Taiteiden tiedekunnan uutiset
shifting_grounds_01_550x367.png
Timo Jokela: At the River – Stepping in the Flow. Installaatio ja video, 2024. Teos esittelee kullankaivuun vaikutuksia Yukon-joella Kanadassa ja Ounasjoella Suomessa. Kuva: Timo Jokela.

Shifting Ground – Muuttuva maa Rovaniemen taidemuseossa

9.2.2024

Rovaniemen taidemuseossa helmikuun alussa avattu Shifting Ground – Muuttuva maa -näyttely käsittelee arktisen alueen ja yhteisöjen muutosta. Näyttely on esillä 19.5. saakka.

Näyttelyn keskeinen taustavoima on viisivuotinen SSHRC:n (Social Science and Humanities Research Council of Canada) tuella toteutettu monitieteinen ja kokeellinen taide- ja tutkimusprojekti Shifting Ground: Mapping Energy, Geography and Communities in the North. Professori Ruth Beer Emily Carrin taide- ja muotoiluyliopistosta Vancouverista on toiminut hankkeen johtajana ja päätutkijana (PI). Lapin yliopiston osalta hankkeesta on vastannut professori Timo Jokela (Co-I).

shifting_grounds_02_550x367.png
Antti Stöckell esittelee installaatiotaan Drowning land – Hukkuva maa. Kuva: Mirja Hiltunen.


– Hanke suunniteltiin herättämään uutta ajattelua ja toimintaa resurssien hyödyntämisen, ilmastonmuutoksen ja sosioympäristöllisen sopeutumisen ympärillä. Tutkimalla näitä teemoja nykytaiteen linssin kautta hanke pyrkii yhdistämään paikallista resilienssiä globaaleihin huolenaiheisiin. Teema ja toiminta nivoutuu kiinteästi koordinoimani Arktisen yliopiston Arctic Sustainable Arts and Design (ASAD) -verkoston yhteistyöhön, mutta se on tarjonnut myös minulle itselleni tärkeän mahdollisuuden tarkastella taiteessani Kanadan Yukonin-alueen ja oman kotiseutuni Ounasjokivarren yhteneväisiä muutoksia, Jokela kertoo.

Näyttelyssä ovat mukana Shifting Ground -hankkeen taiteilijoista Timo Jokelan ja Ruth Beerin lisäksi Maureen Gruben, Tsema Igharas, Lindsay Mclntyre ja Jeneen Frei Njootli Kanadasta. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Lapin taiteilijaseuran kanssa. Seuran jäsenille oli näyttelyyn avoin taiteilijahaku. Lapin yliopistossa toimivista taiteilijoista näyttelyyn valittiin Lola Cervant, Maria Huhmarniemi, Mari Mäkiranta, Marjo Pernu, Simi Ruotsalainen & Johanna Ruotsalainen, Antti Stöckell ja Seija Ulkuniemi. Heiltä näyttelyssä on esillä valokuva-, video- ja tekstiilitaidetta sekä installaatioita. Lisäksi Tommi Yläjoki ja Maria Huhmarniemi esittivät avajaisissa performanssin, joka käsittelee kaivoshankkeita ylikuluttamisen aikakaudella.

Näyttelyn kuraattoreja ovat Ruth Beer Emily Carrin yliopistosta ja Ulla Viitanen Rovaniemen taidemuseosta. Kuraattorit luonnehtivat, että näyttelyssä luodaan taiteen avulla reitti ilmastonmuutoksen ja lisääntyvien ääriolosuhteiden keskiössä yhteisten kokemusten ja tunteiden havaitsemiseen, esittämiseen ja tutkimiseen.

– Taide tekee näkyväksi tarinoita, jotka on kirjoitettu maan pintaan ja syvälle sen alle. Teoksissa nousee esiin pohjoisten alueiden ilmastonmuutokseen, luonnonvarojen hyödyntämiseen, muuttuvaan ympäristöön ja tulevaisuuden haasteisiin liittyviä ilmiöitä, kuraattorit kertovat.

shifting_grounds_03_550x367.png
Maria Huhmarniemi Hannukainen mining plan -teossarjansa edessä, 2023. Työ ottaa kantaa Hannukaisen kaivossuunnitelmaan kansallispuistomaisemissa: keskiyön auringon, kynttiläkuusten, hillojen ja sienten maisemissa. Suojelun ja vaaran symbolit kehystävät kuvallisia teemoja, jotka on perinteisesti nähty kirjontakuvioina. Kuva: Mirja Hiltunen. 
 

Näyttelyn rahoittajia ovat Kanadan suurlähetystö, the Social Sciences and Humanities Research Council of Canada, Museovirasto Rovaniemen taidemuseolle myöntämällä tuella ja Koneen säätiö Lapin taiteilijaseuralle annetulla rahoituksella.

Näyttelyn kaikki taiteilijat ovat: Ruth Beer, Lola Cervant, Maureen Gruben, Maria Huhmarniemi, Tsema Igharas, Timo Jokela, Eemil Karila, Miia Kettunen, Elina Länsman, Lindsay Mclntyre, Mari Mäkiranta, Jeneen Frei Njootli, Marjo Pernu, Marjo Pitko, Simi Ruotsalainen & Johanna Ruotsalainen, Antti Stöckell ja Seija Ulkuniemi.


Lisätietoja:
Professori Timo Jokela, timo.jokela(at)ulapland.fi