Lasse Paldanius: yksityiskohta The Twice-Drowned Saint -kirjan kansikuvituksesta. 2022. Digitaalinen maalaus, Adobe Photoshop ja Wacom MobileStudio Pro. Fantasiakirjailija C. S. E. Cooneyn kauhufantasiaromaaniin tehtyjä kuvituksia esittelevä näyttely avautuu Galleria Kilossa.
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa avautuu seitsemän uutta näyttelyä osana 20.–26.3. järjestettävän Arctic Design Weekin ohjelmaa. Näyttelyiden avajaisia vietetään maanantaina 20. maaliskuuta klo 18–19.30. Lämpimästi tervetuloa!
Gallerioissa Seinä ja Hämärä avautuu taiteiden tiedekunnan muotoilualojen opiskelijoiden sekä alumnien osaamista paremman tulevaisuuden teemojen parissa esittelevä READ 2023 -näyttelykokonaisuus.
Galleria Kilossa nähdään Lasse Paldaniuksen tekemää kuvitustaidetta World Fantasy Award -palkitun fantasiakirjailija C. S. E. Cooneyn kauhufantasiaromaaniin. Galleria Lyhdyssä avautuu merestä ja vedenalaisesta elämästä inspiraationsa saanutta taidegrafiikkaa ja keramiikkaa esittelevä Siiri Korallin näyttely.
Galleria Kajoon tulee esille Sirja-Erika Virpikarin abstrahoituja aurinkoaiheisia akryyli- ja sekatekniikkamaalauksia. Galleria Kopiossa avautuu pukeutumista vähemmistöjen voimaannuttajana tarkasteleva Milja Rummukkaisen tekstiilitaidenäyttely.
Galleria Kellarissa nähdään taiteiden tiedekunnassa joulukuussa 2022 järjestettyyn SCIart-työpajaan osallistuneiden taiteilijoiden fysiikasta ja alkeishiukkasten maailmasta inspiraationsa saaneita teoksia. Lisäksi F- ja E-siipien välisessä yhdyskäytävässä avautuu valokuvauksen sivuaineopiskelijoiden portfolioita esittelevä näyttelykokonaisuus.
Näyttelyt ovat esillä 5. huhtikuuta asti.
Galleriat Seinä ja Hämärä
READ 2023
– Research, Art and Design
21.3.–5.4.2023
Avajaiset ma 20.3. klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.
READ 2023 -muotoilunäyttelyn visuaalisen ilmeen ovat suunnitelleet graafisen suunnittelun opiskelijat Ida Apilainen ja Oona Korkeala.
READ 2023 – Research, Art and Design -näyttely kokoaa yhteen Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan muotoilualojen opiskelijoiden sekä alumnien osaamista paremman tulevaisuuden teemojen parissa.
Näyttely järjestetään osana monialaista Arktinen muotoiluprojekti -opintojaksoa ja sen suunnittelee ja toteuttaa ryhmä taiteiden tiedekunnan muotoilualojen opiskelijoita. Näyttelytyöryhmän tavoitteena on esitellä tulevaisuuden rakennuspalikoita, pohjautuen Arctic Design Weekin tämän vuoden teemaan Better future with arctic smartness. Näytteilleasettajiksi on kutsuttu taiteiden tiedekunnan Vuoden arktisen muotoilun opiskelija -ehdokkaat sekä muotoilualojen alumneja.
READ 2023 -näyttely kutsuu kävijänsä tutustumaan erilaisiin muotoilu- ja tutkimusprosesseihin sekä pitkäikäisen ja innovatiivisen muotoilun äärelle Lapin yliopiston F-talon Hämärä ja Seinä -gallerioihin.
Lisätietoja:
Temi Chutima Thatsakunphanit
cthatsak(at)ulapland.fi, 040 150 8821
Galleria Kilo
Lasse Paldanius:
The Twice-Drowned Saint
– kuvituksia C. S. E. Cooneyn kauhufantasiaan
21.3.–5.4.2023
Avajaiset ma 20.3. klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Lasse Paldanius: kuvitus kirjan lukuun
II – Interior: The Celestial Corridor. 2022. Adobe Illustrator ja Wacom MobileStudio Pro.
Näyttely esittelee Lasse Paldaniuksen tekemää kuvitustaidetta World Fantasy Award -palkitun yhdysvaltalaisen fantasiakirjailija C. S. E. Cooneyn kauhufantasiaromaaniin.
