Maiju Kettunen: otos teoksesta Nro. 10. 2019. 50 x 37,5 cm. Kettusen valokuvanäyttely Galleria Kellarissa käsittelee luottamusta ja aihetta lähestytään japanilaisen shibari-sidonnan kautta.
Uudet näyttelyt avautuvat taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantaina 27. tammikuuta klo 18–19.30. Nähtäville tulee useampikin erityisesti valokuvateoksia esittelevä näyttelykokonaisuus. Tervetuloa avajaisiin sekä tutustumaan uuteen näyttelytarjontaan!
Seinä- ja Kopio-gallerioissa avautuu turvapaikanhakijoiden arkea esittelevä Anna Kuokkasen valokuvanäyttely. Noora Kotajärvi käsitellee Galleria Hämärässä avautuvassa näyttelyssään ihmisen ja eläinten anatomian yhtymäkohtia digivalokuvauksen keinoin. Galleria Lyhdyssä nähdään Piritta Mettovaaran pro gradu -tutkielmaan liittyvää tekstiilitaidetta sekä valokuvia.
Galleria Kiloon tulee koettavaksi liettualaisen taiteilija ja tutkija Marija Griniukin tohtoriopintojen aikaisista taiteellisista projekteista koostuva esityskokonaisuus, jossa hän hyödyntää aivojen sähköisten ilmiöiden kuvaamiseen tarkoitettua EEG-menetelmää esiintyvän ihmiskehon dokumentoimiseen.
Saamelaisalueen koulutuskeskuksen poronhoitajan ja luonto-ohjaajan koulutusohjelmien oppimisprojektin satoa nähdään Galleria Kajossa avautuvassa Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden toteuttamassa valokuvanäyttelyssä.
Maiju Kettusen valokuvanäyttely Galleria Kellarissa käsittelee luottamusta ja aihetta lähestytään japanilaisen shibari-sidonnan kautta. Lisäksi opiskelutila F-Hubiin tulee esille valokuvauksen sivuaineen opiskelijoiden portfolioita esittelevä yhteisnäyttely.
Galleriat Seinä ja Kopio
Anna Kuokkanen:
Odotustila – turvapaikanhakijoiden arki Suomessa
28.1.–14.2.2020
Avajaiset maanantaina 27.1.2020 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Nigerialainen Itohan Okundaye asui poikansa kanssa vuonna 2014 Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa Helsingissä.
Odotustila -valokuvanäyttely valottaa turvapaikanhakijoiden arkea neljän henkilön tarinoiden kautta.
Nigerialainen Itohan joutui 16-vuotiaana ihmiskaupan uhriksi ja työskenteli vuosia prostituoituna Italiassa. Hasnaa ja Omer pakenivat Irakista poliittista ja uskonnollista vainoa. Pakistanilainen Sanawar matkusti salakuljettajan kontissa viikon miltei ilman ruokaa ja vettä.
Valokuvaaja ja tutkija Anna Kuokkanen seurasi turvapaikanhakijoiden elämää Suomessa neljän vuoden ajan. Havahduttavinta projektissa oli ymmärtää, miten pitkään turvapaikkaprosessit kestävät. Moni odottaa turvapaikkapäätöstä vuosia. Nuoren ihmisen elämässä se on pitkä aika, etenkin kun prosessin ajaksi voi olla vaikeaa löytää mielekästä tekemistä.
Turvapaikkaprosessiin liittyy myös ennakoimattomuus. Turvapaikanhakija ei voi koskaan tietää, miten pitkään seuraavaan haastatteluun pääseminen tai päätöksen saaminen kestää. Myös siirto toisen paikkakunnan vastaanottokeskukseen voi tulla juuri silloin, kun on ehtinyt kotiutua, luoda sosiaaliset verkostot tai löytää työpaikan. Tulevaisuutta ei uskalla suunnitella, ja elämä pysähtyy vuosiksi odotustilaan.

Irakilaiset Omer (vasemmalla) ja Hasnaa Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa Helsingissä keväällä 2017.
Suurin osa turvapaikanhakijoista haluaisi päästä elämässään eteenpäin – opiskelemaan ja töihin. Näyttely osoittaa, että vaikeuksista huolimatta osa turvapaikanhakijoista löytää jo prosessin aikana paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa; työllistyy tai löytää muuta mielekästä tekemistä.
Suomen oleskelulupajärjestelmä on mutkikas. Valtio käyttää vuosien mittaisten turvapaikkaprosessien aikana valtavasti varoja turvapaikanhakijoiden elinkustannuksiin, terveydenhoitoon, hakemusten käsittelyyn ja oikeuskuluihin. Samaan aikaan oleskelulupajärjestelmä näyttää tavoittelevan ensisijaisesti sitä, että parhaassa työiässä olevat ihmiset saataisiin lopulta käännytettyä pois Suomesta. Mitä tapahtuisi, jos heidän vain yksinkertaisesti annettaisiin jäädä?

Pakistanilainen Sanawar löysi töitä siivoojana heti saatuaan
työnteko-oikeuden Suomessa. Palkan turvin hän pystyi myös vuokraamaan
asunnon pakistanilaisten ystäviensä kanssa.
Näyttely on osa aikuiskasvatuksen tutkimuspäivien Lapin yliopistolla 13.–14.2.2020 järjestettävää
Elämän kestävä vastuu -konferenssia. Konferenssiin voi ilmoittautua
Aikuiskasvatuksen tutkimusseuran sivun kautta.
Lisätietoja:
Anna Kuokkanen
+358 40 739 9391
anna.kuokkanen(at)gmail.com
Galleria Hämärä
Noora Kotajärvi:
Under Your Skin
28.1.–13.2.2020
Avajaiset maanantaina 27.1.2020 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Noora Kotajärvi:
Nimetön. 2019. Digivalokuva.
Under Your Skin on Noora Kotajärven valokuvauksen sivuaineen loppuproduktio, joka käsittelee ihmisen ja eläinten anatomian yhtymäkohtia digivalokuvien keinoin. Yleisesti luita tarkastellaan lähinnä tieteen näkökulmasta ja taiteessa niillä kuvataan usein kuolemaa. Kuvissa iho toimii luiden alustana ja ne on aseteltu niin, että ne olisivat oikeilla kohdilla suhteessa ihmiskehoon. Näyttelyn tarkoitus on muistuttaa siitä, että luut ovat osa meitä ja niitä voi tarkastella puhtaasti estetiikan näkökulmasta.
Valokuvaproduktion inspiraationa on toiminut Kotajärven muunnelma Kirsi Kunnaksen suomentamasta, alkujaan englantilaisesta kansanrunosta
Mistä on pienet pojat tehty:
Mistä on pienet tytöt ja pojat tehty,
mistä on pienet tytöt ja pojat tehty?
Rustosta ja lihaksista,
jänteistä ja pienistä luista.
Niistä on pienet tytöt ja pojat tehty!
Noora Kotajärvi on kuudennen vuoden graafisen suunnittelun opiskelija. Kuvissa esiintyvät luut ovat löydettyjä tai projektia varten lahjoitettuja.
Lisätietoja:
Noora Kotajärvi
noorakotajarvi(at)gmail.com
Galleria Kilo
Marija Griniuk:
Uncovering my beginning: Techno-voyeurism into a (Performing) body
28.1.–13.2.2020
Avajaiset maanantaina 27.1.2020 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Kuva: Marija Griniuk
Uncovering my beginning: Techno-voyeurism into a (Performing) body on näyttelyn muotoon puettu esityskokonaisuus. Marija Griniuk esittää näyttelytilassa tohtoriopintojensa ensimmäisen lukukauden aikana toteutettamiaan taiteellisia projekteja. Ensimmäisen osan kokonaisuudesta muodostavat nauhoitetut otteet syys-marraskuulta 2019, joissa Griniuk hyödyntää aivojen sähköisten ilmiöiden kuvaamiseen tarkoitettua EEG-menetelmää esiintyvän ihmiskehon dokumentoimiseen.
Toinen osa kokonaisuudesta esittelee kuvin erilaisia visualisointimenetelmiä EEG-laitteella kerätystä tiedosta. Kolmas osa muodostuu näyttelyn avajaisten yhteydessä järjestettävästä performanssista sekä viikolla 7 järjestettävä toisesta esityksestä, jonka tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Live-esitykset dokumentoidaan EEG-laitteella ja dokumentointiprosessia voi samanaikaisesti seurata television ruudulta.
