Politiikkatieteiden ja sosiologian tutkinto-ohjelmassa yhdistyy kaksi perusyhteiskuntatieteellistä oppiainetta toisiaan täydentävällä tavalla. Tutkinto-ohjelmassa perehdyt sosiaalisen, kulttuurisen ja poliittisen luonteeseen samalla kun kehität kykyäsi ymmärtää yhteiskunnallisia ilmiöitä kansallisesti ja kansainvälisesti.
Politiikkatieteiden ja sosiologian opiskelu vaatii kiinnostusta teoreettisiin, historiallisiin ja ajankohtaisiin kysymyksiin. Saat opinnoista laaja-alaiset tiedolliset ja taidolliset valmiudet toimia yhteiskunnallisissa tutkimus- ja asiantuntijatehtävissä.
Opinnot ovat erinomainen pohja niin kriittisen ajattelun kuin hyvien vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitojenkin kehittymiselle. Vahvuutenasi tulee olemaan nyky-yhteiskunnan keskeisten sosiaalisten, kulttuuristen ja poliittisten trendien ymmärtäminen. Omaa erityisosaamistasi voit suunnata sivuaineiden ja erikoistumisalojen valinnoilla sekä kansainvälisillä opinnoilla.
Politiikkatieteiden ja sosiologian tutkinto-ohjelman opinnot ovat osin yhteisiä ja toisiaan monipuolisesti täydentäviä. Kandidaatintutkinnossa on kaksi opintosuuntaa: politiikkatieteet ja sosiologia. Teet kandidaatintutkintoon liittyvän opintosuuntavalintasi toisen opiskeluvuoden keväällä.
Maisternitutkintoon jatkat yleensä kandidaatintutkinnon opintosuuntavalinnan mukaisesti pääaineenasi joko politiikkatieteet tai sosiologia. Politiikkatieteiden pääaineopiskelijana voit edelleen valita joko kansainvälisten suhteiden tai valtio-opin erikoistumisalan. Vaihtoehtoisesti voit päättää jatkaa maisterintutkintoon monitieteisessä Arktisen maailmanpolitiikan opintosuunnassa.
Politiikkatieteissä yhdistyvät valtio-opin ja kansainvälisten suhteiden tieteenalanäkökulmat. Yhdessä ne muodostavat kattavan kokonaisuuden politiikan tutkimuksen tärkeimpiin ajankohtaisiin teemoihin.
Sinulla on erinomainen mahdollisuus keskittyä opinnoissasi pohjoisen ja arktisen alueen politiikkaan sekä poliittisiin erityisteemoihin, kuten kieli- ja vähemmistöpolitiikkaan, aluepolitiikkaan sekä ympäristö- ja luonnonvarapolitiikkaan.
Politiikkatieteiden opinnot soveltuvat myös sivuaineiksi ja tarjoavat kaikille yhteiskunnallisista sekä poliittisista asioista kiinnostuneille monipuolisen ja mielenkiintoisen opintokokonaisuuden.
Hae opiskelemaan politiikkatieteitä yliopistoomme!
Opinnoissa perehdyt poliittisiin ilmiöihin ja prosesseihin myös kansainvälisen oikeuden, talouden, historian, kulttuurin, uskonnon ja järjestöjen näkökulmista.
Lue lisää politiikkatieteiden opintojen sisällöistä opinto-oppaasta.
Sosiologian opinnoissa perehdyt sosiaalisten ryhmien ja instituutioiden, sosiaalisen vuorovaikutuksen ja yhdessäolon muotojen tutkimiseen. Tarkastelet sosiologian tutkimuskohteita laaja-alaisesti, aina yksilöiden ja pienryhmien mikrotasolta kokonaisyhteiskunnallisiin ja globaaleihin makrotasoihin asti.
Sosiologiassa pyrit ymmärtämään maailmaa kokonaisuutena, jossa on läsnä sekä menneisyys että nykyhetki. Saat opinnoista välineitä myös yhteiskunnan kriittiseen tarkasteluun: perehdyt mm. siihen, kuinka tuottamalla tietoa yhteisöelämän muotojen lainalaisuuksista ja näiden muutosten säännönmukaisuuksista on mahdollista tehdä näkyväksi yhteiskunnallisia rakenteita, epäkohtia ja valtasuhteita.
Sosiologian opinnot sopivat erityisesti sinulle, joka olet kiinnostunut yhteiskunnasta ja kulttuurista. Voit opiskella sosiologiaa myös sivuaineena.
Hae opiskelemaan sosiologiaa yliopistoomme!
