Taiteiden tiedekunnan uutiset
Kuvassa 14  uniikkia valaisinta riippumassa.

Teollisen muotoilun opiskelijoiden Valoa Kohti -valaisinnäyttely Vepsäläisellä

15.10.2021

Valoa kohti -näyttely esittelee 14 uniikkia valaisinkonseptia, jotka on valmistettu kotimaisesta koivuvanerista laserleikkuuta hyödyntäen. Lapin yliopiston teollisen muotoilun opiskelijoiden suunnittelemat valaisimet ovat nähtävillä 15.10.–15.11.2021 Rovaniemen Vepsäläisellä.

Valaisintyöpaja toteutettiin yhteistyössä Koskisen Vaneritehtaan ja Rovaniemen Vepsäläisen kanssa. Suunniteltavilta valaisimilta toivottiin paitsi uutuusarvoa ja muotoilullista kiinnostavuutta, myös tuotanto- ja materiaalikustannusten hallintaa, toimivaa konstruktiota ja tuoteturvallisuutta sekä käyttöympäristön ja valitun kohderyhmän huomiointia.

–Muotoilulla on edellytykset luoda parempaa huomista, ja tässä tulevaisuuden muotoilijat ovat avainasemassa, kertoo ohjauksesta vastannut teollisen muotoilun yliopistonlehtori Heikki Tuisku.

Vastuullisesti tuotettu kotimainen vaneri oli helppo valinta paitsi puurakentamisen suosion imussa, myös sen ominaisuuksien perusteella. Kevyt ja ekologinen materiaali tuo sisustukseen lämmintä tunnelmaa ja puu on uudistuva, kierrätettävä ja luonnollisesti hajoava orgaaninen aine. Onnistunut muotoilu kestää aikaa ja on vastuullista.

Kestävän kehityksen periaatteetteiden ja tuotteen koko elinkaaren huomioiminen on keskeinen lähtökohta myös Vepsäläisen toiminnassa. Myymälä olikin luonteva valinta näyttelypaikaksi.

– Meille on ensiarvoisen tärkeää, että edustamamme tuotteet ovat designia sanan alkuperäisessä merkityksessä – aikaa, käyttöä ja katseita kestävä valinta, kertoo Rovaniemen Vepsäläisen myymäläpäällikkö Mervi Ylinen.

Näyttelyn nimi viittaa sekä esiteltäviin konsepteihin että toivoon valoisammasta tulevaisuudesta. Työpaja antoi osallistujilleen mahdollisuuden palata kampukselle ja kiinni käytännön muotoilutyöhön.

–Koronapandemia ja sen mukanaan tuoma pakollinen etäopiskelu ovat osoittaneet meille yhteisöllisen, keskustelevan ja toisiltamme oppivan tekemisen merkityksen, jatkaa Tuisku.

Näyttelyn muotoilijat: Sofia Parada Barrenechea, Willehardt Gröhn, Tanja Heape, Kuisma Hurtig, Topi Juusola, Sini Laurikainen, Tommi Kiianmies, Eero Koho, Juulia Lempinen, Timo Luukkonen, Aukusti Mäenpää, Heikki Tuisku, Erika Turunen ja Taru Vuolas.

Valoa kohti -näyttely 15.10.2021 – 15.11.2021
Vepsäläinen Rovaniemi, Vapaudentie 2-4, 96100 Rovaniemi
Avoinna: ma-pe 10-18, la 10-15, sunnuntaisin suljettu

Lisätietoja:

Heikki Tuisku, teollisen muotoilun yliopistonlehtori, TaM
heikki.tuisku(at)ulapland.fi

Teollisen muotoilun koulutusohjelmaa voi seurata instassa @wedesign_yourproducts