Marija Griniuk on liettualainen taiteilija ja tutkija. Hän on opiskellut muun muassa taidekonservointia Vilnan taidekatemiassa Liettuassa sekä kuvataidetta Jyllannin taideakatemiassa Tanskassa ja Konstfackin taideteollisessa korkeakoulussa Ruotsissa. Performanssitaiteen ohella Griniuk on kiinnostunut erilaisista osallistavista projekteista, yliopistopedagogiikasta sekä rajat ylittävistä pohjoismais-baltilaisista kulttuurilähtöisistä yhteistyöprojekteista. Näyttely on osa Griniukin tohtoriopintoja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa.
Lisätietoja:
Marija Griniuk
mgriniuk(at)ulapland.fi
Galleria Lyhty
Piritta Mettovaara:
Kudotut
28.1.–13.2.2020
Avajaiset maanantaina 27.1.2020 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Piritta Mettovaara: yksityiskohta teoksesta
Lentävä matto. 2020. Kudonta, 60 x 150 cm. Kuva: Piritta Mettovaara
Näyttelyssä on esillä sisustus- ja tekstiilimuotoilun maisteriopiskelija Piritta Mettovaaran tekstiilitaidetta sekä valokuvia, jotka ovat osa Mettovaaran pro gradu -tutkielmaa. Tutkielmassa hän on tarkastellut vienankarjalaisia kodeissa kangaspuilla kudottuja tekstiilejä 1800- ja 1900-luvuilla sekä hakenut niistä innoitusta omaan taiteelliseen työskentelyyn.
Mettovaara on tutkielman taiteellisessa osiossa tutkinut keräämäänsä aineistoa kangaspuilla kutomalla sekä etsinyt mahdollisuutta yhdistää perinteistä tekstiilitekniikkaa ja vienankarjalaista tekstiilinperinnettä tämän päivän taidetekstiiliin.
Näyttelyssä on esillä prosessin aikana kudotut kokeilut, tutkimuksen lopputuloksena syntynyt interaktiivinen teos
Lentävä matto sekä valokuvia Haikolan ja Paanajärven kylistä Vienan Karjalasta Venäjältä, joissa Mettovaara kävi keräämässä tutkielman aineistoa elokuussa 2018.
Lentävä matto on kudottu tutkimusaineistoa mukaillen. Uusinta teknologiaa hyödyntäen siihen on yhdistetty kosketuksesta aktivoituvaa äänimaisemaa, joka on myös samaiselta tutkimusmatkalta äänitettyä. Yhdessä kuvien ja teoksesta kuuluvan äänimaiseman kanssa näyttelyssä kävijöillä on mahdollisuus päästä vierailemaan vienankarjalaiseen maisemaan.
Näyttelyn tavoitteena on lisätä kudotun tekstiilin tunnettavuutta sekä tuoda esille sen monet mahdollisuudet uusissa yhteyksissä.
Lisätietoja:
Piritta Mettovaara
+358 44 360 9028
piritta.mettovaara(at)gmail.com
Galleria Kajo
Voimakas poro ja kaunis luonto
– Saamelaisalueen koulutuskeskuksen oppimisprojektien satoa
28.1.–13.2.2020
Avajaiset maanantaina 27.1.2020 klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Rebekka Madisson:
Bambi, syksy 2019. Valokuva, 20 x 26 cm.
Valokuvanäyttelyssä esitellään Saamelaisalueen koulutuskeskuksen poronhoitajan ja luonto-ohjaajan koulutusohjelmien oppimisprojektin satoa. Näyttelyprojektin ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijat. Projekti perustuu Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaan
Arktista pedagogiikkaa II – saamelaisopetuksen digiverkosto -hankkeeseen, jossa etsitään opiskelijalähtöisiä ammattiopintojen toteutustapoja. Projektia on tehty yhteistyössä
Kulttuurisensitiivinen opinpolku (ESR) -hankkeen kanssa.
Valokuvat esittelevät Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ammattialoja, työn arkea sekä elämää näissä ammateissa. Poronhoitajaopiskelijoiden työnkuva koostuu pääosin poronhoidosta ja siihen liittyvistä erilaisista työtehtävistä ja vuodenaikaistöistä. Luonto-ohjaajaopiskelijat ovat monipuolisesti tekemisissä luonnon kanssa ja koulutus antaa valmiuksia työskennellä esimerkiksi luonto-ohjaustehtävissä.
