Uutiset ja tapahtumat
 
Uutinen, kuvituskuva 3

Tutkimusprofessori Rauna Kuokkasen uutuusteos käsittelee alkuperäiskansojen itsemääräämistä, hallintoa ja sukupuolta

28.3.2019

Oxford University Pressin julkaisema "Restructuring Relations: Indigenous Self-Determination, Governance, and Gender" –teos nostaa esiin miten nykyinen oikeuskeskustelu ja keskittyminen alkuperäiskansojen ja valtioiden välisiin suhteisiin on liian rajallinen antaakseen kattavan käsityksen alkuperäiskansojen itsemääräämisen sisällöstä ja sen merkityksestä.

Pohjautuen laajoihin Kanadassa, Grönlannissa ja Saamenmaassa toteutettuihin alkuperäiskansojen keskuudessa tehtyihin haastatteluihin Kuokkasen kirja esittää, että alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeutta ei voida saavuttaa ilman kaikkien ylivaltaisten suhteiden huomioimista ja purkamista, mukaan lukien sukupuoliväkivallan suhteita.

Ylivallan rakennesuhteiden lisäksi kirja analysoi haastattelujen pohjalta alkuperäiskansojen itsehallintoelimissä esiintyviä sukupuolijärjestelmiä, itsemääräämiskäsitteen ja sukupuoleen perustuvan väkivallan välistä suhdetta sekä näkemyksiä ja visioita alkuperäiskansojen perinteisten hallintamuotojen ja poliittisten käytänteiden palauttamisesta ja itsenäisestä valtiosta.

Kuokkasen teos tarjoaa uuden itsemääräämisen teorian, jonka mukaan alkuperäiskansojen itsemäärääminen on perusarvo, joka ohjaa ihmisten toimintaa ja jota määrittelee normi integriteetistä. Teos analysoi kriittisesti normatiivisia käsityksiä alkuperäiskansojen itsemääräämisestä, alkuperäiskansojen itsehallintoelinten rakenteita sekä sisältää feministisen analyysin alkuperäiskansojen poliittisista instituutioista ja sukupuolijärjestelmästä.

Rauna Kuokkanen toimii Lapin yliopiston arktisen alkuperäiskansapolitiikan tutkimusprofessorina.

http://www.oxfordscholarship.com/view/10.1093/oso/9780190913281.001.0001/oso-9780190913281

Lisätietoja:

Rauna Kuokkanen
rauna.kuokkanen@ulapland.fi
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK