Matkailututkimus on ainutlaatuinen oppiaine Suomessa; voit opiskella sitä yliopistollisena pääaineena ainoastaan Lapin yliopistossa. Koulutamme matkailututkimuksen oppiaineessa vastuullisen matkailun ammattilaisia ja tarkastelemme matkailuilmiötä monitieteisesti ja kriittisesti useasta eri näkökulmasta.
Matkailututkimuksen oppiaine on samalla osa Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituuttia (MTI). MTI on Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteinen, luova tutkimus-, oppimis- ja osaamisyhteisö, joka toimii matkailualan suunnannäyttäjänä ja luo pohjaa koko toimialan paremmille toimintaedellytyksille. Tarjoamamme osaamiskokonaisuudet ovat uusia ja innovatiivisia, sillä teemme poikkeuksellisen tiivistä yhteistyö yliopiston yhteiskuntatieteiden, taiteiden, muotoilun ja ympäristökasvatuksen sekä ammattikorkeakoulun liiketalouden, liikunta- ja luonnonvara-alojen kesken.
Kestävään kehitykseen suuntautunut oppiaineemme edustaa matkailututkimuksen ns. pohjoismaista koulukuntaa (Nordic School of Tourism Studies). Se painottaa vastuullista, luovaa ja kriittistä otetta matkailun tutkimuksessa, suunnittelussa ja kehittämisessä.
Tutkimuksemme kohdistuu erityisesti matkailun vastuulliseen suunnitteluun, osallisuuteen, monilajiseen yhteiseloon ja kulttuurisensitiivisyyteen. Tarkastelemme matkailutoiminnan kestävyyttä muun muassa vieraanvaraisuuden, moninaisten toimintaympäristöjen sekä yhdessä toimimisen ja oppimisen konteksteissa. Tutkijat ja tutkimusryhmät työskentelevät tiiviissä yhteistyössä sekä yritysten ja paikallisyhteisöjen että kansallisten ja kansainvälisten tutkijaverkostojen kanssa luontoympäristöjen eliölajeja unohtamatta.
Yhteiskunnallinen vuorovaikutus on osa oppiaineen jokapäiväistä toimintaa: moniin opintojaksoihin sisältyy hankeyhteistyötä ja yhteyksiä työelämään. Henkilökuntamme jäsenet ovat kysyttyjä asiantuntijoita erilaisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin sekä tilaisuuksiin.
Pääset jo opintojesi aikana vaikuttamaan matkailuelinkeinoon ja matkailun kehittämiseen. Valmistuneet opiskelijamme ovat sijoittuneet merkittäville paikoille matkailun kehittämisen työkentille Suomessa ja ulkomailla.
Hae opiskelemaan matkailututkimusta yliopistoomme!
Matkailututkimus on monitieteinen oppiaine, jossa perehdyt matkailuilmiöön monesta eri näkökulmasta. Saat vahvan tietämyksen matkailualalla vallitsevien intressien yhteensovittamisen haasteista ja ratkaisumahdollisuuksista.
Yliopistollinen matkailukoulutus perustuu tieteeseen ja uuden tiedon luomiseen. Opinnot antavat välineitä matkailualaa ja koko maailmaa muuttavien ideoiden luomiseen ja hyödyntämiseen – sekä lyhyellä että vuosikymmentenkin tähtäimellä.
Matkailututkimus on myös hyödyllinen sivuaine kaikille, jotka ovat kiinnostuneita matkailusta ilmiönä ja haluavat ymmärtää sen syitä ja seurauksia.
Tutustu matkailututkimuksen monitieteisyyteen Matkailevat tutkijat -blogissa.
Lue myös lisää matkailututkimuksen erilaisista uramahdollisuuksista.
Opit tarkastelemaan ja suunnittelemaan matkailua taloudellisena, kulttuurisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä, joka vaikuttaa sekä luontoon että muuhun ympäristöön. Vastuullisuus on opinnoissa tärkeällä sijalla: perehdyt opinnoissasi taloudelliseen, ekologiseen, sosiaaliseen, kulttuuriseen ja poliittiseen vastuullisuuteen.
Lue lisää matkailututkimuksen opintojen sisällöstä Pepistä.
Matkailututkimuksen pääaineopiskelijan on mahdollista valita tutkintoonsa kokemuksen muotoilun (experience design) sisältöpainotus. Kokemuksen muotoilun opinnot toteutetaan yhteistyössä yhteiskuntatieteiden ja taiteiden tiedekunnan kanssa. Taiteiden tiedekunnassa kokemuksen muotoilua voi opiskella myös pääaineena. Matkailututkimuksen opiskelijalle opinnot laajentavat asiantuntijuutta erityisesti kohti suunnittelu- ja muotoiluosaamista.
