Taiteiden tiedekunnan uutiset
kate-suopajarvi_web.jpg
Kate Suopajärvi avaa plusmuodin maailmaa pluskoon mallin näkökulmasta näyttelyssään Galleria Hämärässä. Kuva otettu Suopajärven ensimmäisestä muotinäytöksestä vuodelta 2014. Kuva: Alex Kuznetsov

Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioiden uudet näyttelyt avautuvat osana Arctic Design Weekin ohjelmaa

10.3.2020

Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioiden uudet näyttelyt avautuvat osana 16.–22.3. järjestettävää Arctic Design Weekiä. Alkuperäisestä tiedosta poiketen avajaisia ei järjestetä koronavirustilanteesta johtuen maanantaina 16.3. klo 18. Näyttelyihin pääsee kuitenkin vapaasti tutustumaan 17.3.–2.4.2020 välisenä aikana.

Galleria Seinässä nähdään Kissu Ailorannan pitkän ihmisen identiteettiä, sosiaalisia suhteita, yhteiskuntaa ja vaatetusteollisuutta taiteen keinoin tarkasteleva näyttely. Kate Suopajärvi avaa plusmuodin maailmaa pluskoon mallin näkökulmasta näyttelyssään Galleria Hämärässä. Jenni-Liisa Ylinivan painokangasnäyttely Galleria Lyhdyssä esittelee tekstiilin suunnittelu- ja valmistusprosessia, jonka keskiössä on erityisesti jätemateriaalien hyödyntäminen.

Galleria Kilossa nähdään otteita Aki Leinosen teollisen muotoilun kanditaatin tutkintoon liittyvästä projektista, jossa on haluttu löytää uusia materiaali-innovaatioita ja tapoja luoda tavaroita yhdistelemällä tekstiilejä sekä erilaisia digitaalisia valmistusmenetelmiä.

Galleria Kajossa nähtävä Univormis -näyttely esittelee Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun opiskelijoiden yhteistyötä Lapin sairaanhoitopiirin kanssa avaamalla vaatteen suunnitteluprosessia tutkimuksen ja tuotekehityksen näkökulmasta.

Galleria Kopiossa avautuu Lapin yliopiston ylioppilaskunnan kustantaman jäsenlehden, Lapin ylioppilaslehden 40-vuotista taivalta opiskelijoiden asialla juhlistava näyttelykokonaisuus.

Seitsemän valokuvauksen sivuaineopiskelijan muodostama Rovaniemi School - taiteilijaryhmä esittäytyy Galleria Kellarissa avautuvassa näyttelyssä. Ryhmän ensimmäinen yhteisnäyttely on yksilöllisistä kokemuksista yhteen punottu näkymä junan tuomien Rovaniemestä.

Lisäksi F- ja E-talojen välisessä lasikäytävässä nähdään viiden vaatetussuunnittelun opiskelijan muodostaman ALEEO-taiteilijaryhmän tekstiilinäyttely, jossa esillä olevat kuosit kuvastavat kevään odotusta ja valoa kaamoksen jälkeen.




Galleria Seinä

Kissu Ailoranta:
Mitä on olla pitkä?
17.3.–2.4.2020

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


kissu-ailoranta_friendsforever_web.jpg
Kissu Ailoranta: otos Friends for ever -teoksen työvaiheesta. 2020. Kaseiinitempera ja öljyväri. 190 x 100 cm.


Mitä on olla pitkä? -näyttely on Kissu Ailorannan kuvallinen ilottelu ja hengähdystauko samannimisen pro gradu -tutkimustyön lomassa. Tutkimuksen laajoina aihealueina ovat pitkän ihmisen identiteetti, sosiaaliset suhteet, yhteiskunta ja vaatetusteollisuus. Tekijä itse ei ole pitkä – vain 168 cm – mutta 15 vuoden yrittäjäkokemus kohderyhmän parissa on antanut tekijälle käsityksen pitkien ihmisten ajatuksista, jotka liittyvät edellä mainittuihin aihealueisiin.

Kirjoittamisen lisäksi tekijällä on ollut tarve purkaa kuvataiteen keinoin vuosien aikana saadut henkilökohtaiset kokemukset ja ajatukset kuviksi sekä väreiksi. Näyttelykokonaisuuden teokset ovat syntyneet näistä lähtökohdista. Tavoitteena on lisätä keskustelua aiheesta ja avata ihmisten silmät kohtaamaan pituuden tuomaa erilaisuutta.


kissuailoranta_man200_web2.jpg
Kissu Ailoranta: yksityiskohta Man200 -teoksesta. 2020. Vaneri, pahvi ja lanka. 200 x 75 cm.


