Taiteiden tiedekunnan uutiset
 
hannakeynas_web550px.jpg
Kuva: Hanna Keynäs

Syyskauden ensimmäiset näyttelyt taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa

14.8.2017

Taiteiden tiedekunnan syksyn näyttelykausi pyörähtää käyntiin kolmella näyttelyllä Arktikum-talon Valo- ja Katve-gallerioissa. Nähtäville tulee Kettuki ry:n Vuoden taiteilijan Hanna Keynäksen värien aistikkuutta ja muotojen voimaa tarjoilevia maalauksia, viiden naisen muodostaman Juurakko-työryhmän valokuvia ja tarinoita elävästä elämästä sekä Lauri Pitkäsen nukketaidetta ja luontokuvausta yhdistelevä kansanperinteestä ammentava näyttely. Avajaisia vietetään keskiviikkona 16.8. klo 18, lämpimästi tervetuloa mukaan!


Galleria Valo

Hanna Keynäs:
Säteitä
17.8. – 10.9.2017
Avajaiset keskiviikkona 16.8.2017 klo 18. Tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ma–su klo 10–18,
1.9. alkaen ti–su 10–18, ma suljettu.
Vapaa pääsy.

Hanna Keynäs on kuvataiteilija, jonka teokset ovat kiinnostava yhdistelmä suoraan aisteihin vetoavaa kolorismia ja esineiden kautta avautuvaa käsitteellistä maailmaa. Keynäksen visuaalisen kielen voima puhuttelee sekä hienostuneella värien käytöllä että esineisiin ladatuilla moniselitteisillä merkityksillä. Katsoessaan maalauksia voi tuntea värin puhuvan ja muodon liikuttavan ajatuksia sanojen tuolla puolen.

Hanna Keynäksen maljoista ja kulhoista, keppuleista, on tullut jo käsite. Hänellä on vähintään yksi keppuli aina mukana – välillä iso kassillinen keppuleita. Keppulit ovat Keynäkselle myös yksi keskeisistä maalausten aiheista. Keppuli on esine, joka symboloi kohtua. Se on myös Keynäksen talismaani, performatiivinen esine, jonka alkuperäinen käyttöarvo on läsnä vain symbolisella tasolla.

Keynäs on voimakkaasti kiinnostunut naiseuden ruumiillisuudesta. Hänet on helppo liittää nykytaiteessa vahvana näkyvään naiseutta ja naiseuttaan reflektoivien kuvataiteilijoiden joukkoon. Kehollisuus on maalausten tärkein teema, ja sen kautta myös keppuliaiheisista maalauksista on helppo lukea kohtusymboliikkaa.

Keynäs valittiin Kettukin Vuoden 2017 taiteilijaksi. Kettuki ry nimittää vuosittain Kettukin Vuoden taiteilijan avoimen hakumenettelyn kautta. Keynäksen valitsi Vuoden taiteilijaksi ehdokkaiden joukosta Lapin yliopiston kuvataiteen professori Jaana Erkkilä-Hill, joka toimii myös Valo-galleriassa järjestettävän näyttelyn kuraattorina. Kettukin Vuoden taiteilijoita on valittu vuodesta 2004 lähtien.

Vuonna 2002 perustettu Kettuki ry toimii erityistaidetoiminnan kentän edunvalvojana ja erityistaidetoiminnan alan valtakunnallisena asiantuntijaverkostona. Kettuki edustaa kaikkia erityistä tukea tarvitsevia taiteen tekijöitä Suomessa päämääränään yhdenvertainen taide. Erityistaidetoiminnan alaan kuuluu kehitysvammaisten, autismin kirjon henkilöiden sekä laaja-alaisia oppimishäiriöitä omaavien henkilöiden taidetoiminta. Kansainvälisesti erityistaide lukeutuu outsider-taiteen kentälle.