Kokemuksen muotoilun koulutusohjelmassa yhdistyvät matkailun ja muotoilun opinnot. Tavoitteena on ymmärtää asiakkaan kokemusta. Muotoiluopinnoissa opit suunnittelemaan esimerkiksi kokemukseen vaikuttavia ympäristöjä, viestinnällisiä tuotteita sekä matkailupalveluja. Opit huomioimaan suunnittelussa reaali- ja virtuaalimaailman lisäksi ihmisen sisäisen kokemusmaailman.
Harjoitustehtävät valmentavat työelämään
Kokemuksen muotoilun opinnot sisältävät monipuolisia käytännön harjoitustehtäviä. Suunnittelet esimerkiksi kuvallista viestintää sosiaalisen median kanaviin, testaat viestien ymmärrettävyyttä ja tunnevaikutelmia sekä yhdistät visuaalista ja sanallista kerrontaa. Graafisen suunnittelun opinnoissa opit luomaan konsepteja yrityksille, yhteisöille, tapahtumille ja tuotteille. Opit suunnittelemaan kokonaisuuksia, jotka muodostuvat esimerkiksi tilasta, väreistä, rooliasuista, yritystunnuksista ja muusta visuaalisesta materiaalista. Opit hyödyntämään ja luomaan mielikuvia, omaleimaisuutta ja tarinallisuutta. Matkailun opinnoissa sovellat näitä periaatteita kun ideoit ja kehität elämyksiä.
Kaksivuotisissa maisteriopinnoissasi syvennyt monitieteiseen matkailutietoon ja kestävän hyvinvoinnin edellytyksiin. Vahvistat osaamistasi matkailun vastuullisessa suunnittelussa ja luotettavissa tutkimusmetodologioissa. Opinnot koostuvat kenttäkurssista, temaattisista opintojaksoista, asiantuntijaharjoittelusta ja tutkimus- ja kehittämisprojektiosaamisesta sekä vuorovaikutteisesta tutkielmaseminaarityöskentelystä itsenäisen opinnäytetyön tukena. Opettajinasi ja ohjaajinasi työskentelevät kokeneet kansainvälisesti ja yhteiskunnallisesti verkostoituneet tutkijat.
Lue lisää maisteritutkinnon sisällöstä >
Englanninkielisessä, kaksivuotisessa Northern Tourism -maisteriohjelmassa opiskelet 30 opintopisteen verran arktisen alueen yliopistojen yhteisiä opintoja. Opinnot koostuvat kenttäkurssista ja verkko-opinnoista, ja ne tarjoavat kansainvälisen näkökulman matkailuun sekä pohjoisen ulottuvuuden tuomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Opettajinasi ovat arktisen alueen johtavat matkailututkijat.
Hae Northern Tourism -maisteriohjelmaan >
Voit saada pro gradu -tutkielman toisen ohjaajan Arktisen yliopiston (UArctic) yhteistyöverkostosta.
Lue lisää Northern Tourism -maisteriohjelman opintojen sisällöistä >
Kysy lisää: admission(at)ulapland.fi
Englanninkielisessä, kaksivuotisessa maisteriohjelmassa Tourism, Culture, and International Management (TourCIM) perehdyt kansainvälisten kulttuurituotteiden ja -palvelujen kehittämiseen sekä johtamiseen. Lisäksi saat kokemusta kulttuurienvälisessä ja monimuotoisessa ympäristössä työskentelystä sekä syvennät ymmärrystäsi vastuullisuuden periaatteiden noudattamisesta matkailubisneksessä.
Lue TourCIM-opiskelijoiden kokemuksista >
Hae TourCIM-maisteriohjelmaan >
Valinnaisen erikoistumisalueen opinnot (30 op) mahdollistavat opintojen painottamisen oman mielenkiinnon mukaisesti. Voit esimerkiksi valita sivuaineopintoja Lapin yliopiston tai kansainvälisten yhteistyökorkeakoulujen kurssitarjonnasta.
Lue lisää TourCIM-maisteriohjelman opintojen sisällöistä >
Jalot Villit on matkailututkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö. Edunvalvonnan lisäksi voit osallistua keskusteluun ja yhdessä tekemiseen esimerkiksi mökkireissujen ja kahvitteluhetkien merkeissä. Ainejärjestössä tapaat samanhenkisiä opiskelijoita, joita yhdistävät niin aito kiinnostus ilmiöön nimeltä matkailu kuin alalla tarvittava monipuolinen osaaminen ja kokemuskin.
