisen ajattelun ja luonnon ekosysteemin välillä.

Lisätietoa löytyy täältä:

Naisia maailman laidalla näyttely Espoossa 6.9.–7.1.2018

Asuinpaikka vaikuttaa sekä taiteen tekemiseen että muuhun elämään. Välimatkat ovat pitkät ja työn löytäminen vaikeaa, mutta sosiaalinen media ja verkostoituminen auttavat arjessa. Monille syrjäseudulla asuminen on tietoinen valinta. Osa tasapainottelee lähtemisen ja jäämisen välillä.

Taiteen avulla syrjäseuduilla asuvat naiset voivat työstää ja sovittaa yhteen eri roolejaan taiteilijoina, tutkijoina, ystävinä, vaimoina ja äiteinä. Mestarin identiteetti syntyy käsillä tekemisen taidoista. Tekninen osaaminen, materiaalien hallinta ja yhteys paikalliseen kulttuuriin vahvistavat itsetuntemusta ja auttavat selviytymään muuttuvissa olosuhteissa.

Lisätietoa löytyy täältä:

Seuraava näyttely Australiassa

Hankkeen tuloksena on syntynyt useita kansainvälisiä näyttelyitä, joista seuraava järjestetään Australian Firvespace taiteilijaseuran kanssa huhtikuussa 2018 Port Prierissä Australiassa. Tässä näyttelyssä ovat mukana rovaniemeläiset taiteen tekijät Satu Miettinen, Maria Keskipoikela ja Birgitta Sassi.

Lisätietoa hankkeesta:
https://margintomargin.com/  
https://vimeo.com/margintomargin/videos  

professori Satu Miettinen
etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Puhelin 040-4844367

LY/Viestintä/OT