Uutiset ja tapahtumat
Sami world web.jpg

Saamentutkimuksen suurteos painottaa saamelaisten maailmojen moninaisuutta

26.8.2022

The Sámi World – Saamelainen maailma – on saamentutkimuksen suurteos, joka tuo laajasti esiin ajankohtaisia saamentutkimuksen aiheita eri puolilta Saamenmaata. Englanninkielisen teoksen ovat toimittaneet Lapin yliopiston saamentutkimuksen professori Sanna Valkonen sekä tutkijat Áile Aikio, Saara Alakorva ja Sigga-Marja Magga. Kirjan rakenne mukailee Áilu Vallen rap-lyriikkaa.

The Sámi World on 35:n artikkelin kokoelmateos, joka on ilmestynyt kansainvälisesti merkittävän tiedekustantamo Routledgen Worlds-sarjassa.

– Vaikka teos tuli osaksi myös muista kansoista ja maanosista kertovaa kirjasarjaa, emme halunneet sen määrittävän liikaa, mitä saamelaisesta maailmasta tulee kertoa, vaan annoimme vapauden kirjoittajille. Haimme kirjaan eri alojen saamentutkijoilta tekstejä, joissa korostui saamelainen näkökulma, kertovat kirjan toimittajat.

Kirja kokoaa yhteen poikkeuksellisen monipuolisen kattauksen saamentutkijoita, joiden kirjoittamista artikkeleista jokainen avaa omalta osaltaan ikkunoita saamelaisiin maailmoihin. Kirjan toimittajien mukaan teoksessa painottuu uudella tavalla saamelaisten maailmojen moninaisuus. Teosta voi lähestyä yksittäisten artikkeleiden kautta tai hahmottaa saamelaisia maailmoja sen luoman kokonaisuuden välityksellä.

Kokoelmateoksen rakenne mukailee Áilu Vallen rap-lyriikkaa.

– Tämä osoittaa saamentutkimuksen poikkitieteellisyyttä sekä tieteen ja taiteen totuttuja rajoja ylittävää ajattelua.

Kirja tuottaa uutta tieteellistä tietoa. Se sopii kaikille saamelaisista, saamentutkimuksesta ja alkuperäiskansatutkimuksesta kiinnostuneille sekä laajemmin niille, jotka – antropologi Thomas Hylland Eriksenin sanoin – ”etsivät ulospääsyä modernin itselleen aiheuttamista ongelmista”. Hylland Eriksen on kirjoittanut kirjaan loppusanat.

The Sámi World on toteutettu Suomen Akatemian ja Koneen Säätiön rahoittamissa hankkeissa, joissa tarkastellaan saamelaisen kulttuuriperinnön ontologista politiikkaa.

Kirjan julkistamistilaisuus Inarissa syyskuun alussa – tilaisuus striimataan

Kesäkuussa 2022 julkaistua kirjaa voi tilata niteenä ja e-kirjana Routledgen verkkokaupasta. Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Inarissa 8.9.2022 kulttuurikeskus Sajoksessa klo 13.00. Hybridimuotoinen tilaisuus on avoin kaikille ja se tulkataan kolmelle kielelle: suomeksi, pohjoissaameksi ja englanniksi. Julkistamistilaisuus on ainutlaatuinen mahdollisuus kuulla saamentutkijoita puhumassa uusimmista tutkimuksistaan. Tervetuloa kuuntelemaan!

https://us06web.zoom.us/j/81622509793 (Zoom), Webinar ID: 816 2250 9793

Lisätietoja

Áile Aikio, Lapin yliopisto, etunimi.sukunimi@ulapland.fi, 050 46 515 29