Teossarja koostuu neljästä 190 x 100 cm kokoisesta maalauksesta ja kahdesta noin 200 cm korkuisesta ihmishahmosta. Maalaukset on tehty pigmenttijauhe- ja öljyväreillä. Ihmishahmojen pohjamateriaalina on käytetty vaneria. Hahmot on päällystetty tekijän kehittämällä pahvi- ja lankatekniikalla ja lopputuloksena on kollaasimainen pinta.

Teossarjan neljä pystysuunnassa olevaa maalausta kuvaavat ulkomitoiltaan oviaukkoja, joista pitkien ihmisten – tässä tapauksessa ihmishahmojen – on ikään kuin kumarruttava päästäkseen läpi. Katsoja voi asettua ihmishahmojen rinnalle ja verrata omaa pituuttaan pitkiin hahmoihin.

Lisätietoja:
Kissu Ailoranta
pailoran(at)ulapland.fi
+358 40 413 3442



Galleria Hämärä

Kate Suopajärvi:
See Me – Kenellä on oikeus näkyä?
Plusmuodin maailma pluskoon mallin näkökulmasta
17.3.–2.4.2020

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


kate-suopajarvi_web.jpg
Pluskoon malli Kate Suopajärvi alias Arctic Cherry uskoo, että asennemuutos on mahdollista. Kuva: Alex Kuznetsov


– Kenellä on oikeus näkyä?, kysyy taiteilija, Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun opiskelija ja pluskoon malli Kate Suopajärvi alias Arctic Cherry.

Suopajärvi haluaa haastaa vallitsevat kauneusihanteet ja mallimaailman tiukat kriteerit.

– Kun ihmiskehojen kuvasto moninaistuu muotinäytöksissä ja mainoksissa, myös asennemuutos on mahdollinen, Suopajärvi pohtii.

Tämä onkin syy, miksi hän itse on lähtenyt mallin työhön, vaikka ei sovi muottiin. Arctic Cherryn motto "Monimuotoisen kauneuden puolesta” tarkoittaa, että jokainen on kaunis ja arvokas sellaisena kuin on, ja kaiken kokoisilla ja näköisillä on oikeus näkyä.

Lihavuuden stigma on valtava, pysyvä – se on rakenteissa ja joskus vaikeasti havaittavissa. Avainpaikalla pluskokoisten syrjimisen vähentämisessä ovat muodinsuunnittelijat sekä markkinoijat, mutta yhtä lailla jokainen voi tarkistaa asenteensa isompia ihmisiä kohtaan ja aloittaa muutoksen yksi ajatus kerrallaan.

Näyttely koostuu neljästä osasta; videoteoksesta, yhteisöteoksesta, julisteista ja suunnittelutyön lopputuloksesta eli pluskokoisesta vaatteesta. Näyttelyssä etsitään vastauksia kuinka huomioida erikokoiset jo suunnitteluvaiheessa ja jopa muodinsuunnittelun koulutuksessa. Onko mahdollista hyväksyä oma ja toisen keho sellaisena kuin se on? Kenellä on oikeus näkyä?

Maanantaina 16. maaliskuuta klo 18 livestriimataan myös Arctic Design Weekin historian ensimmäinen pluskoon vaatteisiin keskittyvä muotinäytös Arctic Design Weekin Facebook-tapahtumaan sekä Arctic Cherryn Instagram-tilille @arcticcherrykate. Taitelijan oman malliston lisäksi näytöksessä nähdään ajankohtaista muotia yhteistyökumppaneilta.

Lisätietoja:
Kate Suopajärvi alias Arctic Cherry
arcticcherrykate(at)gmail.com
+358 40 410 7277



Galleria Kilo

Aki Leinonen:
Digital X fabric/ation
17.3.–2.4.2020

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

leinonen_digital_fabrication_web2.jpg
Digital X Fabric/ation -projekti on Aki Leinosen teollisen muotoilun kanditaatin tutkintoon liittyvä projekti. Näyttelyssä esitellään projektin tuloksia. Projektissa on haluttu löytää uusia materiaali-innovaatioita sekä tapoja luoda tavaroita yhdistelemällä tekstiilejä ja erilaisia digitaalisia valmistusmenetelmiä kuten 3D-tulostusta, laserleikkausta ja CNC-jyrsintää.

