Kulttuurihistorian avainkäsitteitä ovat kulttuuri ja ajallisuus. Suurten historiallisten kaarien sijasta perehdyt kulttuurihistorian opinnoissa menneisyyden ihmisen arkisen maailmassa olon ja maailman hahmottamisen tapoihin; ihmisten tekoihin ajassa, niiden motiiveihin, olosuhteisiin, seurauksiin ja niille annettuihin merkityksiin. Erikoistumisalueita ja erityisvahvuuksiamme ovat pohjoinen kulttuurihistoria sekä taiteen ja tutkimuksen vuorovaikutus.
Kulttuurihistoria on historian aineenopettajaksi pätevöittävä oppiaine. Historian aineenopettajan kelpoisuuteen peruskoulussa vaaditaan perus- ja aineopintojen lisäksi maisterin tutkinto ja opettajan pedagogiset opinnot.
Kulttuurihistoria sopii sivuaineeksi sinulle, joka olet kiinnostunut menneisyyden ihmisten teoista, ajatuksista ja maailmasuhteesta, menneisyyden läsnäolosta ja historian vaikutuksista tämän päivän ihmisten arkeen ja nykyisyys- ja tulevaisuuskäsityksiin. Kulttuurihistoria on monitieteiselle keskustelulle avoin oppiaine; sen sivuaineopiskelijat tulevat yhteiskuntatieteiden tiedekunnan kaikista oppiaineista sekä kasvatustieteiden ja taiteiden tiedekunnasta.
Lisätietoa kulttuurihistorian opintojen sisällöistä löydät opinto-oppaasta.
Yliopistonlehtori Kulttuurihistoria P. 040 558 1636
Maarit Leskelä-Kärki, kulttuurihistoria, erityisesti elämänkerronnan tutkimus (yliopistonlehtori, yleinen ja kulttuurihistoria, Turun yliopisto)
Kaisa Vehkalahti, sosiaali- ja kulttuurihistoria (sosiaali- ja kulttuurihistorian akatemiatutkija, Oulun yliopisto)
Kari Immonen (kulttuurihistorian emeritusprofessori, Turun yliopisto)
Veli-Pekka Lehtola (saamelaisen kulttuurin emeritusprofessori, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti)
Pilvikki Lantela, sivutoiminen tuntiopettaja (Historia ja fiktio, Kulttuurihistorian perusteet)
Taina Saarenpää, sivutoiminen tuntiopettaja (Arkistokurssi)
Marja Tuominen, professori (emerita) (Väitöskirjojen ohjaus)
Lisäksi oppiaineella on muita vierailevia tuntiopettajia ja luennoitsijoita.