Taiteiden tiedekunnan uutiset
Uutiskuva_monoprintteja_550px.jpg
Hanna Wojdala-Markowska: Yksityiskohta teoksesta Horisontal ministructure. 2017.

Tekstiilitaidetta, sarjakuvaa, postikortteja, valokuvia ja tutkivaa taidetta F-talon gallerioissa

20.10.2017

Viisi uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantai-iltana 23. lokakuuta. Nähtäville tulee seitsemän tekstiilitaiteilijan yhteisnäyttely, Niina Eveliina Salmelinin sarjakuvataidetta, Tom Serrattin valokuvateoksia, Time Traveling Postcards -postikorttinäyttely sekä Anniina Koivurovan tutkivaa taidetta Lapin jälleenrakennuksen arjesta. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin maanantaina 23.10. klo 18!


Galleriat Seinä ja Hämärä

Monoprinttejä ja miniatyyrejä – tekstiilitaidenäyttely
24.10. – 7.11.2017
Avajaiset maanantaina 23.10.2017 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

monoprintteja_web2.jpg
Puolalaisen tekstiilitaiteilijan Hanna Wojdala-Markowskan modulaarinen miniatyyriteos Horizontal ministructure. 2017. 18,5 x 19 x 2 cm.

Monoprinttejä ja miniatyyrejä –näyttely esittelee seitsemän tekstiilitaiteilijan teoksia. Erilaisten tekstiilitekniikoiden välinen vuoropuhelu näkyy kudotuissa, virkatuissa ja painetuissa töissä, jotka ovat Lapin yliopiston tekstiilitaiteen sivuaineen opettajien ja opiskelijoiden tekemiä.

Näyttelyn miniatyyritekstiilejä on toteutettu kudontakehyksessä kutomalla vierailevan opettajan Hanna Wojdala-Markowskan johdolla. Kudontakehys mahdollistaa teoksen kutomisen molemmilta puolin. Erilaiset kudontatekniikat tuovat miniatyyreihin syvyyttä ja monipuolisuutta. Pieni teos voi sanoa paljon. Näyttelyssä on esillä myös Wojdala-Markowskan omia miniatyyritekstiilejä.

Breakdown printing -tekniikassa kankaalle painettava kuvio muuttuu joka painokerralla, luoden kiehtovia, rouheita ja rikkaita monoprinttejä. Sattumanvarainen tekniikka inspiroi kuvaamaan muutosta. Aiheina näyttelyn monoprint-teoksissa ovat esimerkiksi muistot, tanssi ja elämän yllätyksellisyys.

Näytteilleasettajina ovat tekstiilitaiteilijat Tiina Jaakkola, Ritva Jääskeläinen, Iiris Luukkonen, Mimmu Tihinen-Varis, Tanja Tuovila, Hanna Wojdala-Markowska ja Jenni-Liisa Yliniva.

Lisätietoja:
Jenni-Liisa Yliniva
Yliopisto-opettaja, sisustus- ja tekstiilimuotoilu
jenni-liisa.yliniva(at)ulapland.fi
+358 40 484 4376


Galleria Kilo

Niina Eveliina Salmelin:
Tunnottomat – sarjakuvanäyttely
24.10. – 7.11.2017
Avajaiset maanantaina 23.10.2017 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

niinasalmelin_web.jpg
Niina Eveliina Salmelin: Tunnottomat -sarjakuvateoksen yksittäinen sivu. 2017. Vesiväri paperille.

Niina Eveliina Salmelin on Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen linjan maisteriopiskelija, freelance- ja sarjakuvataiteilija. Hän innostui sarjakuvista ja tarinoista jo hyvin pienenä, ja tuo intohimo on vain ajan myötä kasvanut

Tunnottomat on hänen kunnianhimoisin projektinsa tähän mennessä. Tämä 200-sivuinen mysteeri on kokonaan vesiväreillä tehty teos ja muodostaa ensimmäisen osan suuremmasta tarinasta, jonka luomiseen on tähän mennessä kulunut 7 vuotta.

Näyttelyssä on esillä Tunnottomat -sarjakuvan taidetta ja sen ihka ensimmäinen painettu versio lukemista varten. Työn jokainen sivu on toteutettu lyijykynällä ja vesiväreillä. Nyt ne ovat ensimmäistä kertaa koko maailman nähtävillä yhtäaikaisesti.

Lisätietoja:
Niina Eveliina Salmelin
eveliina.salmelin(at)gmail.com
www.niinaeveliina.com


Galleria Lyhty

Time Traveling Postcards
– The Photo Exchange via Lapland
24.10. – 7.11.2017
Avajaiset maanantaina 23.10.2017 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

timetravelling_web.jpg

The Photo Exchange via Lapland on valokuvien vaihto-ohjelma, jossa osallistujat tekevät valokuvavedoksestaan sarjan ja valokuvia vaihdetaan osallistujien kesken. Jokaisella vaihtokerralla on erilainen ohjeistus valokuvan tekotavalle ja lähtökohdalle. Tämä lisää osallistujien haastetta ja mahdollistaa yhtenäisen teossarjan eri tekijöiltä.

The Photo Exchange via Lapland järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Vuoden 2017 teema on aikamatkaavat postikortit ja vedosten valmistuksessa on yhdistetty perinteisiä ja vaihtoehtoisia valokuvauksen prosesseja. Tavoitteena olisi tehdä tästä vuosittainen tapahtuma ja näyttely. Vaihto-ohjelma tarjoaa valokuvaajille mahdollisuuden jakaa omia teoksia sekä vastavuoroisesti saada teoksia toisilta tekijöiltä.