Twice-Drowned Saint on mukaansatempaava ja persoonallinen yhdistelmä fantasiaa, mytologiaa, seikkailua, trilleriä sekä body horror -tyylistä kauhua, jossa enkelit esitetään perinteisistä siivekkään suojelijan rooleistaan poiketen niin kauniina kuin pelottavina lovecraftmaisina hirviöinä. Toisaalta teos on myös lämminhenkinen kuvaus perhesiteistä ja ihmissuhteiden tärkeydestä kaiken epävarmuuden keskellä. Kansainväliseen levikkiin julkaistun englanninkielisen romaanin julkaisijana toimii yhdysvaltalainen Mythic Delirium Books -kirjakustantamo.
Kirjan tarina sijoittuu tarunomaiseen Gelethelin kaupungiin, jota paholaismaiset, ihmisuhreja janoavat ja jo ammoisina aikoina jumalansa syöneet enkelit pitävät vallassaan. Toisinajattelevan enkeli Alizar Yksitoistasilmäisen salainen pyhimys Ishtu Q’Aleth pyrkii epätoivoisesti saamaan sairaat vanhempansa pois läpäisemättömän timantin muotoisen jäämuurin ympäröimästä kaupungista. Tilanne mutkistuu entisestään, kun kaupunkiin saapuu nuori nainen nimeltä Betony, josta tulee enkeli Alizarin uusi virallinen pyhimys. Naisten välille muodostuu kuitenkin odottamaton henkinen yhteys, joka saattaa olla avain niin pakoon kuin uuteen alkuun ja muutokseen.

Lasse Paldanius: kuvitus kirjan lukuun
XI – Reverse Angle: Wuki and the Razman. 2022. Adobe Illustrator ja Wacom MobileStudio Pro.
Näyttelyssä on esillä kirjan kansitaidetta sekä lukuihin tehtyjä mustavalkokuvituksia. Taiteilija on toteuttanut kuvitukset digitaalisesti maalaamalla ja piirtämällä tekemiensä lyijykynäluonnosten pohjalta.
– Pyrin kirjan kansitaidetta suunnitellessani kokoamaan tarinan avainhenkilöt sekä heidän kohtalonsa eri aikatasoilla unenomaisesti yhteen. Kirjan päähenkilöt Isthu ja Betony ovat henkisesti yhtä. Heidän välilleen muodostuu eräänlainen telepaattinen yhteys, aivan kuin he olisivat lopulta yksi ja sama henkilö. Halusin täten kuvittaa heidät ikään kuin saman ihmisen kahdeksi eri puoleksi enkeli Alizarin pyhimyksenä, Paldanius kertoo kuvitusprosessistaan.
– Vastaavasti kirjan lukuihin tekemilläni mustavalkokuvituksilla pyrin luomaan jännitettä Cooneyn rikkaaseen tarinankerrontaan tarjoamalla mystisiä välähdyksiä kertomuksen avainelementeistä ja kohtauksista. Halusin välttää liian ilmeistä kuvakerrontaa. Yhdistelemällä esittävää, abstraktia ja symbolista ilmaisua toivon tarjoavani lukijoille nautinnollisia visuaalisia arvoituksia, jotka heidän on mahdollista ratkaista lukemalla kiehtovaa tarinaa sivu sivulta eteenpäin, Paldanius kuvailee.
Lasse Paldanius (s. 1981) on Rovaniemellä asuva graafikko ja taiteiden tiedekunnan graafisen suunnittelun koulutusohjelman alumni. Aikaisemmin päivätyökseen freelancerina erilaisissa visuaalisen viestinnän asiantuntijatehtävissä työskennellyt Paldanius toimii nykyisin graafisen suunnittelun yliopisto-opettajana Lapin yliopistossa. Hän on työskennellyt myös taiteiden tiedekunnan näyttelytiedottajana vuodesta 2016 lähtien.
Lisätietoja:
Lasse Paldanius
lasse.paldanius(at)ulapland.fi, 044 928 4100
lassepaldanius.com
Instagram: @the_crosspunk_wanderer
Lisätietoa kirjasta:
mythicdelirium.com
Lisätietoa kirjailijasta:
csecooney.com
Galleria Lyhty
Siiri Koralli:
Merestä
– Keramiikkaa ja grafiikan vedoksia
21.3.–5.4.2023
Avajaiset ma 20.3. klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Siiri Koralli:
Onkalo. 2022. Keramiikka.
Siiri Korallin näyttelyssä on esillä grafiikan vedoksia ja keramiikkaa. Hänelle taiteellinen prosessi näyttäytyy hyvin intuitiivisena – sen aikana on mahdollista käsitellä ja purkaa tunteita ja ajatuksia kuten lapsuuden leikeissä.