Lisätietoja:
Kuvataiteen professori Jaana Erkkilä-Hill
jaana.erkkila-hill@ulapland.fi


Galleria Katve I

Työryhmä Juurakko:
Elämän langoilla
17.8. – 10.9.2017
Avajaiset keskiviikkona 16.8.2017 klo 18. Tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ma–su klo 10–18,
1.9. alkaen ti–su 10–18, ma suljettu.
Vapaa pääsy.

Juurakko_teoskuva_web.jpg
Kuva: Eija Kortetjärvi ja työryhmä.

Juurakko -työryhmän näyttely kokoaa valokuvia ja tarinoita elävästä elämästä, autiotaloista, tiloista ja paikoista. Juurakon naiset punovat elämän lankoja kertomuksiksi. Pienistä eletyistä hetkistä syntyy elämän kokoisia tarinoita. Ainutlaatuiset yhden ihmisen tarinat tulevat osaksi kollektiivisia jaettuja ikitarinoita. Näyttely kutsuu katsojaa tuomaan myös oman tarinansa näkyviin, kerrotuksi.

Työryhmä Juurakko työstää elämäntarinapohjaista produktiota, jonka osana näyttely toimii. Produktion esitykset liikkuvat tarinankerronnan ja naamioteatterin maisemissa. Juurakko -työryhmään kuuluvat taiteilijat Eija Kortetjärvi, Eeva Huuhtanen, Marianne Lukkarinen, Anne Nurmi ja Päivi Rautiainen.

Juurakko on oululaislähtöinen Lapistakin juuriaan ammentava työryhmä, jonka jäsenissä yhdistyy monenlainen tekijyys. Heissä on tällä hetkellä muun muassa äitiä, naista, ystävää, sisaruutta, puolisoa, maisemasuunnittelijaa, koulukuraattoria, eläinten luontaishoitajaa, taideopettajaa, taiteilijaa, valokuvaajaa, taideterapeuttia, draama- ja teatterityön asiantuntijaa, taideopiskelijaa, kirjastonhoitajaa, siskoa, lasta, vanhaa muoria, nuorta heitukkaa ja kaikkea mitä elämänlangat vielä punovatkaan.

Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi


Galleria Katve II

Lauri Pitkänen:
Metsänväkeä
17.8. – 10.9.2017
Avajaiset keskiviikkona 16.8.2017 klo 18. Tervetuloa!

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna: ma–su klo 10–18,
1.9. alkaen ti–su 10–18, ma suljettu.
Vapaa pääsy.

lauripitkanen_web.jpg
Lauri Pitkänen: Kuusiston katedraali. 2016. Valokuvaus ja nukketaide. Kuva: Lauri Pitkänen

Metsänväkeä on näyttely, jossa esillä ovat nukketaide, luontokuvaus ja kansanperinteestä inspiraationsa saanut projekti. Näyttelyn tekijä on Porvoosta kotoisin oleva, Rovaniemelle tiensä löytänyt kuvataidekasvatuksen opiskelija Lauri Pitkänen. Esillä olevat kuvat ja niissä esiintyvät nuket ovat syntyneet aikajanalla 2016 – 2017.

Galleriassa esillä oleva kuvasto edustaa suoraan tekijänsä hengen maisemaa ja useat metsäkuvista ovatkin otettu taiteilijan lapsuuden kasvuympäristössä. Talvisemmat kuvat sijoittuvat Kuusamoon ja Finnmarkiin. Näillä kuvilla tekijä pyrkii avaamaan niitä luonnossa kokemiaan tunnetiloja, joiden kuvaileminen sanoin olisi lähes mahdotonta. Sanomatonta hiljaista pyhyyttä talvisilla tuntureilla ja vehmaan kuusiston humisevassa katedraalissa.

Kuvissa esiintyvät hahmot ovat puusta ja kankaasta ja nahasta tehtyjä nukkeja. Osa kuvien tehtävästä on puhaltaa elottomiin nukkeihin henki ja saada heidät vaikuttamaan oikeilta, hengittäviltä olennoilta, joiden voisi kuvitella lymyilevän erämaassa.

Lisätietoja:
Lauri Pitkänen
lapitkan(at)ulapland.fi
+358 40 595 5571


LY / Viestintä / LP