Tiedote: Arctic Arts Summitin vastuu luovutettiin Suomelle
Vuoden 2019 Arctic Art Summitin, eli Arktisen taiteen huippukokouksen, järjestelyvastuu luovutettiin virallisesti Norjalta Suomelle Arctic Circle Assembly -konferenssissa Reykjavikissa 19.10.2018. Tilaisuuden järjesti Norjan suurlähetystö. Suomelle luovutetun vastuun otti vastaan Arctic Art Summit 2019 -tapahtuman puheenjohtaja professori Timo Jokela Lapin yliopistosta. Huippukokous järjestetään Rovaniemellä kesäkuussa 3.-5.6.2019.
Vuoden 2019 Summitin isäntänä toimii Lapin yliopisto yhteistyö Taiteen edistämiskeskuksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Kansallisessa ohjausryhmässä on mukana edellisten lisäksi Saamelaiskäräjät, Rovaniemen kaupunki, Lapin liitto ja Arktinen yliopisto. Kolmipäiväiseen tapahtumaan kutsutaan mukaan kulttuuriministeriöiden ja taiteen edistämisorganisaatioiden johtoa arktisista maista. Paneeleissa ja työpajoissa käsitellään laajasti taiteen, kulttuurin ja luovien alojen haasteita ja mahdollisuuksia arktisten ja pohjoisten alueiden ekologisten, kulttuuristen, sosiaalisten ja taloudellisten muutosten, kestävän kehityksen ja tulevaisuuden näkökulmista. Tapahtumaan liittyy myös korkeatasoinen arktisten alueiden yhteistyötä painottava taiteellinen ohjelma, joka sisältää useita näyttelyitä ja esityksiä. Osa taiteellisesta ohjelmasta on avoin paikalliselle yleisölle.
Arktisella taiteella tarkoitetaan yleensä taidetta ja kulttuuria, joka heijastaa, jatkaa ja uusintaa arktisten alueiden kulttuuriperintöä ja pohjoisten alueiden erityispiirteitä. Käsite sisältää alkuperäiskansojen ja ei-alkuperäiskansojen taiteen sekä näiden vuorovaikutuksen. Arktinen taide viittaa nykytaiteen lisäksi muun muassa perinne- ja taidekäsityöhön sekä uusiin taidemuotoihin, kuten lumi- ja jääveistoon sekä arktista kulttuuria kuvaaviin mediatuotantoihin. Arktisella taiteella ja kulttuuripolitiikalla haetaan uusia vastauksia laajempiin pohjoisia alueita koskeviin muutoksiin ja tässä ajassa merkityksellisiin ilmiöihin. Arktinen laboratorio Summitin teemana viittaa tarpeelliseen yhteistyöhön taide- ja kulttuurisektorin, luovien alojen, elinkeinoelämän ja aluekehitystyön välillä. Laboratorio -konseptin avulla on tarkoitus keskustella uusista tavoista lähestyä ja ratkaista arktisten ja pohjoisten alueiden haasteita.
Arctic Arts Summit -tapahtumien sarjalta odotetaan laajempia vaikutuksia niin arktiseen taiteeseen ja kulttuuriin kuin niiden kautta muihin yhteiskunnan kehitykseen vaikuttaviin aloihin. Summitissa välitetään tutkimustietoa päättäjille ja virkamiehille. Vaikutukset koskevat arktisen taiteen ja kulttuurin lisääntyvää sirkumpolaarista yhteistyötä, kansainvälistä tunnettavuutta ja laajenevaa yhteistyötä alkuperäiskansojen toimijoiden kanssa. Summitilla halutaan myös kiinnittää huomiota arktisten alueen taide- ja kulttuuritoimijoiden taloudellisiin toimintaedellytyksiin niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.
Kuvassa on pohjoisnorjalainen tanssiryhmä The Cartel, jotka esiintyivät juhlallisuuksissa sekä Sverre Mjøen ja Øystein Strand Norjan kulttuuriministeriöstä.