Lue lisää sosiologian opintojen sisällöistä opinto-oppaasta.
Arktisen maailmanpolitiikkaan voit suuntautua maisterivaiheen opinnoissa. Opinnoissa yhdistyy politiikantutkimuksen ja sosiologian lisäksi arktisen antropologian, saamen- ja alkuperäiskansatutkimuksen sekä ympäristötutkimuksen lähtökohdat. Ihmisten välisten suhteiden ja konfliktien tutkimisen lisäksi arktinen maailmanpolitiikka tarkoittaa myös erilaisten maailmankuvien, monilajisuuden, materiaalisten virtojen ja valtasuhteiden tunnistamista.
Opintosuunta luo uudenlaisia perusteita tiedon tuotantoon, yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun ja globaalien kysymysten tarkasteluun arktisesta näkökulmasta käsin.
Opinnot sopivat erityisesti sinulle, joka olet kiinnostunut ajankohtaisista globaaleista kysymyksistä ja niiden ratkaisumahdollisuuksista uudenlaisesta lähestymistavasta käsin ja haluat tarkastella kriittisesti myös tieteenalojen välisiä jakolinjoja ja laajentaa maailmapolitiikan lähestymistapoja.
Lue lisää opintojen sisällöistä opinto-oppaasta.
Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi.
Yliopisto-opettaja Arktinen maailmanpolitiikka P. 040 354 5231
Varadekaani, opetus Apulaisprofessori Sosiologia P. 040 484 4227 Vastaanotto ke klo 12–13
Autton tutkimusprofiili >
Yliopistonlehtori Filosofia P. 040 484 4288
Himangan tutkimusprofiili >
Yliopistonlehtori Sosiologia P. 040 484 4216
Professori Politiikkatieteet, pohjoinen politiikka ja hallinto P. 040 508 6322
Yliopistonlehtori (työvapaalla) Sosiologia P. 040 484 4175
Veera Kinnusen tutkimusprofiili >
Professori (työvapaalla) Politiikkatieteet, pohjoinen politiikka ja hallinto P. 040 484 4223 tai 050 544 7442
Koikkalaisen tutkimusprofiili >
Yliopisto-opettaja Sosiologia P. 040 484 4009
Tutkimusprofessori Alkuperäiskansatutkimus P. 040 484 4350
Kuokkasen tutkimusprofiili >
Professori Uskontojen ja kulttuurien politiikka P. 040 484 4225
Linjakummun tutkimusprofiili >
Yliopistonlehtori Politiikkatieteet, erityisesti kansainväliset suhteet P. 0400 429 842
Yliopistonlehtori (työvapaalla) Valtio-oppi P. 040 484 4253
Nykäsen tutkimusprofiili >
Professori Kansainväliset suhteet P. 040 484 4232
Reidin tutkimusprofiili >
Yliopistonlehtori Kvantitatiivinen tutkimus P. 045 635 1256
Selkälän tutkimusprofiili >
Tutkimusprofessori Arktinen antropologia P. 0400 138 807
Emeritusprofessori Yhteiskuntatieteet
Yliopistonlehtori Yhteiskuntatieteellinen ympäristötutkimus P. 040 484 4234 Vastaanotto to klo 11–12
Suopajärven tutkimusprofiili >
Emeritaprofessori Kulttuurihistoria P. 040 570 6889
Tuomisen tutkimusprofiili >
Professori Sosiologia P. 040 484 4237 Vastaanotto ke klo 12–13
Jarno Valkosen tutkimusprofiili >
Professori Saamentutkimus P. 040 484 4238
Sanna Valkosen tutkimusprofiili >
Yliopistonlehtori Politiikkatieteet P. 040 484 4171
Wallenius-Korkalon tutkimusprofiili >
Alastalo, Marja Alasuutari, Pertti Juhani Anttila, Anu-Hanna Forsberg, Tuomas Antero Hanska, Jan Homanen, Riikka Jutila, Matti Kietäväinen, Asta Kivimäki, Timo Antero
Kivinen, Markku Jalmari Käkönen, Jyrki Kalevi Mononen, Tuija Muller-Wille, Ludger Sebastian Patomäki, Heikki Olavi Peltonen, Hannes Peteri, Virve Pyyhtinen, Olli Pöntinen, Väinö Seppo
Liity politiikkatieteiden ja sosiologian opiskelijoiden omaan Kosmos Buran -ainejärjestöön ja osallistu toimintaan! Ainejärjestö mahdollistaa paitsi virkistyksen ja vastapainon opinnoille myös mahdollisuuden päästä vaikuttamaan opiskelijoita koskeviin päätöksiin.