Taiteiden tiedekunnan uutiset
 
arcta.jpg

Uusi arktisen muotoilun osaamiskeskus kokoaa yhteen muotoilun tekijät, tutkijat ja hyödyntäjät

22.11.2017

Arktisen muotoilun osaamiskeskuksen, ARCTAn, avajaisseminaari järjestetään keskiviikkona 13.12. Esko ja Asko -salissa. Uusi osaamiskeskus tarjoaa asiantuntijuutta, laajan yhteistyöverkoston sekä matalan kynnyksen muotoilupalveluita. Osaamiskeskus toimii ennen kaikkea helposti lähestyttävänä muotoilun tarjoajana, jossa keskeisinä toimijoina ovat innovatiiviset opiskelijat.

ARCTA kehittää muotoilun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä koulutusta Lapin alueella. Lisäksi uusi osaamiskeskus tukee innovaatioista syntyvää liiketoimintaa ja pyrkii mahdollistamaan tehokkaan tuotekehityksen.

Arktinen muotoilu yhdistää ja hyödyntää muotoilun, tieteen ja taiteen keinoja erityisesti arktisen alueen tarpeisiin. ARCTAn ydinosaamiseen lukeutuvat muotoilualat: audiovisuaalinen mediakulttuuri, graafinen suunnittelu, kuvataidekasvatus, sisustus- ja tekstiilimuotoilu, teollinen ja palvelumuotoilu sekä vaatetussuunnittelu. Yhteistyötä tehdään jatkossa myös Lapin ammattikorkeakoulun kanssa.

Osaamiskeskus kokoaa yhteen verkostoon muotoilun tekijät, tutkijat ja hyödyntäjät. Palvelutarjonta on suunnattu erityisesti pohjoisen startup- ja pk-yrityksille sekä julkisille palveluille. Muotoilun tarjoajien osalta keskus on tarkoitettu edistämään koulutuksellisesti alan opiskelijoiden toimintaa sekä tarjoamaan yleishyödyllisesti tukea alueen muotoiluyrityksille.

Osaamiskeskus toimii Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan alaisuudessa ja tiloissa. Toimitilat pitävät sisällään yhteensä yhdeksän erilaista muotoilulaboratoriota, joista kolme on tuotavissa myös toimitilojen ulkopuolelle. Lisäksi osaamiskeskukseen kuuluu vuokrattavia startup-toimistotiloja sekä opiskelijoiden ja yhteistyöyritysten hyödynnettävissä olevan muotoilustudion. Osana palveluita on mahdollista hyödyntää myös muita Lapin yliopiston tiloja muun muassa kokous- ja seminaaritilojen muodossa.

ARCTAn avajaisseminaari on osa Lapin liiton rahoittamaa (EAKR) Arktisen muotoilun osaamiskeskus (AMOK) -kehittämishanketta, jossa rakennetaan uusi arktisen muotoilun osaamiskeskus. Seminaarissa tutustutaan osaamiskeskuksen toimintaan sekä esitellään palveluita ja laboratorioita.

Lisätietoja avajaisseminaarista:

www.arcta.fi

Hankkeen vastuullinen johtaja
Timo Jokela
040 739 6034
timo.jokela (at) ulapland.fi

LUC/Viestintä/J-EK