Projektissa on pyritty pääsemään nykymaailman hävikin ytimeen – kuinka hävikkiä pystytään hyötykäyttämään. Digitaaliset valmistusmenetelmät mahdollistavat on-demand -valmistuksen, mikä on yksi tie massatuotannosta seuraavan hävikin vähentämiseen.


leinonen_digital_fabrication_web.jpg
Kuva: Aki Leinonen


Tekstiili valikoitui päämateriaaliksi sen mahdollisen ekologisuuden ja monimuotoisuuden vuoksi. Näyttelyssä esillä olevat prototyypit on tuotettu monialaisesti, yhteistyössä eri ammattialojen henkilöiden kanssa.

Lisätietoja:
Aki Leinonen
leinonen.aki(at)gmail.com



Galleria Lyhty

Jenni-Liisa Yliniva:
Reprint – Painokangasnäyttely
17.3.–2.4.2020

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


reprint-jenni-liisa-yliniva_web2.jpg
Jenni-Liisa Yliniva: kollaasi kalvomateriaalista, yksityiskohta. 2020.


Tekstiiliteollisuuden arvioidaan olevan globaalisti yksi suurimmista päästöjen tuottajista. Myös Lapin yliopistolla, sisustus- ja tekstiilimuotoilun painokangasstudiossa syntyy monenlaista jätettä. Jätteen vähentäminen onkin keskeinen osa vastuullista studiotyöskentelyä.

Reprint on painetun tekstiilin suunnittelu- ja valmistusprosessi, jonka keskiössä on jätemateriaali. Painokuvio syntyy kollaasitekniikalla entisen mainospainotalon kalvomateriaaleista. Kuvio painetaan kierrätysmateriaaleille painokangasstudion jämäväreillä. Reprint-näyttely esittelee prosessin ensimmäisen kierroksen.

Lisätietoja:
Jenni-Liisa Yliniva
Yliopisto-opettaja, sisustus- ja tekstiilimuotoilu
jenni-liisa.yliniva(at)ulapland.fi
+358 40 484 4376



Galleria Kajo

Univormis
17.3.–2.4.2020

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


univormis_web.jpg
Inkeri Kylämäki: edustusasun alkuvaiheen luonnos. 2019–2020. Photoshop.


Univormis -näyttely avaa Lapin yliopiston vaatetussuunnittelijaopiskelijoiden yhteistyötä Lapin sairaanhoitopiirin kanssa esittämällä vaatteen suunnitteluprosessia tutkimuksen ja tuotekehityksen näkökulmasta. Projektiin osallistuivat opiskelijat Sara Aarni, Ada Canth, Ella Kinnunen, Maria Koivuranta, Inkeri Kylämäki, Tanja Pohjola, Olivia Saari ja Veera Saarikivi.

Yhteistyö jakautuu Lapin sairaanhoitopiirin ensihoidon työ- ja edustusasujen suunnitteluun. Ensihoitajien työasut suunniteltiin Funktionaalisuus -kurssilla, ja niistä vastaavat Lapin yliopiston kolmannen vuosikurssin vaatetussuunnittelun opiskelijat. Neljännen vuosikurssin opiskelijat suunnittelivat puolestaan Syventävä tutkimus- ja tuotekehitysprojekti -kurssilla ensihoidon kenttäjohtajien ja esimiesten edustusasut.

Mukana yhteistyössä oli myös Lapin koulutuskeskus REDU, jonka tekstiili- ja muotialan perustutkinto-opiskelijat ovat valmistaneet edustusasun yksityiskohtien prototyypit.

Lisätietoja:
edustusasu.lay(at)gmail.com



Galleria Kopio

Lapin ylioppilaslehti – 40 vuotta opiskelijoiden asialla
17.3.–2.4.2020

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


LY-319-kansi_web.jpg
Lapin ylioppilaslehti: kansi 3/19, 21 x 27,9 cm


Vuonna 2020 Lapin Ylioppilaslehti täyttää 40 vuotta. Lapin yliopistossa ja ylioppilaskunnassa on tapahtunut paljon sen jälkeen, kun ensimmäinen ylioppilaslehti julkaistiin sanomalehtimuodossa syyskuussa 1980. Lapin Ylioppilaslehti on seurannut tiiviisti ympärillä tapahtuvia ilmiöitä ja raportoinut niistä, unohtamatta opiskelijaelämää ja pientä pilkettä silmäkulmassa. Myös itse lehti on muuttunut ajan kuluessa suuresti, ja nyt onkin aika kääntää katse hetkeksi taaksepäin ja juhlistaa lehden pitkää taipaletta sekä merkityksellistä roolia yliopistoyhteisömme ylläpitäjänä.

