Hankkeen toiminta
Hankkeessa järjestetään neljä työpajaa opiskelijoille ja opettajille hankekumppaneiden organisaatioissa. Työpajojen tarkoituksena on edistää verkostojen rakentamista yliopistojen välille, jotka työskentelevät saamen kielen opetuksen parissa esikaupunkialueiden opiskelijoiden kanssa. Hankkeessa kehitetään myös materiaalia, kuten opetuksen käsikirjaa, ja pilotoidaan tuotettuja digitaalisten materiaaleja ja ratkaisuja.
Työpajat
Kick off -seminaari 12.-13. lokakuuta 2023, Lapin yliopisto, Rovaniemi.
Ensimmäisen työpajan tavoitteena on tutustua hankkeen jäseniin, saamen kielen opettajiin, tutkijoihin ja opiskelijoihin. Työpajan ohjelmaan kuuluu tavoitteiden ja tehtävien esittely ja viestintämenetelmistä päättäminen, kunkin kumppanilaitoksen esittely ja työskentely pienemmissä ryhmissä opettajien, opiskelijoiden ja tutkijoiden kanssa.
HEI-SAMI Nordplus-kielihanke: Uumajan työpaja Helsingissä 4.-5. marraskuuta 2024.
HEI-SAMI_Nordplus_Giella_pro_eakta_programma.pdf
HEI-SAMI-hankkeen Uumaja-työpaja järjestetään 4.-5. marraskuuta 2024 Helsingin yliopiston päärakennuksessa. Tapahtuma kokoaa yhteen asiantuntijoita, opettajia ja opiskelijoita Suomesta, Ruotsista ja Norjasta vahvistamaan saamenkielisen koulutuksen ja tutkimuksen yhteistyötä.
HEI-SAMI Nordplus -kielihanke maanantai 4. marraskuuta 2024
Uumaja workshop_program.docx
Maanantain avoimessa hybridiseminaarissa tutustutaan Uumajan yliopiston Várdduon saamentutkimuskeskuksen työhön, saamen kielten kehittymiseen akateemiseksi tieteenalaksi ja saamen kielten opetuksen näkökulmiin. Iltapäivän istunnoissa on opettajille ja opiskelijoille suunnattuja rinnakkaistoimintoja, kuten VR-pelien testausta ja podcast-työpaja. Päivä päättyy vierailuun Metsätalo-osastolla ja opiskelijoiden kokoontumiseen.
Viimeinen työpaja järjestetään Norjan arktisessa yliopistossa 24.-25. huhtikuuta 2025.
Program 24.-25.4, Norway.docx
Tämä kaksipäiväinen tapahtuma Norjan arktisessa yliopistossa (UiT) keskittyy saamen kielen opetukseen, tutkimukseen ja elvyttämiseen. Se kokoaa yhteen tutkijoita, opettajia, opiskelijoita ja hankekumppaneita, jotka työskentelevät uhanalaisten saamen kielten parissa korkea-asteen koulutuksessa, erityisesti perinteisten saamelaisalueiden ulkopuolella. Ohjelmaan kuuluu puheenvuoroja saamen kielipolitiikasta ja saamen kielen historiasta UiT:ssä, digitaalisia ja VR-pohjaisia kielenoppimisvälineitä, käytännön työpajoja ja kulttuuritoimintaa. Tapahtuma on myös HEI-SÁMI-hankkeen päätösjuhla, jossa tuodaan esiin tuloksia ja tulevaisuuden suunnitelmia saamen kielen opetuksen vahvistamiseksi eri puolilla Pohjoismaita.