Työelämäprofessori Matkailututkimus P. 040 524 1894
Aarraksen tutkimusprofiili >
Yliopistonlehtori Matkailututkimus ja johtaminen P. 040 484 4190 Vastaanottoajat sopimuksen mukaan
Kulttuurilähtöinen palvelumuotoilun tohtoriohjelma Tourism, Culture and International Management (TourCIM) -maisteriohjelma Opinnäytteiden ohjaus
García-Rosellin tutkimusprofiili >
Yliopistonlehtori Matkailututkimus P. 040 484 4192
Matkailuelämysten tuottaminen ja kuluttaminen, Tapahtumamatkailu, Managing Cultural Events ja Designing Tourism Futures -kurssien opetus Matkailun asiantuntijaharjoittelun koordinointi Opinnäytteiden ohjaus TourCIM -maisteriohjelma
Haanpään tutkimusprofiili >
Yliopisto-opettaja Matkailututkimus P. 040 182 9924 Vastaanottoajat sopimuksen mukaan
Kokemuksen muotoilun koulutusohjelma Opettajatuutori Experience Design II -kurssin opetus Matkailun vastuullinen johtaminen kurssin opetus Kandidaatintutkielmien ohjaus
Haapakosken tutkimusprofiili >
Yliopistonlehtori Matkailututkimus P. 040 484 4213 Vastaanottoajat sopimuksen mukaan
Matkailu yhteiskunnassa -kurssin opetus Yliopiston yhteisten projektiopintojen koordinointi Pro gradu -tutkielmaseminaari
Hakkaraisen tutkimusprofiili >
Tutkijatohtori Matkailututkimus P. 040 484 4055
Pro gradu -tutkielmaseminaari
ARCTISEN (NPA) Matkailua lähelle (Suomen Akatemia)
Höckertin tutkimusprofiili >
Yliopisto-opettaja Matkailututkimus P. 040 484 4041 Vastaanottoajat sopimuksen mukaan
Kandidaattitutkielmien ohjaus Johdatus matkailuilmiöön ja Matkailun kestävä suunnittelu -kurssien opetus Opettajatuutori Alumnikoordinointi
Jutilan tutkimusprofiili >
Yliopistonlehtori Matkailututkimus P. 040 484 4198 Vastaanottoajat sopimuksen mukaan
Matkailijan toimintaympäristöjen ja matkailun tutkimisen opetus Opinnäytteiden ohjaus Oppiaineen valintakoekoordinaattori Opettajatuutori Vastuullinen johtaja, ARCTISEN (NPA)
Lüthjen tutkimusprofiili >
Kaisu Nikula
Suunnittelija Matkailututkimus P. 040 352 1407
Vastuullisten, kokonaisvaltaisesti kestävien saamelaisten matkailuyritysten sertifiointikriteeristön tiedonkeruuhanke
Professori Chinese Culture and Society P. 040 484 4130 / 040 44 9712743 Vastaanottoajat sopimuksen mukaan
Nojosen tutkimusprofiili >
Minna Nousiainen
Yliopisto-opettaja Matkailututkimus P. 040 081 3687 Vastaanottoajat sopimuksen mukaan
Matkailu yhteiskunnassa ja Matkailun vastuullinen johtaminen kurssien opetus Kandidaatintutkielmien ohjaus Northern Tourism -maisteriohjelma
Nousiaisen tutkimusprofiili >
Professori Vastuullinen arktinen matkailu P. 040 484 4202 Vastaanottoajat sopimuksen mukaan
Jatkokoulutuksen koordinointi Northern Tourism -maisteriohjelma Kenttäkurssit Opinnäytteiden ohjaus
Matkailua lähelle (Suomen Akatemia)
Rantalan tutkimusprofiili >
Professori Matkailun kulttuurintutkimus P. 0400 169 693 Vastaanottoajat työhuoneen ovessa
Jatkokoulutuksen koordinointiin osallistuminen Opinnäytteiden ohjaus Cultural and Social Studies of Tourism ja Ethical Epistomologies of Tourism -kurssien opetus
Veijolan tutkimusprofiili >
Professori Liiketaloustiede, erityisesti laskentatoimi P. 0400 377 641 Vastaanottoajat sopimuksen mukaan
Revenue Management and Leadership, Matkailuyritysten talouden suunnittelu ja johtaminen sekä Theory and Practice of Entrepreneurship in Tourism -kurssien opetus Opinnäytteiden ohjaus
Vierun tutkimusprofiili >
Opintopäällikkö P. 040 484 4211
MTI-yhteistyön koordinointi