Taiteiden tiedekunnan uutiset
 
Agra_web.jpg
Pirjo Puurunen: Agra

Pirjo Puurunen taiteiden tiedekunnan tammikuun taiteilijana Galleria Lovisassa

5.1.2022

Tammikuussa Galleria Lovisassa nähdään valokuvauksen yliopisto-opettaja Pirjo Puurusen valokuvanäyttely. Puurusen kuvakokonaisuus tarkastelee puiden läsnäoloa ihmisten hallinnoimassa ympäristössä. Tai ihmisten läsnäoloa puiden ympäristössä, sillä lähes jokaisesta kuvasarjasta löytyy myös ihmisten jälkiä, vaikka he eivät olekaan läsnä kuvissa. Kuvat Puurunen on ottanut vuosien varrella kolmella mantereella – Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa. Näyttely on esillä 10.–28. tammikuuta välisen ajan kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevan gallerian seinillä. Tervetuloa tutustumaan!

Maailmassa arvioidaan olevan 3,04 biljoonaa (biljoona = tuhat miljardia) puuta, mikä on henkilöä kohden noin 244 puuta (lähde: the Crowther Lab). Tässä näyttelyssä on valokuvia kuitenkin vain muutamasta yksilöstä tai niiden yksityiskohdista.

Jotkut kuvien puista on istutettu huolellisesti suunniteltuihin puutarhoihin, missä niiden on tarkoitettu muodostavan tiloja – rauhallisia ympäristöjä, missä ollaan suojassa suurkaupunkien hälinältä. Sellaisissa paikoissa kuin Agra, New Delhi ja Berliini.

Jotkut taas ovat versonneet oma-aloitteisesti toisten kaltaistensa joukkoon. Ilman näitä erimuotoisten ja -lajisten puiden muodostamaa verkostoa, rakennettu ympäristö olisi hyvin paljas, sillä nekin muodostavat tiloja – joutomaille, katujen varsille tai kaupunkien laitamille – kuten tien varrelle Kapkaupungin ja Worcesterin välillä ja Luxorissa olevan kadun vierelle.

Puihin saattaa liittyä myös näkymättömiä ominaisuuksia, kuten ihmisten henkilökohtaisia muistoja. Myös Puuruselle hänen kuviensa puut ovat osa hänen kulkemaansa matkaa.


Taiteiden tiedekunnan
Tammikuun taiteilija Galleria Lovisassa
Pirjo Puurunen:
Näe puu metsältä
10.–28.1.2022

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe 7.30–20, la 8–15

Lisätietoja:
Pirjo Puurunen
pirjo.puurunen(at)ulapland.fi


Lisätietoja Galleria Lovisasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia sekä satunnaisia yhteisnäyttelyitä. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.


LY / TTK / LP