– Suhteeni mereen on syntynyt näiden leikkien ja Jacques Cousteaun dokumenttien kautta. Vedenalainen elämä on aina kiehtonut minua, ja veden alla tunnen oloni rauhalliseksi ja turvalliseksi, Siiri Koralli kertoo.

Prosessikuva keramiikan pajalta keskeneräisestä teoksesta.
– Meri on välttämätön osa ekosysteemiämme ja pitää sisällään rikkaan ja kauniin todellisuuden, joka on edelleen liian tuntematon ja vieras. Toivon, että teokseni voivat herättää mielenkiintosi. Ehkä sinun on mahdollista luoda omaa tarinaasi niiden ympärille, hän jatkaa.
Näyttelyn yhteydessä on mahdollista lahjoittaa WWF:n merten suojelutyöhön haluamansa summan Mobile Payn kautta numerolla 24620. Kirjoita viestikenttään MERI, jolloin tuet WWF:n merten suojelutyötä. Jokaisesta myydystä teoksesta lahjoitan itse 10 %.
Lisätietoja:
Siiri Koralli
siirik.21(at)gmail.com, 045 601 2232
Galleria Kajo
Sirja-Erika Virpikari:
Auringon värit
21.3.–5.4.2023
Avajaiset ma 20.3. klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Sirja-Erika Virpikari:
Ensimmäinen aamu. 2022. Akryyli, 65 x 50 cm.
Galleria Kajossa on esillä akryyleillä ja sekatekniikalla toteutettuja, abstrahoituja maalauksia auringosta. Ilman aurinkoa ei ole valoa, elämää eikä värejä. Väreillä on keskeinen rooli Sirja-Erika Virpikarin maalauksissa, joissa värien harmonia ja kontrastit leikittelevät keskenään.
Töissään Sodankylästä kotoisin oleva Virpikari kuvaa auringon läsnäoloa ja merkitystä. Auringolla on monet kasvot ja se lymyilee jossain taustalla pimeimmän kaamoksenkin aikaan. Esillä olevat työt ovat syntyneet vuoden 2022 talvella kuvataidekasvatuksen opintoja suoritettaessa. Inspiraation lähteenä oli alkanut kaamosaika ja valon kaipuu.
Taiteellisessa työskentelyssään Virpikari on viime aikoina hivuttautunut abstraktiin suuntaan. Galleria Kajossa olevien maalausten esittävyys on paitsi tekijän intentiosta, myös tulkitsijan näkökulmasta riippuvainen.
Lisätietoja:
Sirja-Erika Virpikari
svirpika(at)ulapland.fi
Galleria Kopio
Milja Rummukainen:
”Vaatteet kertovat minusta”:
pukeutuminen vähemmistön voimaannuttajana
21.3.–5.4.2023
Avajaiset ma 20.3. klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Kuva: Milja Rummukainen
Näyttely on neljännen vuoden vaatetussuunnittelun opiskelijan Milja Rummukaisen pro gradu -tutkielman taiteellinen osuus. Rummukainen on tutkinut sitä, miten vaatetus ja asusteet voivat toimia vähemmistöä voimaannuttavana ja kenties yhdistävänäkin tekijänä, ja millaisia visuaalisia elementtejä siihen lesbouden kohdalla liittyy. Näyttelykokonaisuus koostuu tutkimustulosten visualisoinnista ja niiden taiteellisesta ilmaisusta.
Tutkimus toteutettiin kyselynä, johon vastasi 45 lesboksi identifioituvaa henkilöä. Vastauksissa nousi kirkkaimmin esille feminiinisyys, sukupuolirajojen rikkominen, ekologisuus ja ikääntyminen vapauttavana tekijänä. Näiden pohjalta Rummukainen on suunnitellut ja toteuttanut neljä esillä olevaa tekstiilitaidekokonaisuutta, jotka ilmentävät kutakin teemaa.
Lisätietoja:
Milja Rummukainen
mirummuk@ulapland.fi
Galleria Kellari
Näkymätön näkyväksi / [in]visible
– SCIart-työpajan satoa
21.3.–5.4.2023
Avajaiset ma 20.3. klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Kuvakaappaus Fangchen Dain animaatioteoksesta
The uncertainty principle in measuring D meson.
Fyysisessä maailmassamme on paljon mielenkiintoisia luonnonilmiöitä, joita emme voi nähdä omin silmin. Tämä voi johtua monesta syystä. Joidenkin ilmiöiden koko on liian pieni tai liian suuri jotta voisimme havainnoida niitä. Joskus ilmiöiden nopeus on liian suuri tai hidaskin, jolloin niitä on vaikea nähdä tai mitata. Toisinaan ilmiöt ovat vain jotenkin piilossa jossakin. Mutta me tiedämme niiden olemassaolon, koska ne on pystytty varmistamaan tieteellisin menetelmin, vaikka mittaamalla tai teoreettisesti.
