• Weboodi

muuritarinoita_ulkuniemi.jpg

Seija Ulkuniemen Mauergeschichten (Muuritarinoita) näyttelyn avajaiset Saksassa

28.8.2019

Lapin yliopiston KTK:n kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtori Seija Ulkuniemen näyttely Mauergeschichten (Muuritarinoita) avataan perjantaina 30.8. Saksan Bochumissa. Näyttely on entisen olutpanimon Schlegel-Hausin galleriassa.

Berliinin muurin murtumisesta on tänä vuonna kulunut kolmekymmentä vuotta. Ulkuniemi keräsi vuonna 2014 Berliinin muurin muistoalueella (Gedänkstätte Berliner Mauer) kohtaamiensa miesten tarinoita elämän erilaisista muureista. Hän kuvasi miehiä näiden valitsemassa kohdassa muuria. Näyttely koostuu kunkin osallistujan kuvasta ja kuviin yhdistetyistä teksteistä, jotka ovat Ulkuniemen tulkintoja osallistujien tarinoista.

Yli kolmekymmentä tarinaa sisältävät niin sosiaalisia, psykologisia, fyysisiä kuin poliittis-ideologisia ja taloudellisia muureja. Muurin saattoi synnyttää monenlainen erilaisuus: kulttuurinen, kielellinen, rodullinen, seksuaalinen tai uskonnollinen. Kokemus kiusatuksi tulemisesta, erilaiset pelot ja emotionaaliset kynnykset aiheuttivat muureja. Myös läheisten menetykset ja kokemukset hylätyksi tulemisesta, masennus ja oma ego koettiin muureja rakentaneina tekijöinä. Jopa ulkonäkö oli aiheuttanut ennakkoluuloja. Useimmiten muurien murtumiseen oli vaikuttunut vähintään yksi ihminen, joka oli osoittanut osallistujalle rakkautta tai jota hän itse oli rakastanut. Tämä ihminen oli tukenut ja kannustanut; joskus taas osallistuja oli juuri tämän lähimmäisen vuoksi löytänyt voimia ylittää ylitse pääsemättömältä vaikuttanut muuri.

Kiitokset tuesta:

Taiteen keskustoimikunta, Lapin yliopisto, Urbana Kunst, Stadt Bochum & Logos Gruppe.

22_MG_9374_TAIKE.jpg

7_MG_9119_taike.jpg