Minkälaista osaamista työelämäyhteyksien vahvistamisella tavoitellaan?
Työuran suunnittelun ja työllistymisen kannalta on tärkeää oppia tunnistamaan oma asiantuntijuus, osaaminen sekä mieltää ne myös uudenlaisissa konteksteissa. Väitöstutkijan on hyvä pohtia omia kiinnostuksen kohteita ja harjoitella oman osaamisen sanoittamista eri yhteyksissä. Myös oman tutkimuksen kiinnittäminen työelämän ja yhteiskunnan sidosryhmiin tukee väitöstutkijan verkostoitumista sekä vahvistaa asiantuntijuuden kehittymistä työelämän kannalta hyödyllisellä tavalla, mikä voi puolestaan tukea urasuunnittelua.
Vahvalla työelämäyhteydellä väitöskirjatutkija voi kehittää:
- tietoisuutta oman oppialansa soveltavista mahdollisuuksista työelämän eri sektoreilla sekä kartoittaa omia uramahdollisuuksia: Millaisilla työelämän aloilla asiantuntemuksestani ja tutkijantaidoistani voisi olla hyötyä?
- itsetuntemusta omista taidoista, kiinnostuksenkohteista ja työelämäintresseistä: Millaiset työ- ja asiantuntijatehtävät ovat minulle mielekkäitä ja mitkä ovat omat vahvuuteni? Millä aloilla ja millaisissa tehtävissä haluaisin hyödyntää akateemista osaamistani?
- vuorovaikutus-, yhteistyö- ja verkostoitumistaitoja: Kuinka osaan ilmaista asiantuntemukseni ja osaamiseni erilaisissa työelämän konteksteissa ja kuinka voisin markkinoida omaa osaamistani tutkimukseni erilaisille sidosryhmille?
- laaja-alaista tiedon ammattilaisuutta: Millaista lisäarvoa tutkijan taidot tuovat työtehtävissä, joissa kerätään, analysoidaan ja tulkitaan tietoa sekä tehdään niiden perusteella kehitystyötä ja tärkeitä päätöksiä?
Tutkijakoulu tarjoaa opintojaksoja Tutkimuksen filosofia ja tutkijan taidot -opinnoissa (20 op), joilla paneudutaan yllä mainittujen osaamisalueiden kehittämiseen. Opintojaksoissa kehitetään mm. oman asiantuntijuuden ilmaisemista, johtamis- ja projektihallinnon taitoja, urasuunnittelua sekä hankerahoituksen hakemiseen liittyvää osaamista. Teemoista on hyvä keskustella myös oman ohjaajan kanssa.
Tutkijakoulun toimintaa sekä opintotarjontaa on kehitetty työelämärelevanssin näkökulmasta vuosina 2019–2022 kohdistetusti PhD work -hankkeen tuella. Hankkeessa tuotetun toimintamalliraportin voit ladata tästä.