Voimme vain arvailla kuinka paljon maailmassa on fantastisia luonnonilmiöitä odottamassa, että vain löytäisimme ne. Ne ovat olemassa myös meitä kaikkia varten. Tämän näyttelyn perusajatus on tehdä joistain näistä tieteellisistä tuloksista ja ilmiöistä näkyviksi sekä tuoda ne kaikkien koettaviksi ja nautittavaksi.
Tyylillisesti näyttely kuuluu maailmalla suosittuun SCIart-liikkeeseen. SCIart tai Science-art (tiede-taide) on taidesuuntaus, joka hyödyntää esimerkiksi tieteellisiä tutkimustuloksia, teoreettisia malleja tai joitain muita tieteeseen kuuluvia aiheita taiteen aiheina. SCIartin yksi tärkeä tehtävä onkin tuoda näitä tieteen informaatioita näkyväksi ja kaikkien nautittavaksi helposti lähestyttävällä tavalla.
Kaikki näyttelyn taiteilijat osallistuivat viime joulukuussa 2022 SCIart-työpajaan, joka järjestettiin taiteiden tiedekunnassa Lapin yliopistolla. Työpajassa inspiraatiota haettiin alkeishiukkasten fysiikan maailmasta. Mikroskooppisen maailman erilaiset hiukkaset, monine vuorovaikutusvoimineen ja ilmiöineen ovat fysikaalisen maailmankuvan perustekijöitä. Ilman niitä meillä ei voi olla fyysistä kehoa ja ympäristöä.
Usein ajatellaan, että on tarpeellista opiskella paljon tehdäkseen tiede-taidetta teoreettisesti vaativista aiheista. Tällä näyttelyllä halutaan osoittaa, että kaikki voivat jollain tasolla ymmärtää huipputieteen konsepteja, pitää hauskaa ja tehdä vieläpä taidetta aiheesta.
Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat Diptee Thapa, Fangchen Dai, Meri Hallikainen, Juho Lintinen, Ezgi Tanriverdi, Chang Chia-Chen, Zhou Xinlei ja Ismo Vuorela.
Lisätietoja:
Ismo Vuorela ivuorela(at)ulapland.fi
Yhdyskäytävä
Visuaalisen ilmaisun menetelmiä I -kurssin valokuvanäyttely:
X – Havaintoja ympäristöstä
21.3.–5.4.2023
Avajaiset ma 20.3. klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Joona Hiltunen:
Lammella. 2023. Hopeagelatiinivedos.
Valokuvanäyttely X – Havaintoja ympäristöstä kokoaa yhteen Visuaalisen ilmaisun menetelmiä I -kurssilla tehtyjä portfolioita. Portfoliot esittelevät valokuvauksen sivuaineen opiskelijoiden tutkimusmatkaa ympäristöön mustavalkoisen ja monokromaattisen valokuvauksen keinoin.
Kurssin ytimessä on ollut analoginen filmikamera- sekä pimiötyöskentely, jota ovat täydentäneet analogisten kuvien sävytys ja mustavalkoinen digitaalinen valokuvaus. Näitä menetelmiä hyödyntäen opiskelijat ovat koonneet portfoliot, jotka esittelevät heidän näkökulmiaan ja tulkintojaan ympäristön havainnointiin sekä kuvaamiseen.

Nico Salin:
Nimeämätön työ. 2023. Hopeagelatiinivedos.
X on ensimmäinen tuntematon muuttuja, ja näyttely käsittelee filmivalokuvaukseen liittyvää mysteerisyyttä. Analogisen ja kemiallisen prosessin kaikki vaiheet vaikuttavat lopputulokseen, usein arvaamattomillakin tavoilla.
X kuvastaa myös kurssin opiskelijoiden lukumäärää.
Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Joona Hiltunen, Elisa Hyväri, Jutta Jääskö, Ville Lahtinen, Neva Lipponen, Nico Salin, Susanna Saloranta, Venla Sillanpää, Linda Wendelius ja Vilma Vitikka
Visuaalisen ilmaisun menetelmiä I -kurssin opettajana toimi valokuvauksen yliopisto-opettaja Anu Jormalainen.
Lisätietoja:
Anu Jormalainen, anu.jormalainen(at)ulapland.fi, 040 185 6903
LY / TTK / LP