Lapin Ylioppilaslehti on LYYn kustantama jäsenlehti, jota tuottavat lehden päätoimittaja, graafikko ja avustajat. Lapin Ylioppilaslehti palvelee opiskelijoiden tarpeita informoimalla ajankohtaisista asioista sekä tekemällä näkyväksi ylioppilaskunnan toimintaa. Lehdellä on myös viihdearvonsa, ja se on kaunis katsella ja selailla. Lehti tarjoaa monelle kirjoittajalle, kuvittajalle ja kuvaajalle matalan kynnyksen väylän kokeilla ja kehittää osaamistaan.

Sähköisen median vallatessa tilaa monet ylioppilaslehdet ovat epävakaassa taloudellisessa tilanteessa ja osa lehdistä on muutettu kokonaan sähköisiksi tai haluttu lakkauttaa. Painettu media joutuu taistelemaan olemassaolonsa puolesta. Lapin Ylioppilaslehti ilmestyy painettuna aikakauslehtityylisenä julkaisuna neljästi vuodessa, minkä lisäksi kaikki artikkelit ovat luettavissa sähköisinä. Pyrimme tähän myös tulevaisuudessa, vaikka printtimedia ei ole nykypäivänä itsestäänselvyys. Toivomme, että yhä useampi opiskelija ymmärtäisi painetun ylioppilaslehden merkityksen laaja-alaisen vuorovaikutuksen välineenä ja osallistuisi myös jatkossa mukaan keskusteluun ja tekemiseen.

Lisätietoja:
paatoimittaja@lyy.fi



Galleria Kellari

Rovaniemi School
17.3.–2.4.2020

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


paivi-kallio_rovaniemischool_web.jpg
Päivi Kallio: Pysähdyspaikka. 2019. Paperivedos.


Rovaniemi School on seitsemästä valokuvauksen sivuaineopiskelijasta muodostuva taiteilijaryhmä. Ryhmään kuuluvat Ilari Kallinen, Päivi Kallio, Matti-Pekka Karikko, Anastasia Leonova, Aukusti Mäenpää, Elisa Pölönen ja Tiina Raaterova.

Ryhmän taiteilijat ovat viehättyneet analogisen valokuvauksen autenttisesta luonteesta ja sen käsillä tekemiseen perustuvasta pimiötyöskentelystä. Tämän lisäksi ryhmäläisiä yhdistää se, että he ovat kaikki muuttaneet eri puolilta Suomea Rovaniemelle opiskelemaan.

Alvar Aallon arkkitehtuuri, yliopiston F-siipi, opiskelijaelämä, pakkasaamujen kirpeys, ympäröivät vaaramaisemat, koti ja ulkopuolisuus. Ryhmän ensimmäinen yhteisnäyttely on yksilöllisistä kokemuksista yhteen punottu näkymä junan tuomien Rovaniemestä.

Näyttely muodostaa visuaalisen kokonaisuuden, jossa mustavalkoista valokuvaa tukee tilaan suunniteltu ripustus ja äänimaisema. Galleriatilassa näyttelyn ajan soivan äänimaiseman on toteuttanut Ilari Kallinen.

Lisätietoja:
Matti-Pekka Karikko
mkarikko(at)ulapland.fi



Galleria Lasikäytävä

ALEEO-taiteilijaryhmä:
Shadow of textile
17.3.–3.4.2020

F- ja E-talojen välinen käytävä, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.


aleeo_ellakinnunen_web.jpg
Ella Kinnunen: Radiography. 2020.


Näyttelyssä on esillä viisi vaatetussuunnittelun opiskelijan suunnittelemaa kuosia, jotka kuvastavat kevään odotusta ja valoa kaamoksen jälkeen. Kuosit ovat esillä läpikuultavana tulosteena, sekä nuken päälle muotoiltuna. ALEEO-taiteilijaryhmään kuuluvat opiskelijat Ada Canth, Linda Hämäläinen, Ella Kinnunen, Elina Puro ja Olivia Saari.

Kuosimaailmojen ja vaatemuotoilujen kautta näyttely tuo esiin tekstiili- ja vaatetusalojen moniulotteiset mahdollisuudet. Teokset ilmentävät uudistuksen potentiaalisia yhtymäkohtia, jotka kehottavat näkemään muutoksen rikkaana maaperänä luovuuden kasvamiselle.


aleeo_oliviasaari_web.jpg
Olivia Saari: Blossom. 2018.


Näyttelyn nimi on vertaiskuva kevään valolle, joka säteilee lasi-ikkunoiden edessä olevien kuosien lävitse vaatteisiin, ikään kuin heijastaen kuosit kankaan pinnalle. Herkkyys teosten luonteessa tuo esiin kauneuden arjen keskellä. Se on lupaus lisääntyvästä valosta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Lisätietoja:
Olivia Saari
olsaari(at)ulapland.fi



LY / TTK / LP