Taiteiden tiedekunnan uutiset
nyyssola_24paivaa_550.jpg

Pääkampuksen gallerioissa esillä piirroksia, sarjakuvaa, tutkivaa taidetta ja valokuvia

30.9.2016

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan pääkampuksen gallerioissa avautuu lokakuussa neljä uutta näyttelyä. Esillä on Anniina Mäen kuvien mahdollisuuksia tutkivia piirroksia, Sami Nyyssölän ja Anssi Vieruahon pakolaisuudesta kertovaa sarjakuvaa, Jyrki Siukosen tutkivaa taidetta neuvostomonumenteista sekä Johdanto taiteelliseen ajatteluun -kurssin oppilaiden tekemiä valokuvateoksia. Näyttelyiden avajaisia vietetään maanantaina 3.10. klo 18. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelytarjontaan!

 

Galleria Hämärä

Anniina Mäki:
Of this hybrid form
4.–20.10.2016
Avajaiset maanantaina 3.10. klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

maki_hybridform_web.jpg
Anniina Mäki: Of this hybrid form (yksityiskohta). 2016. Kuulakärkikynä syväpainopaperille. Kuva: Anniina Mäki

Of this hybrid form
-näyttely on Anniina mäen pro gradu -tutkielman taiteellinen osio. Tutkielmassa tarkastellaan kuvan mahdollisuuksia tuottaa tietoa ja argumentoida. Taiteellisen osion teosten kautta tutkimus kuvallistuu sekä tutkii kuvan keinoja kuvien itsensä kautta.

Näyttelyn nimi Of this hybrid form on samalla kaikkien teosten yhteinen nimi. Nimi viittaa siihen, että kuva on perustavanlaatuisesti visuaalinen, muttei kuitenkaan pelkästään sitä. Kuva on eräänlainen hybridi, jota voivat määrittää sanojen ja käsitteiden lisäksi myös muut kuin näkemiseen liittyvät aistihavainnot.

Teokset ovat kuulakärkikynäpiirroksia, joiden kuva-aiheet on ensin rakennettu kollaasien muotoon. Anniina Mäki on Turusta kotoisin oleva 25-vuotias kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija ja kuvataiteilija.

Lisätietoja:
Anniina Mäki
anniinamaki(at)gmail.com


Galleria Kilo

Sami Nyyssölä ja Anssi Vieruaho:
24 Päivää -sarjakuvan näyttely
4.–20.10.2016

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

nyyssola_24paivaa_web.jpg
Vedos 24 Päivää -sarjakuvan sivusta. Digitaalinen masterointi, muste ja huopakynä. Kuva: Sami Nyyssölä ja Anssi Vieruaho

Sami Nyyssölä ja Antti Vieruaho kokosivat haastattelemalla irakilaisten turvapaikanhakijoiden tarinoista 24 päivän mittaisen pakomatkan Suomeen. Heidän tapaamiensa pakolaisten tarinat olivat uskomattomia. Hajonneita perheitä, kariutuneita uria, tuhatvuotisten tapahtumaketjujen viimeisiä käänteitä, elämää, kuolemaa, toivoa, epätoivoa, ja silti rakkautta ja jopa huumoria pimeyden ja epäluulon keskellä. Nämä jos mitkä ovat kuulemisen arvoisia ja merkittäviä kertomuksia aikamme maailmasta.

Median keskustelu aiheesta on ollut hyvin latautunutta: puhutaan ilmiöistä, vyöryvistä massoista ja kulttuurien vääjäämättömistä muutoksista. Sen sijaan, että yrittäisi summata maailmanlaajuisia tapahtumia yhteen lausuntoon tai artikkeliin, tekijät halusivat antaa yksilön kokemuksille kokonaisen kirjan verran tilaa. Pakolaisuuden aran luonteen vuoksi sarjakuvassa ei käytetä oikeita tapahtumapaikkoja tai ihmisten nimiä, vaan kuullut tarinat kerrotaan tarinana eteenpäin.

Sami Nyyssölä on 27-vuotias kempeleläinen graafinen suunnittelija ja sarjakuvataiteilija. Hän valmistui Lapin yliopistosta graafiseksi suunnittelijaksi. Hän ja haluaa kuulla ja kertoa kaikki tarinat.

Anssi Vieruaho on 34-vuotias oululainen visuaalisen suunnittelun opiskelija, joka toimii opiskelujensa ohessa myös freelancerina. 24 päivää on Oulun sarjakuvaskenessä pitkään vaikuttaneen Vieruahon ensimmäinen sarjakuva-albumi.

24 Päivää -sarjakuva julkaistaan Oulun Sarjakuvafestivaaleilla 3.11. - 6.11.2016

Lisätietoja:
Sami Nyyssölä, +358 44 217 7610, sami.nyyssola(at)gmail.com
Anssi Vieruaho, +358 50 492 2697, anssivieruaho(at)gmail.com


Galleria Kopio

Jyrki Siukonen:
Muistomerkin muisto
4.–20.10.2016
Avajaiset maanantaina 3.10. klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

siukonen_muistomerkki_web.jpg
Vera Muhinan veistoksen Työläinen ja kolhoosinainen kokoaminen Moskovassa alkuvuonna 1937.

Venäjän vallankumous syksyllä 1917 realisoi yhteiskunnallisen mullistuksen ohessa Leninin ajatuksen monumenttipropagandasta. Sen pohjalta syntyi kaksi poikkeuksellisen kunnianhimoista taideteosta, Vladimir Tatlinin Luonnos Kolmannen internationaalin muistomerkiksi (1920) ja Vera Muhinan Työläinen ja kolhoosinainen (1937).

Näyttelyssään kuvataiteilija ja tutkija Jyrki Siukonen pohtii näiden muodoltaan erilaisten muistomerkkien historiaa ja kysyy taiteilijoiden suhdetta hankkeet rahoittaneeseen poliittiseen valtaan, joka kääntyi proletariaatin diktatuurista pian Stalinin diktatuuriksi.

Näyttely pohjautuu Siukosen tutkimukseen Kaksi Tornia. Kuvanveisto ja politiikka sosialistisen rakentamisen aikakaudella, joka ilmestyy lokakuussa 2016 Kuvataideakatemian julkaisuna.

Jyrki Siukonen on kuvataiteilija ja tutkija. Hän on työskennellyt Kuvataideakatemian professorina ja Lapin yliopiston lehtorina. Siukonen on pitänyt kymmenittäin näyttelyitä ulkomailla ja Suomessa sekä julkaissut lukuisia teoksia kuvataiteen ja historian eri aloilta.

Lisätietoja:
Jyrki Siukonen
jyrki.siukonen(at)ulapland.fi


Galleria Seinä

Johdanto taiteelliseen ajatteluun
4.–20.10.2016
Avajaiset maanantaina 3.10. klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

johdanto_taiteelliseen_web.jpg
Kuva: Kilian Hänninen

Seinä-galleriassa on esillä Lapin yliopiston valokuvauksen opettajan Michael Jacobsin vetämän Johdatus taiteelliseen ajatteluun -kurssin oppilastöitä. Johdatus taiteelliseen ajatteluun on taiteen ja ilmaisun peruskurssi, jossa opiskelijat tekevät yhteistyötä projektien parissa eri taide- ja muotoilualojen edustajien kanssa.

Kurssin tavoitteena on opettaa taiteellisen ilmaisun teoreettisia sisältöjä toiminnallisten työtapojen kautta. Kurssilla opiskelijat käyttivät keskeisenä työvälineenään kännykkäkameraa ja lähtökohtanaan mottoa ”If it’s ’bad’, make it big!”.

Näyttelyssä ovat valokuvateoksillaan mukana opiskelijat Riikka Hartikainen, Kilian Hänninen, Susanna Lehtonen, Erkka Lehtoranta, Eveliina Lintula, Jolanda Magga, Roosa Malinen, Sara Marjakangas, Anselmi Moisander, Anna-Mari Muurikainen, Elsa Mäkelä ja Joni Ruotanen.

Lisätietoja:
Michael Jacobs
michael.jacobs(at)ulapland.fi

 

Tiedote / LaY / Viestintä / LP