Taiteiden tiedekunnan uutiset
svetlananuno_550px.jpg
Kuva Svetlana Usenyuk-Kravchukin ja Nuno Escudeiron teoksesta Nomadisen naisen jokapäiväinen maailma (2013-2017). Piirroksen tekijät A. Belyaeva, R. Gelmutdinov, I. Polyanskikh, N. Garin ja S. Usenyuk. Videoista ja julisteista koostuva teoskokonaisuus liittyy tutkimusprojektiin Jamalin niemimaalla Venäjällä. Tutkimuksessa tarkasteltiin elämää arktisissa ääriolosuhteissa sekä ihmisen ja luonnon suhdetta.

Relate North -näyttelykokonaisuus avautuu Lapin yliopiston pääkampuksen gallerioissa

9.11.2017

Taidetta, muotoilua ja taiteellista tutkimusta yhdistävään Relate North – Art and Design for Education and Sustainability 2017 -näyttelykokonaisuuteen osallistuu arktisten alueiden taiteilijoita Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Islannista, Skotlannista, Alaskasta, Venäjältä ja Komin tasavallasta. Taiteilijat hakevat taiteen ja taiteellisen tutkimuksen keinoin vastauksia kasvatuksen ja kestävän kehityksen ajankohtaisiin kysymyksiin arktisella alueella. Näyttelykokonaisuuden avajaisia vietetään taiteiden tiedekunnan F-talon Agoralla lauantaina 11.11. klo 16. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Näyttelykokonaisuus tarjoilee näkymiä moninaisiin taiteellisiin strategioihin ja menetelmiin sekä niihin liittyviin pedagogisiin ja tutkimuksellisiin tavoitteisiin. Esillä olevissa teoksissa taiteilijat, taiteilija-opettajat ja taiteilija-tutkijat vastaavat haasteisiin, joita muuttuvaan arktiseen liittyy. Muun muassa ympäristökysymykset, teollisuuden ja turismin kasvu sekä maahanmuutto ovat produktioiden taustalla ja aihepiirinä.

Esillä on erilaisia temaattisia osakokonaisuuksia. Kopio-galleriassa nähdään teoksia, jotka perustuvat Taidevaihde -hankkeen taidetyöpajojen dokumentointiin ja uudelleen esittämiseen taiteen keinoin. Pohjoinen kulkija -osakokonaisuus koostuu puolestaan soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen maisteriohjelman opiskelijoiden teoksista, jotka he ovat toteuttaneet osana Kuusamossa järjestettyä vaellustaidetyöpajaa.

Näyttelykokonaisuus sisältää videoteoksia, installaatioita, valokuvateoksia, veistoksia sekä perinteisiä materiaaleja ja käsityömenetelmiä hyödyntäviä produktioita. Näyttelyn avajaisissa julkaistaan myös näyttelykatalogi. Lisäksi avajaisissa päästään kokemaan kansainvälisen taideopiskelijaryhmän interventio Arctic Encounter.


rain_web.jpg
Kajsa G. Eriksson ja Fredric Gunve: REGN/RAIN/SADE. Käynnissä oleva REGN/RAIN/SADE -projekti on kertomus kuvitteellisesta ympäristökatastrofista, jossa sade ei ikinä lopu. Projekti koostuu taiteellisesta tutkimuksesta ja sisältää performansseja, työpajoja, lukupiirejä, arkiston sekä taiteilijakirjan.


ruth_beer_web.jpg
Ruth Beer: Still-kuva videoteoksesta Foreshore, 2017 (2min). Foreshore tarkoittaa rantaa, joka on korkean ja matalan rantaveden välissä. Se on ikään kuin maa-alueen ja veden välinen neuvottelutila ja keskinäinen vyöhyke. Beerin videoteos sisältää Kanadan länsirannikolla tallennettua kuvaa ja ääntä. Teoksen videokerronta on lomittaista ja kerroksellista heijastaen vastakkainasettelua sekä syrjäisen sijainnin paikan tuntua. Alueen luonto on kaunista, mutta siihen liittyy historia, jossa alkuperäiskansan ja valtaväestön valtasuhteet ovat vuorotelleet.


Relate North - Art and Design for Education and Sustainability 2017
Galleriat Seinä, Hämärä, Kilo, Lyhty, Kajo, Kopio ja Lovisa 13. – 30.11.2017
Avajaiset Lauantaina 11.11. klo 16 F-talon Agoralla, tervetuloa!

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat ja taiteilijaryhmät:
Catherine Albrant, Lidia Popova ja Ekaterina Kulikova (Venäjä, Komin tasavalta)
ART GEAR Project (Suomi)
Julia Barton (Skotlanti)
Ruth Beer (Kanada)
Glen Coutts (Skotlanti)
Liz Crichton (Skotlanti)
Herminia Din (Alaska, Yhdysvallat)
Vladimir Durnev (Venäjä, Komin tasavalta)
Kajsa G. Eriksson ja Fredric Gunve (Ruotsi)
Maria Gostyaeva, Denis Kukanov, Yulia Konkova ja Alexandra Raeva (Venäjä)
Mette Gårdvik, Karin Stoll ja Wenche Sørmo (Norja)
Timo Jokela (Suomi)
Ásthildur Jónsdóttir (Islanti)
Salla-Mari Koistinen ja Juho Yliniemi (Suomi)
Korinna Korstöm-Magga (Suomi)
Annamari Manninen, Elina Härkönen sekä
Arctic Art and Design -maisteriohjelman opiskelijat (Suomi)
Diarmuid McAuliffe (Skotlanti)
Jari Rinne (Suomi)
Vivian Ross-Smith (Skotlanti)
SOLU art students (Suomi)
Svetlana Usenyuk-Kravchuk (Venäjä) ja Nuno Escudeiro (Portugali)
Ryo Yamada opiskelijoineen
Sapporo City Universityn muotoilun tiedekunnasta (Japani)

Näyttelyn kuraattorina toimii ympäristöpoliittisen ja -aktivistisen nykytaiteen asiantuntija Maria Huhmarniemi taiteiden tiedekunnasta.

Lisätietoja:
Maria Huhmarniemi, maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi


LY / Viestintä / LP