Time Traveling Postcards -valokuvanäyttelyn aikamatkaavat postikortit tulevat ympäri maailmaa. Näyttely koostuu kaikkien valokuvien vaihtoon osallistuneiden valokuvaajien teoksista.

Lisätietoja:
The Photo Exchange via Lapland -ohjelman järjestäjät
Tom Serratti, jserratt(at)ulapland.fi, +358 40 411 3609
Pia Laiho, plaiho(at)ulapland.fi, +358 40 514 2920


Galleria Kajo

Tom Serratti:
Enrooted – Juurtunut
24.10. – 7.11.2017
Avajaiset maanantaina 23.10.2017 klo 18.00

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

tomserratti_web.jpg
Tom Serratti: Always There. 2016. Valokuvaus, kumiöljy -painatustekniikka. 50 x 40 cm. Kuva: Tom Serratti

Enrooted – Juurtunut -näyttelyn teemoina ovat ihminen, luonnon kohtaaminen ja pysyvyys.

– Olen syntynyt Brasiliassa italialais-brasilialaiseen perheeseen ja elämäni aikana olen asunut eri paikoissa, eri maissa. Lapsuudestani asti olen pohtinut juuriani. Tällä hetkellä asun Lapissa ja minulla on suomalainen perhe. Kenties jonain päivänä lapseni pohtivat juuriaan, kuvailee Tom Serratti näyttelynsä lähtökohtia.

Ihmiset ja rakennukset muuttuvat. Maailma muuttuu heterogeenisemmaksi. Luonto, toisaalta rauhallinen ja samalla ylivoimainen, on jotain pysyvää. Amazonin viidakon eristyksestä eteläisen Englannin nummille ja suomalaisten järvien seesteisyydestä mystiseen Lappiin – luonto tekee jokaisesta paikasta omalaatuisen.

Valokuvat on toteutettu kumiöljy -painatusprosessin avulla. Serratti on halunnut käyttää kyseistä tekniikkaa, koska se tekee kuvista maalauksellisia ja ajattomia.

Lisätietoja:
Tom Serratti
jserratt(at)ulapland.fi
+358 40 411 3609


Galleria Kopio

Anniina Koivurova: Jälleenrakennuksen arki koululaisten piirustuksissa
24.10. – 7.11.2017
Avajaiset maanantaina 23.10.2017 klo 18.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma–pe klo 8–20.30, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.

akoivurova_web.jpg
Saamelaiskylä palaa. Inkeri Takala, Rovaniemen yhteislyseo, III B. Tehty todennäköisesti keväällä 1947. Lyijykynä ja vesiväri. 21 x 29,7 cm.

Taiteiden tiedekunnan taiteelliseen tutkimukseen profiloituneessa Galleria Kopiossa esitellään TaT Anniina Koivurovan tutkimaa Lapin jälleenrakennuksen arkea lasten kuvissa. Koivurovan näyttelyn keskeisimpänä aineistona toimii Lapin maakuntamuseolle kuuluva Naomi Jackson Grovesin kokoelma, joka käsittää 141 piirustusta, maalausta ja paperileiketyötä vuosilta 1946–1947. Näyttelyssä on esillä originaaleja kokoelmasta.

Lapin sodan jälkeen tuhoutunutta pohjoista Suomea rakennettiin kiivaasti. Kaikesta oli pulaa. Koteihinsa palaavat lappilaislapset aloittivat koulunkäyntinsä usein hyvin alkeellisissa olosuhteissa. Lappilaiset saivat merkittävää apua Amerikan kveekareilta. Alkuvuodesta 1946 kveekarit aloittivat Lapissa kouluruokintaohjelman niissä kouluissa, joissa oli toimiva keittiö. Ruokatoimitusten ja vaatejakelun lisäksi avustustyöntekijä, lingvisti-taiteilija Naomi Jackson (Groves) musisoi koululaisten kanssa, piti taidetuokioita ja luonnostelukerhoja.


akoivurova_web2.jpg
Koulumatkalla rakenteilla olevan sähkölinjan tuntumassa. Pirkko, Vanttauskoski. Lyijykynä ja vahaliitu. 14,7 x 21 cm.


Jackson Grovesin säilyttämät kuvat ovat pitkälti tässä toiminnassa syntyneitä. Ne kertovat lasten ja nuorten arjesta ja aikakauden eetoksesta; ympäröivästä yhteiskunnasta ja koulutodellisuudesta kuvantekemisen konventioineen ja sisällöllisine painotuksineen. Kuvien tuottamiseen liittyvät tapahtumat ja itse kuvalliset esitykset ovat osa Lappi-kuvan rakentumista.

Anniina Koivurova toimii yliopistonlehtorina taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatuksen koulutusohjelmassa. Juuri nyt hän työskentelee Koneen säätiön ja Lapin kulttuurirahaston tutkimusapurahalla. Hän tarkastelee sekä Lapin maakuntamuseolle lahjoitettua Naomi Jackson Grovesin kokoelmaa että Jyväskylän maakunta-arkistossa säilytettävää Kansanavun piirustuskilpailuaineistoa (1947). Lisäksi hän tutkii Naomi Jacksonia taidekasvattajana ja taiteilijana.

Lisätietoja:
Anniina Koivurova
anniina.koivurova(at)ulapland.fi
Taiteilijaesittely henkilökunnan taidesivuilla


LY / Viestintä / LP