– Syksyn 2019 aikana olemme muun muassa opetelleet kalastusta kaupallisen kalastuksen näkökulmasta, erilaisia luonnossa selviytymisen taitoja, suunnistusta sekä teltassa yöpymistä. Lisäksi olemme tutustuneet paikallistuntemukseen sekä paikalliseen kulttuuriin, luonto-ohjaajaopiskelija Mika Lustig kertoo.

Henry Haataja:
Auringonlasku, 3.9.2018. Valokuva, 17 x 30 cm.
Opiskelijoiden mukaan metsässä oleminen, luonto, ulkoilu ja porot ovat parhaita asioita näillä aloilla.
– Parasta on, kun saa olla metsässä pidempään kuin kaksi päivää, poronhoitajaopiskelija Niilo Vitikka toteaa.
Näyttely avaa hetkiä opiskelijoiden vaihtelevasta, värikkäästä ja mielenkiintoisesta arjesta pohjoisessa. Kuvissa on myös ripaus huumoria mukana.
Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Mika Lustig, Minna Haapanen, Eva Alonen, Aile-Maria Karvonen, Henry Haataja, Rebekka Madisson, Faskuoskal Magga, Niilo Vitikka ja Pauliina Kumpula.
Lisätietoja:
Tutkijat Pigga Keskitalo, pigga.keskitalo(at)ulapland.fi, +358 40 484 4153
ja Satu-Maarit Frangou, satu-maarit.frangou(at)ulapland.fi
Hankekoordinaattori Unni Länsman, unni.lansman(at)soggsakk.fi
Kuvataidekasvatuksen opiskelijat Mari Parpala, mparpala(at)ulapland.fi,
Emmi Kinnunen, emkinnunen(at)ulapland.fi ja Reetta Breilin, rbreilin(at)ulapland.fi
Galleria Kellari
Maiju Kettunen:
The matter of trust
28.1.–13.2.2020
Avajaiset maanantaina 27.1.2020 klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Maiju Kettunen:
Nro. 6. 2019. 50 x 37,5 cm
The matter of trust -näyttelyn teemana on luottamus ja aihetta lähestytään japanilaisen shibari-sidonnan kautta. Vaikka BDSM-kulttuurissa sidontaan liitetään alistus ja valtasuhteet, sidonta voi tarjota myös luovan ja meditatiivisen kokemuksen.
Sidottavana oleminen vaatii uskallusta antautua toisen ihmisen armoille ja näyttää oma haurautensa. Sitomiseen liittyy läheinen ihmiskontakti toisen kanssa, joten avoimen vuorovaikutuksen ja kommunikaation rooli on merkittävä. Sidontaan ei siis suoranaisesti liity seksi, vaan kyse on kahden ihmisen välisestä kunnioituksesta ja luottamuksesta. Siitä tulee myös näyttelyn nimi,
The matter of trust.
Maiju Kettunen on neljännen vuoden audiovisuaalisen mediakulttuuriin opiskelija Lapin yliopistosta.
The matter of trust on hänen valokuvauksen sivuaineopintojensa loppuproduktio. Produktio on toteutettu syksyn ja talven 2019 aikana.
Lisätietoja:
Maiju Kettunen
maikettu(at)ulapland.fi
+358 50 430 4707
Opiskelutila F-Hub
Valon maalaamat
28.1.–13.2.2020
Avajaiset maanantaina 27.1.2020 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

Matti-Pekka Karikko:
Rytmi. 2020. Digitaalinen kuvanmuokkaus.
Näyttelyssä on esillä valokuvauksen sivuaineen opiskelijoiden portfolioita, jotka on koottu osana
Visuaalisen ilmaisun menetelmiä I -kurssia.
Kurssin kantava teema oli ympäristö, jonka läsnäoloa opiskelijat tulkitsivat analogisen ja digitaalisen valokuvauksen työskentelymenetelmillä. Lisäksi valokuvia käsiteltiin erilaisilla sävytys- ja värjäystekniikoilla.
Mukana portfolioillaan ovat Satu Aspegren, Ilari Kallinen, Päivi Kallio, Matti-Pekka Karikko, Krista Kuusela, Anastasia Leonova, Aukusti Mäenpää, Alisa Nolte, Elisa Pölönen ja Tiina Raaterova.
Lisätietoja:
Valokuvauksen yliopisto-opettaja Pirjo Puurunen, pirjo.puurunen(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP